2014. július 30., szerda

Együnk a stressz ellen!

A stressz és a szorongás talán az egyik leggyakoribb velejárója felgyorsult világunknak, valamint a sokszor nem kellő odafigyeléssel kialakított életvitelünknek. Vizsgák, határidők, magánéleti problémák, anyagi gondok – ugyebár ezek mindenki számára ismerősen csengenek.
Mindennapjaink legnagyobb feszültségforrásaiként pedig valószínűleg a stressz leggyakoribb kiváltó okai is, melyeket már mind átéltük életünk különböző szakaszaiban. Bár azt, hogy kinél, milyen mértékben gyakorol nagy hatást, az egyénenként eltérő. Kiváltó okait szinte lehetetlen felsorolni, tünetei azonban jól felismerhetőek. Ilyen lehet például a túlérzékenység, az idegesség, az álmatlanság, az izomfeszülés, vagy akár a pesszimizmus is.
A stresszt teljes mértékben kiiktatni nem lehet mindennapjainkból, léteznek olyan praktikák, melyekkel csökkenthetjük annak szintjét, ezzel kerülve közelebb a harmonikusabb, nyugodtabb élethez. Nem kell tehát megvárni, míg a helyzet súlyosra fordul, tegyünk a megelőzés érdekében! Ezt kezdhetjük olyan kis dolgokkal is, mint például a táplálkozás megváltoztatása. Blogbejegyzésünk ebben próbál néhány természetes alternatívát mutatni.

Citrusfélék

Nyilván nem mondunk nagy újdonságot azzal, hogy a C-vitamin egészséges, hiszen erősíti a szervezet védekezőképességét, amely így sikerrel tud küzdeni a stressz-hormonok ellen. A narancs pedig bővelkedik benne, csakúgy, mint a citrom. Hatásuk abban érhető tetten, hogy stresszhelyzet alkalmával segítenek visszaállítani a vérnyomást, valamint a kortizol-szintet, így még extrém körülmények között is megőrizhető a hidegvér

Olajos magvak (mandula, pisztácia, dió)

Ezek a finom ropogtatnivalók azon kívül, hogy ínycsiklandóak, magas E- és B-vitamin tartalmuknak köszönhetően, rendkívül egészségesek is. Míg előbbi immunrendszerünket erősíti, utóbbi segít nyugodt maradni bármiféle stresszhelyzetben. Ebben minden nap egy negyedcsészényi mandula segíthet. A pisztácia és dió esetében a vérnyomáscsökkentő hatást emelhetjük ki, mely csökkenti egy esetleges szívroham esélyét. Emellett érdekesség, hogy cinktartalmuknak köszönhetően növelik a szexuális étvágyat is. Tehát, egy-egy stresszesebb pillanat alkalmával nyugodtan kapjunk elő belőlük egy keveset, abból bajunk nem származhat!

Avokádó

A magas vérnyomás megelőzése szempontjából, kiváló ha káliumot viszünk be szervezetünkbe. Ennek leghatásosabb módja az, ha egy kis avokádót csempészünk az asztalra. Kevesen tudják ugyan, de ebből a gyümölcsből, már fél szelet is több káliumot tartalmaz, mint egy egész banán. A telítetlen zsírsavaknak, a káliumnak, valamint a B-vitamin tartalmának köszönhetően pedig amellett, hogy természetesen vérnyomáscsökkentő és zsírégető hatású, még az idegrendszerre is jótékonyan hat. Kismamák számára kifejezetten ajánlott, ugyanis egyrészt csillapítja hangulatváltozásaikat, másrészt magas folsav tartalma hozzájárul a magzat egészséges fejlődéséhez.
Végső soron, ha a stressz-szintetünket szeretnénk csökkenteni, elmondható, hogy elsősorban a vérnyomásunkra kell kiemelt figyelmet fordítanunk, valamint megfelelő mennyiségű vitaminhoz (B6-vitamin), magnéziumhoz kell juttatnunk szervezetünket, melyre legfőképpen a téli időszakban kell nagyon odafigyelnünk.
Hogy ne csak ételekről legyen szó, meg kell említenünk a legjobb stresszoldó italt is, amely nem más, mint a citromfű tea. Napi kétszer (reggel és este), lehetőleg édesítés nélkül, melegen fogyasztva rendkívül hatásos. Macskagyökérrel keverve pedig, kiváló lehet álmatlanságban szenvedők számára is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése