2014. március 29., szombat

Hogyan mondjunk le róluk? Tippek a leszokáshoz!

Szakemberek szerint a káros szokás egyfajta pótcselekvés, mely gyakran lelki okokra vezethető vissza. Ha a szorongás, idegesség, bánat hatására berögzülnek rossz szokásaink, agyunk cinkosként automatizálja őket, és könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy nem is emlékszünk, miért gyújtottunk rá, vagy bontottunk ki egy újabb tábla csokit, csak valahogy újra és újra megtörténik velünk.

Ha egy csecsemő sírni kezd, édesanyja már viszi is a cumisüveget és megeteti, így a csecsemő agya összeköti a sírás, vagyis a rossz hangulat, elégedetlenség leküzdését az evéssel. Pszichológusok szerint ez az egyik leggyakoribb – ,de nem kizárólagos – oka annak, hogy felnőttként bánatukban az evésbe menekülnek az emberek. Nem állíthatjuk, hogy minden embernél egyazon okra vezethető vissza káros szenvedélyének kialakulása, hiszen az egyén pszichéje komplex. 
Azt azonban bárki megpróbálhatja, hogy káros szokásait az alábbi módszerek segítségével háttérbe szorítsa.

Nassolás: 


Az étkezés akkor minősül csupán nassolásnak, ha annak célja nem az éhségérzet csillapítása. Általában unalom, bánat, magányosság miatt nassolnak az emberek, vagy a nassolást összekötik valamilyen tevékenységgel, például moziban mindig vesznek pop-cornt, függetlenül attól, kívánják-e vagy sem.

Tipp: Csak akkor együnk, ha már enyhe éhségérzetünk támad. Ha testünk jelzi, hogy táplálékra van szüksége (pl.: korgó gyomor), akkor biztosak lehetünk abban, hogy nem a psziché vezérel minket. Ilyenkor is fontos, hogy egészséges, tápanyagban gazdag ételeket vegyünk magunkhoz és fejezzük be az étkezést még azelőtt, hogy telítettség érzetünk lenne. Asztalnál, ne TV előtt együnk, és ha mindenképp úgy érezzük, hogy a főétkezések között ennünk kell valamit, inkább gyümölcsöt, mandulát, diót együnk édességek és sós snack-ek helyett.

Kávézás:


A kávézás hagyománya már gyökeret vert szinte az egész világon, ami nem csoda, hiszen egy igényes környezetben elfogyasztott minőségi kávé nem csak felfrissít, de kikapcsolódást is nyújt. A kávézók pedig a mai napig kedvelt találkahelyek. A kávézás akkor válik káros szokássá, ha a magas koffeintartalmú italból túl sokat, vagy túl sokszor fogyasztunk napi rendszerességgel.

Tipp: A nap folyamán egyszer fogyasszunk kávét, de az a lehető legjobb minőségű legyen! Ha úgy érezzük, fáradtak vagyunk, és szükségünk van koffeinre, akkor igyunk zöld teát, ugyanis ez tartalmazza a legtöbb koffeint a teafélék közül, ráadásul lassabban szívódik fel, mint a kávé, így hosszabb ideig érezhetjük frissítő hatását!

Reggeli étkezés elhagyása:


Biztosan mindenki hallotta már, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Ez teljes mértékben igaz, hiszen a reggeli étkezéssel visszük be a testünk számára szükséges energiát és az agyműködéshez nélkülözhetetlen cukrot. A reggeli kihagyása, vagy nem megfelelő energiatartalmú élelmiszer fogyasztása befolyással van az egész napunkra. Nem csak fáradtabbnak érezzük magunkat, de lassabb az agyműködésünk, és könnyebben tör ránk az éhség.

Tipp: Hárítsuk el azokat az akadályokat (kifogásokat), amelyek a reggelizés útjába állnak! Ha nincs időnk reggel étkezni, készítsünk munkába menet szendvicset már este, lehetőleg teljes kiőrlésű, magvas zsömléből, szárnyas hússal, tojással, salátával! Kávé helyett igyunk reggel zöldturmixot!

Rossz szokásainkon csak akkor tudunk végleg változtatni, ha vállaljuk, hogy hosszú távon, tudatosan teszünk ellenük. Kitartásra van szükség, ugyanis az agy a már berögzült sémákat használja és nehezen válik meg tőlük, így próbál energiát spórolni. Például reggelente gondolkodás nélkül felhörpintjük a kávét, mielőtt reggeliznénk, pedig lehet, hogy erősebb az éhségérzetünk, de agyunkban az rögzült, hogy ébredés után rögtön meg kell a kávét inni. 

Akár három hónapig is eltarthat, míg a hosszú idő alatt berögzült sémákat elhagyjuk vagy lecseréljük számunkra előnyösebbre. Ezalatt az idő alatt koncentrálnunk kell, hogy kitörhessünk szokásaink fogságából, újra és újra emlékeztetnünk kell magunkat a célra!
Egyszerre csak egy káros szenvedélyünkről próbáljunk leszokni, s ha tehetjük, vonjuk be családtagjainkat, barátainkat is, mert visszatartó erőt jelenthetnek, ha elgyengülnénk vagy megfeledkeznénk magunkról! A változásra a legalkalmasabb idő most azonnal van, kivéve, ha rossz lelki állapotban vagyunk, ekkor ugyanis fokozott a visszaesés valószínűsége.

2014. március 24., hétfő

Vágykeltés mesterfokon!

Hogy jól sikerüljön az este, segítségül szolgálhat, az alábbi kis gyűjtemény az afrodiziákumokról és azok hatásairól. A természetes vágykeltők, vagyis az afrodiziákumok olyan anyagok, amelyek élénkítik a nemi vágyat és aktivitást, valamint természetes módon segítik a szexuális vágy fokozását, legfőképpen a férfiaknál. Nevüket Afroditéről a szépség és szerelem görög istennőjéről kapták.


Nőknek


Csokoládé: Koffeint és theobromint tartalmaz, amelyek fokozzák a boldogságot és a szexuális vágyat.
Füge: Fokozza a vitalitást, energiát ad. A fügét a felizgult nő vaginájához hasonlították és remélték, ha hölgyek fogyasztják, tüzes éjszakának néznek elébe.
Gyömbér: Ázsiai orvosok szerint forróságot és tüzet visz a testbe és ezzel stimulálja a nemi szerveket.
Koriander: A Biblia és a körülbelül 3000 éves Ebers-féle papirusztekercsek is megemlítik, rendszeresen alkalmazták gyógyszerként és afrodiziákum jellege is ismert volt.
Zsálya: Befolyásolja a vércukorszintet. Pozitív hatású az idegrendszerre, hat a kimerültség, a depresszió ellen. Összehúzza a méh simaizomzatát. Serkenti a szexuális aktivitást.
Vanília: A vanília illata állítólag a nőkre különösen erotikusan hat.

Férfiaknak


Avokádó: Az aztékok ahuacatl-nak nevezték az avokádót, amely szabad fordításban herét jelent. Segít a férfi nemi hormonok termelésében.
Bazsalikom: Indiában a hindu vallás szerint szent fűszernövény. A beteljesedett szexuális élet biztosítéka, mert rengeteg izgató hatású illóolajat tartalmaz.
Csokoládé: Koffeint és theobromint tartalmaz, amelyek fokozzák a boldogságot és a szexuális vágyat.
Durián: Európában és Amerikában nem túl népszerű gyümölcs, de Kelet-Ázsiában mágikus hatást tulajdonítanak neki. A legerősebb afrodiziákumként tartják számon, fogyasztása feltüzeli a szexuális vágyat.
Fenyőmag: Kiváló cinkforrás, amely fontos szerepet játszik a spermium termelésében, ezáltal a libidó növelésében.
Fokhagyma: Javítja a vérkeringést, ezzel segíti az erekció idejének elnyújtását. Kiváló segítség impotencia esetén.
Gyömbér: Az ázsiai orvoslás szerint forróságot, tüzet visz a testbe, ezáltal stimulálja a nemi szerveket, mely tulajdonsága kiváló afrodiziákummá teszi.
Kávé: Koffeintartalma serkenti a központi idegrendszert, kardamommal ízesítve bármelyik férfit leveszi a lábáról.
Mustármag: Ősidők óta potencianövelőként tartják számon, a szerzeteseknek például ezért tilos volt a fogyasztása.
Rukkola: Borsmustár néven is ismert, ezért hatása megegyezik a mustármag hatásával. A rukkolát is tilos volt kolostorok közelében termeszteni.
Retek: Az egyiptomi fáraók gyakran fogyasztottak retket, főleg akkor, ha csökkent a szexuális vágyuk.
Spárga: Fallikus formája miatt a férfiak úgy vélték, hogy a forma hatással lesz testükre és hosszan tartó merevedést okoz.
Sáfrány: Hatékony a merevedési zavarokkal küzdő férfiak körében.
Szarvasgomba: A híres nőfaló, Giacomo Casanova légyottjai előtt gyakran fogyasztott szarvasgombás ragut. Nemcsak ő élt ezzel a szerelmi praktikával, más hódítók is ismerték ezt a titkot: sokan féltve őrizték a titkos szarvasgombás recepteket.
Szerecsendió: Illóolajának fő alkotórésze a miriszticin, mely az egyik szintetikus drog alapanyaga is. Nemi izgalmat okoz.
Szegfűszeg: A legintenzívebb illatú és ízű fűszer. Illóolaj formájában erősen izgató hatású.
Zeller: Androszteron nevű hormont tartalmaz, amelyről a kutatók azt tartják, hogy csodákat művel a női nemmel, amikor a férfiak izzadtságával eltávozik a szervezetből. Kiváló hormonszabályozó. A nőknél segít a menstruációs görcsök és a meddőség leküzdésében és hasznos a menopauza okozta kellemetlenségek enyhítésében.

Amivel még célt lehet érni


Gyümölcsök, zöldségek, fűszerek:

  • Görögdinnye: a legújabb kutatások szerint természetes potencianövelőként hathat. Ennek oka az lehet, hogy ebben a gyümölcsben sokkal több citrullin nevű aminosav található, mint azt korábban gondolták. A citrullin a különböző potenciazavarokat kezelő gyógyszerekhez hasonló módon hat a vérerek tágulására és ernyedésére.
  • Banán: serkenti a szexuális hormonok termelődését. Fontos energiaforrás is, amire szükséged lehet egy romantikus éjszakán.
  • Mandula: már ősidők óta afrodiziákumként is használják. Úgy tartják, hogy már az illata szexuális vágyakat ébreszthet.
  • Tök: pontosabban a tökmag a vágykeltő, mivel magas a cinktartalma.
  • Ginzeng: segít a merevedési zavarokkal küzdő férfiaknak, növeli a szexuális étvágyat és az élvezetet mindkét nemnél.
  • Rozmaring: afrodiziákus hatása a rozmaringos fürdők alkalmazása során bontakozik ki a legjobban. A serkenti a bőr vérellátását, így fokozza az érzékenységet.
  • Borsos menta: valószínűleg a Távol-Keletről származik. Illóolajai a virágban és a levelekben is megtalálhatóak, mentolt, mentont és piperitont tartalmaznak. Teáját, cukrozott illóolaját nemi érintkezés előtt érdemes fogyasztani.
  • Csípős fűszerek: vérbőséget okoznak, felpezsdítenek, így a chilivel, cayenne borssal készült ételek igazán nyerők egy romantikus vacsora alkalmával.

Gyökerek, növények: mandragóra, szezámmag, spárga leve, a petrezselyem magja, zab, koladió kivonata, egyes csucsorfélék, kosborfélék

Keverékek: ördöggyökér, különféle parfümök.

2014. március 14., péntek

Munkahelyi stressz veszélyei

Kutatások szerint a legtöbb stresszhatás a munkahelyen éri az embert, ezért fontos néhány óvintézkedést tenni annak érdekében, hogy ezeket a hatásokat visszaverhessük.

Ma már köztudott, hogy a stresszes életmódnak végeláthatatlan következménye lehet. A stresszes élethelyzetek nem kímélnek egyetlen korosztályt sem. Az általános, majd középiskolai és egyetemi felvételik a gyerekek és kamaszok idegeit teszik próbára (bizonyára szüleikét is). Ezt követi frissen végzett pályakezdőként a hosszadalmas álláskeresés, és ha végre sikerült elhelyezkedni, kezdhetünk aggódni, mert bármelyik percben jöhet a hír a leépítésről, teljesíthetetlennek tűnő követelés a felső vezetéstől, egy együttműködésre képtelen kolléga, és a magánéleti problémákról még szót sem ejtettünk.

