2013. május 23., csütörtök

Hamarosan jön a bodza szezon




A bodza terápiás használata és gyógyhatásai:

1. Az indiánok fertőzések kezelésére használták.
2. Leggyakrabban nátha orrfolyás és torokfájás kezelésére használják. A bodza virágát hagyományosan megfázás, influenza és láz kezelésére használják, mivel erős izzasztó és hűtő összetevőket tartalmaz.
3. Csökkenti a lázat, az izomfájdalmakat és az influenza más tüneteit.
4. Hatékony méregtelenítő. Segít az olyan fertőzések tisztításában, mint a pattanások, kelések és bőrkiütések. Folyadékként is felhasználják a bodzát a bőrre, mint általános vérzéscsillapítót.
5. Gyógynövény-kezelésként használják székrekedés esetében. De használják enyhe hashajtóként és vízhajtóként, vagyis a bodza hasznos a vesék egészségét tekintve is.
6. Kimutatták a bodzáról, hogy antibiotikum kezeléssel együtt, jótékony hatással van a szinusz fertőzésekre.
7. A magas koleszterinszintű emberek vizsgálatakor a korai jelentések szerint a bodzaszörp csökkentheti a koleszterinszintet és növeli az alacsony sűrűségű lipoproteint, más néven „rossz koleszterint".
8. A bodza öregedésgátló tulajdonságokkal is rendelkezik.
9. Immunrendszeerősítő. A fekete bodza ösztönzi az egészséges immunreakciót a nem kívánt organizmusok ellen, melyek influenza-szerű tüneteket okoznak. A fekete bodza antioxidáns és immunrendszer erősítő tulajdonságai jótékony hatást gyakorolnak a test normális reagálására az A és B vírusok által okozott influenzával szemben. A bogyók, mint a legtöbb bogyós növénynél, tele vannak antioxidáns flavonoidokkal. A bodza tartalmaz antocianin flavonoidokat, melyek ismertek a szabad gyökök semlegesítési tevékenységeikről az egész keringési rendszerben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése