2014. május 26., hétfő

Csalán a fazékban!

A csalán az egyik legismertebb gyógynövény. A csalán levele hisztamint, vitaminokat, szerves savakat tartalmaz. Az A-, B-, C-, és K-vitamin is megtalálható benne.

A csalán többek közt immunerősítő, allergiaűző, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású.
A legtöbben csak a belőle készült gyógyteát ismerik, pedig sokféle felhasználási módja létezik. Az alábbiakban egy főzelék receptet osztunk meg olvasóinkkal.

Csalánfőzelék recept

Hozzávalók:

40 dkg csalán
2 evőkanál liszt
olaj vagy zsír
1 dl tejföl
3 gerezd fokhagyma

őrölt bors

Elkészítés:

A spenóthoz hasonló módon készíthetünk csalánból főzeléket.
A kesztyűvel szedett friss növényről szakítsuk le a leveleket, majd mérjünk ki belőle 40 dekagrammot, és alaposan mossuk meg.

A szár nélküli leveleket főzzük körülbelül 10-15 percig, amíg megpuhulnak. Közben 2 evőkanál liszthez adjunk annyi olajat vagy zsírt (tetszés szerint), amennyit felvesz, és készítsünk belőle rántást, majd tegyük bele a fokhagymát is.

Vegyük le a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, majd keverjünk bele 1 dl tejfölt. Ezután a puhára főtt leveleket normál botmixerrel aprítsuk.

Adjuk hozzá a rántáshoz és alaposan összedolgozva forraljuk fel. Végül a megmaradt lével engedjük fel a tejfölös rántást, és adjuk a főzelékhez. Sóval, borssal ízesítsük.
Gyakran megkeverve főzzük még 5 percig, hogy besűrűsödjön.

Melegen, feltéttel tálaljuk. Hűtőszekrényben tároljuk, ha másnapra besűrűsödne, öntsünk rá egy kis vizet, és újra forraljuk fel.

Szeretne többet megtudni a csalánról? Tudástárunkban megtalálja a csalánról szóló ismertetőt, egy plusz recepttel!

2014. május 19., hétfő

Elhízásban vezetnek a mexikóiak!

A New York-i Gawker Media által készített felmérés szerint állítólag tavaly már nem az USA polgárai alkották a világ legkövérebb népét – megelőzték őket a mexikóiak. Náluk a lakosság majdnem harmada elhízott, és évi 70 ezer ember hal meg a cukorbetegség és közvetlen következményei miatt.

Már 2010-ben azt jósolták a szakértők, hogy a lakosság rohamos elhízása következtében Mexikó átveszi az Egyesült Államok első helyét a világ legkövérebb népeinek listáján. A latin-amerikai ország táplálkozási szakemberei szerint hazájukban az „elhízási járvány” már gyerekkorban meghatározó lehet, hiszen minden öt túlsúlyos mexikói gyerekből négy élete végéig küzd a súlyproblémákkal. Különösen veszélyeztetettnek számítanak még a szegények, a fiatalok és az ülőmunkát végzők is. A nemzeti szintű elhízás mögött valószínűleg az Mexikóban is az amerikai típusú gyorséttermi ételek (sült burgonya, hamburger), valamint a helyi, főként kukoricalisztből, húsból és zsíros szószokból készülő ételek állhatnak.

A szegényeket azért is sújtja a kövérség, mert például a kóla mindenütt hozzáférhető, hamar telítettséget okoz és olcsóbb, mint a tej, ezért az anyák már csecsemőiket is kólával itatják.

Legjobb tudomásunk szerint Mexikó 2014 elejétől hadat üzen a járványosan terjedő kövérségnek. A 100 grammonként több mint 275 kalóriát tartalmazó élelmiszerekre, köztük a mexikói őslakosok, az aztékok által feltalált csokoládéra is, 8 százalékos általános forgalmi adót vetnek ki. Mindemellett a szénsavas üdítőitalokat literenként 1 pezó (17 forint) fogyasztási adóval sújtják. Ezeknek fogyasztása Mexikóban az egyik legmagasabb a világon, az egy főre jutó évi 163 literrel. Az adóreform mellett nevelési, élelmiszer-ellenőrzési és sportprogramokat is hirdetnek, hogy megelőzzék az elhízottak számának további növekedését. A Mexikói Nemzeti Egészségnevelési Intézet szerint a Mexikót sújtó kövérségi járvány „példátlan” és „a nemzet jövőjét is fenyegeti”.

Nem örülhetnek túlságosan az Államokban sem, ott az elhízottak aránya 31,8 százalék, őket követi Új-Zéland (26,5 százalék), Chile (25,1 százalék) és Ausztrália (24,6 százalék). Magyarország ezen a listán az előkelő 25. helyen szerepel, megelőz minket Csehország és Szlovénia, de állítólag még Szlovákia is.

2014. május 12., hétfő

Legfittebb munkahelyek Magyarországon

A hazánkban hiánypótló kezdeményezésként életre hívott Legfittebb Munkahely Felmérés eredményhirdetésén, 2014. március 26-án három kategóriában hirdettek díjazottakat a 2013-as évre vonatkozóan.


A felmérésből egyértelműen kiderült, hogy a felelős vezetők egyöntetűen azt vallják, a dolgozók jó egészségi állapota serkentőleg hat a cégek gazdasági növekedésére. A felmérésre összesen 34 vállalat, szervezet és több ezer dolgozó jelentkezett. A kérdőívet végül 2585-en töltötték ki érvényesen. A kérdések az egyéni sportolási szokásokra, a munkaadók támogató attitűdjére és eszközeire vonatkoztak. A minden feltételnek megfelelő résztvevők között három kategóriában hirdettek nyerteseket.

Örömmel üdvözöljük a kezdeményezést, amely végre hazánkban is egyre fontosabbnak tartja a munkavállalók egészségével való törődést. A Xantos Mobil Masszázs Kft. már évek óta kiemelten kezeli partnerei és dolgozói egészségét az irodai masszázs és a tanácsadói tevékenység keretén belül. Szerencsére egyre több vállalat ismeri fel az egészség gazdaságra gyakorolt szerepét és egyre többen vannak olyanok is, akik legalább egy egészségnapot szerveznek a dolgozóik számára, amellett is, hogy rendszeresen igénybe veszik irodai masszázs szolgáltatásunkat.

2014. május 5., hétfő

Ülőmunka egészségesen!

Ma már szinte mindenre feltaláltak valami újszerűt, valami kényelmeset, valami egészségeset… Nincs azonban az a bonyolult és drága munkahelyi ülőalkalmatosság, ami a napi 8-12 órai görcsösen képernyőre/papírra koncentráló ülő ember számára egészségessé tenné ezt a természetellenes tartást.

Magyarországon a munkahelyi szokások nem teszik lehetővé, hogy a tengerentúlon már elfogadott futópados „stand-up” munkaállomásokat bevezessék, így más, az ország szokásaihoz illeszkedő módon kell gondoskodni a megfelelő mozgásterápiáról, ha nem akarunk az ülőmunka okozta betegségek áldozatává válni.

Az ülőmunka által okozott károsodások elkerülését nem segíti elő, hogy munkahelyünkön inkább felvesszük a telefont, minthogy átgyalogoljunk a szomszéd szobába, hogy lifttel, páternoszterrel, mozgólépcsővel, autóval közlekedünk, és ha otthon lerogyunk a fotelba, TV-t, rádiót, DVD-t távirányítóval kapcsolgatunk. Esetleg még az ajtót is azzal nyitjuk, ha átjön a szomszéd.

Az ülőmunka merénylet az ember természetes testtartása ellen. A hosszú ideig tartó mozdulatlan ülés fej-, nyak-, hát-, derék-, és lábfájdalmakat is okozhat, valamint oka lehet cukorbetegség, elhízás, vagy magas vérnyomás kialakulásának is, tehát a test minden táján jelentkezhetnek hátrányai. RSI-szindróma „Repetitive Strain Injury” (ismétlődő megterhelésből adódó ártalom) alakulhat ki azoknál, akiknek rendszertelen, apró mozgásokat kell végrehajtaniuk, mint például a számítógép egerének mozgatása.

Az anyagcsere-folyamatok lelassulnak az ülőmunka következtében, így a szervezet számára kedvezőtlen folyamatok indulhatnak be, ezek pedig a méreganyagok felhalmozódásához vezethetnek.

Minden betegségre igaz, és az ülőmunka következtében kialakult fájdalmakra is vonatkozik, hogy könnyebb megelőzni, mint orvosolni. Érdemes tehát odafigyelni arra, hogy ha még nem jelentkeztek panaszaink, melyeket a sok ücsörgés okoz, változtassunk testtartásunkon: munka közben. Hosszú időre ne tegyük keresztbe a lábunkat, mindkét ülőgumót egyformán terheljük, a szék ne legyen túl alacsony, vagy túl magas, alkarunk az asztalon nyugodjon, hasunkat kicsit behúzva tartsuk és a monitort enyhén lefelé nézzük. Nagyon sokat segíthet, ha időnként megmozgatjuk a nyakunkat, vállunkat, nyújtózkodunk és, ha lehet járkálunk kicsit, esetleg az étterembe nem lifttel, hanem gyalog megyünk. Érdekes, hogy a cigarettaszünet elfogadottabb, minthogy valaki mozogjon, ne adj isten tornázzon a munkahelyén.

Miután a munkahelyi mozgás, torna nem elfogadott hazánkban, – egy fejkörzést végző ügyintézőre furcsán néznének – a szakemberek az irodai masszázst tartják a megfelelő megoldásnak.

Egy alapos, rövid masszázzsal elkerülhetőek az ülőmunka okozta ártalmak, illetve a kialakult panaszok is enyhíthetőek. Felfrissülhetnek általa az inaktív keringésű területek, ellazítható a hátizom, feloldódhatnak a nyakizom görcsei. A karok és kézfejek átmasszírozásával megelőzhető az ínhüvelygyulladás kialakulása is. A masszázs egyetlen mellékhatása a szellemi felfrissülés, ami még indokoltabbá teszi munkahelyi alkalmazását.