Az ülőmunka következtében megnő az olyan betegségek kockázata, mint például a visszér, aranyér, gerincfájdalom, vagy a metabolikus szindróma kialakulásának esélye, mely idővel szív- és érrendszeri megbetegedéshez vezet. E betegségek kialakulását az állandó stressz tovább katalizálja. Emellett emésztőrendszeri megbetegedések, alvászavarok és a migrén kialakulásának esélye is megnő gyakori feszült idegállapotban. Lelkileg is megterhelő olyan munkakörnyezetben dolgozni, ahol túlhajszoltnak érezzük magunkat. Ez nem csak a teljesítményre van rossz hatással, munkahelyi stressz de gátolja a lojalitás kialakulását a vállalat iránt és megnöveli betegszabadságok számát is.

Ne szalasszuk el a lehetőséget, ha munkahelyünkön lehetőségünk van székes masszázst igénybe venni! Negyed óra alatt felfrissülhetünk, pihentethetjük idegeinket, miközben tapasztalt masszőr masszírozza leterhelt hátunk, karjainkat, nyakunkat és derekunkat. A székes masszázs segítségével megszüntethető az izomfájdalom, javul a közérzet, csökkenhetnek bizonyos sérülés utáni fájdalmak, és beindítható a szervezet öngyógyító mechanizmusa. Negyed óra alatt felfrissül, helyreáll a felsőtest masszírozása révén a vérkeringés. Ezt követően észrevehetően frissebben, jobb érzéssel térhetünk vissza munkánkhoz.

2014. március 8., szombat

Boldog Nőnapot kívánunk!

Nőnap alkalmából jómagam és a Xantos Mobil Masszázs Kft. munkatársainak nevében boldog nőnapot kívánok minden kedves hölgy olvasónknak!
Egyetlen nap az évben kevés arra, hogy kifejezzük tiszteletünket és megbecsülésünket a minket segítő és támogató nők iránt, hiszen az ő gondoskodásuk egész évben, egész életünkben körbevesz minket!
Mégis kiemelkedő jelentőséggel bír március 8-a, hiszen ezen a napon emlékezünk azokra a nőkre is, akiknek köszönhetően mára természetessé vált a nők munkához való joga, esélyeik egyenlősége, akik harcoltak azért, hogy a nőket is ugyan olyan jogok és lehetőségek illessék meg, mint a férfiakat. Mindehhez hosszú és rögös út vezetett egy olyan korszakból, amelyben a nő csak anya és háziasszony, a férfi mögötti másodrendű szereplő.
Először 1910-ben hozta létre a nőnapot a második Internacionálé egy 1857-es eseményre emlékezve, amikor New Yorkban a textiliparban dolgozó nők egyenlő bért és a munkaidő csökkentését követelték. A nőnap kikiáltásával a nők szavazati jogáért folytatott harcra kívánta felhívni a figyelmet. A következő évben március 19-én négy országban, Svájcban, Németországban, Ausztriában és Dániában tartottak nőnapot. Az 1913-as oroszországi nők demonstrációját követően, akik a békéért és élelemért tüntettek, véglegessé vált, hogy a nemzetközi nőnap március 8-án lesz.
Ezen a napon apró figyelmességekkel kedveskednek a férfiak a nőknek, kisebb ajándékkal, virággal kifejezve hálájukat mindazokért az erőfeszítésekért, amelyeket a nők tesznek családjuk, a társadalom érdekében. Ma már a vállalatok sem mulasztják el ezen a napon köszönteni női dolgozóikat, ezzel is kifejezve, hogy értékelik és elismerik munkájukat. Természetesen minden hölgynek jól esik, ha érzi, hogy megbecsülik, és egyenrangú partnerként tekintenek rá, egy ilyen munkaviszonyban elmélyül a lojalitás.
Tisztelt férfitársak, ne feledkezzenek meg március 8-án az Önöket felnevelő édesanyjukról, szerető párjukról, hölgybarátaikról és a szorgalmasan dolgozó kolléganőikről vagy alkalmazottaikról! Fejezzék ki köszönetüket, elismerésüket helytállásukért egy csokor virággal, vagy épp egy irodai ajándék masszázzsal, de legalább egy ünnepélyes köszöntéssel! (Én a hölgy kollegáimnak innen is üzenem, hogy boldog Nőnapot!)