2014. augusztus 31., vasárnap

Az édes élet káros hatásai

Mostanában egyre többször halljuk, hogy a finomított, fehér kristáycukor és porcukor, meg egyáltalán a cukor számos betegség forrása. Nem is meglepő ez annak fényében, hogy száz év leforgása alatt az európai emberek átlagos cukorfogyasztása majdnem megötszöröződött.

A természetben előforduló növények cukortartalma lényegesen alacsonyabb, mint a boltban kapható finomított cukoré, ezért is olyan ártalmas a szervezet számára. A cukorrépa cukortartalma 18 százalék, a finomított cukoré 95 százalék, az emberi szervezet pedig nincs felkészülve ekkora mennyiségű cukor befogadására, ezért nem képes maradéktalanul feldolgozni, megemészteni.

Orvosi megfigyelések és tudományos közlemények felhasználásával már régebb óta tudjuk, hogy a finomított cukor fogyasztásának következményei lehet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása, a visszértágulás vagy a vér koleszterinszintjének megnövekedése. A cukor hozzájárul a csontritkuláshoz, megtámadja a kapilláris érfalakat, emellett hiperaktivitást, ingerültséget, koncentrációs zavarokat okoz a gyermekeknél. Hozzájárulhat a gyerekkori ekcéma kialakulásához, de króm- és rézhiányt is okozhat a szervezetben.

A finomított kristálycukor túlzott fogyasztása mell-, petefészek-, prosztata-, és végbélrákot, epehólyagrákot is okozhat. Gyorsítja az öregedési folyamatot, a ráncosodást és az ősz haj kialakulását. Fogyasztása az epekövek kialakulásának gyakoriságát is elősegíti. Gyengíti a látást, rövidlátást és szürke hályogot okozhat.

A cukor legyengíti az immunrendszert, felborítja a szervezet ásványi anyag egyensúlyát. A gyerekeknél álmosságot és csökkent tevékenységet okozhat. Károsítja a vese szűrőrendszerét, emeli a vér inzulinszintjét, és negatív hatással van az egész anyagcserére.

Fontos kiemelni, hogy a mesterséges édesítőszerek sem ártatlanok.

Érdekes tény, de a cukor a nők esetében nagyobb kockázattal okozhat vastagbélrákot, mint a férfiaknál. Mindezek mellett még számos más betegség forrása lehet, ezért is fontos, hogy mértékkel fogyasszunk belőle, vagy ha lehet, akkor teljesen zárjuk ki az étrendünkből.

Többen úgy gondolják, a barna cukor jobb a fehér cukornál, ám ez az információ téves. Ugyanis a barna cukor gyártása csak az utolsó fázisban különbözik a fehér cukorétól. Mostanában sokan esküsznek a stevia-ra, mi a szárított datolyával való édesítést is jónak találjuk, de egy igazán biztos. Mindent csak mértékkel, és akkor a cukor sem okoz problémát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése