2014. április 4., péntek

A tökéletes páros - citromos víz előnyei

Víz és citrom. Külön-külön is rendkívül egészséges és szükséges a fogyasztásuk, de együtt még inkább! A citrom a köztudatban fontos C-vitamin forrásként ismert, ám emellett B-vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot és rostot is tartalmaz. Természetes káliumforrás is, ezért jó hatással van az agy, az idegek és a szív egészségére.

100 százalékos gyümölcslé formájában fogyasztása azonban nem ajánlott, mivel még a fogzománcot is károsítja. Ezért javasolják a citromlé vízzel való hígítását.

A hígított állapotnak köszönhetően nagyobb mennyiséget is magunkhoz vehetünk anélkül, hogy a fogunkat károsítaná vagy a gyomrunkat irritálná. Fogyókúrázóknak különösen ajánlják a citromos víz fogyasztását, mivel segíti az emésztést és méregtelenítő hatása is van, továbbá csökkenti a gyomorégést és a puffadást. Egy pohár citromos víz mindössze 25 kalória. 

Meglepően hangzik, de a citromos víz rendszeres fogyasztása csökkenti a szervezet savasságát, ezáltal segít megelőzni a gyulladások kialakulását és kiváló a lúgosító étrend kiegészítéseként. Emellett az egyik legjobb gyógymódként tartják számon vírusos megbetegedések és a torokfájás ellen. Külsőleg is alkalmazható, főképp a zsírosodásra hajlamos bőr kezelésére ajánlott. Nem csak tisztító hatása van, de késlelteti a ráncok megjelenését is.

Elkészítéséhez: 
Egy pohár friss vízhez öntsük fél citrom kifacsart levét! Ne ízesítsük cukorral! Leginkább reggel, éhgyomorra fogyasztva fejti ki hatását, de napjában többször is fogyasztható. Ajánlott a vizet kicsit felmelegíteni, de legalább szobahőmérsékletű legyen, mert így gyorsabban fejti ki méregtelenítő hatását! Hosszú távon kis mértékben károsíthatja a fogzománcot, ám ez könnyen elkerülhető, ha fogyasztása után egy pohár tiszta vízzel kiöblítjük a szánkat. A változatosság kedvéért ízesíthetjük friss mentalevelekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése