2014. június 28., szombat

Vitamindús, frissítő nyári koktélok

Itt a kánikula, melyben mindenki a vízpartokat és az eldugott, árnyékos helyeket keresi egy kis felfrissülésért. A tikkasztó hőséget pedig mivel lehetne jobban átvészelni, mint egy jó nagy pohár, már előre behűtött itallal.

De, mit is igyunk ha kicsit fel szeretnénk dobni napunkat, vagy csupán többre vágyunk egy egyszerű ásványvíznél, netalán egészségtudatosak is szeretnénk lenni? Nem feltétlenül a készen kapható nyári italok lesznek a befutók. A víz mellett ugyanis számos alternatíva jöhet még szóba, melyekkel akár barátainkat is meglephetjük. Ezekhez szeretnénk most néhány tippet adni.

Bazsalikomos görögdinnye ital


A görögdinnye magas víz- és vitamintartalma miatt az egyik legkedveltebb nyári gyümölcs, mely éppen ezért, kiváló alapanyaga lehet frissítőnknek. Egy dinnyekoktél elkészítéséhez körülbelül 4 csészényi kockára vágott gyümölcshúsra, valamint 6-8 darab nagy bazsalikomlevélre van szükségünk, melyeket egy szitán keresztül, kanál segítségével lepréselünk, majd ezek után hozzáadunk egy csipetnyi sót és ¼ teáskanálnyi fehérborecetet. Azok számára, akiknek az utóbbi hozzávaló kissé furcsán hangzana, nyugodtan helyettesíthetik azt 1/3 csésze citrom, vagy lime levével is. Végül keverjük az egészet 1 csésze jéghez, és máris kortyolhatjuk italunkat!

Virginmojito


Bárhová lépünk, manapság mindenhol mojitos bódékat látni! Ezek után nem hagyhatjuk ki tippjeink közül. Főleg azért nem, mert elkészítése pillanatok alatt megvan. Bár, az eredeti alkohollal készül, a nyári melegben ezen tulajdonsága nem túl előnyös, így most inkább a könnyedebb változatát mutatjuk be.

Elkészítéséhez szerezzünk be egy kis mentát, majd mossuk meg alaposan! Vegyünk egy lime-ot, melynek héját szintén tisztítsuk meg jól, ezután vágjuk fel nagyobb darabokra, és kifacsarva tegyük pohárba! Bár, összetevőinek köszönhetően alapvetően ez egy egészséges ital, hogy még inkább azzá varázsoljuk, édesítéséhez az egyszerű cukor helyett használhatunk mézet, nyírfacukrot, nádcukrot vagy akár sztíviát is. Ezután következhet a menta, melyet kissé összetörve keverjünk az eddig elkészített léhez! Végezetül, az egészet öntsük fel ásványvízzel, és már kész is a szűz koktélunk!

Gyömbérital házilag


Ez a frissítő télen-nyáron megállja a helyét, ugyanis melegen, de akár jéghidegen is fogyasztható, és mindenhogy éppen olyan jó.
Tegyük az 50 g reszelt gyömbért, a 2 rúd fahéjjal, az 1 kiskanál citromfűvel, az 5-6 szem szegfűszeggel és a 1,5 liter vízzel együtt egy lábasba, majd közepes tűzön forraljuk fel, és állandó kevergetés mellett főzzük 10 percig! Ha ez kész, szűrjük át egy kancsóba, adjunk hozzá 3-4 evőkanál mézet és hűtsük le az egészet! Az elkészített innivalót innentől kezdve bármikor előkaphatjuk, és már kínálhatjuk is barátainknak.

Kísérletezzünk bátran az ízekkel és a hozzávalókkal, rosszul semmiképpen sem járhatunk! Igaz, némely kombináció első ránézésre talán elég bizarrul hangzik, az ízükért megéri legalább kipróbálni őket!

2014. június 13., péntek

Masszázzsal az alvásproblémák ellen!

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Az alvás ideje alatt töltődik fel szervezetünk, a tudatalattink pedig rendezi az előző nap történteket. A nyugodt éjszakai pihenés elengedhetetlen a szellemi és fizikai teljesítőképesség megtartásához. Az egész napot tönkreteheti, ha nem tudjuk kialudni magunkat éjszaka. 

Ha nehezen alszunk el, ha éjszaka gyakran felébredünk vagy, ha reggel túl korán ébredünk és ez rányomja bélyegét a fizikai és szellemi teljesítményre, akkor alvászavarról beszélhetünk. Az átmeneti alvásproblémák, melyek 1-2 hétig tartanak, nem igényelnek különösebb kezelést. Az okok megszűnésével ¬ vizsgaidőszak, családi gond, stresszes munka ¬ visszaállnak az eredeti alvási szokások.

A tartós alvászavarral azonban már foglalkozni kell, mert az alvászavar hátterében állhat szervi probléma vagy betegség is, mint cukorbetegség vagy pajzsmirigy túlműködés. Érdemes tehát orvoshoz fordulni. Amennyiben a kivizsgálás nem mutat elváltozást, az alvászavar pszichés okokra vezethető vissza. Az egész nap felgyülemlett stressz, pszichés izomfeszültség is oka lehet az alvászavarnak.

Amellett, hogy mérsékeljük a kávé- és teafogyasztást, igénybe vehetünk relaxációs masszázsterápiát is. A masszázs oldja a feszültséget, nyugtató hatással van a vegetatív idegrendszerre, kiegészülhet különféle illóolajak használatával, melyek fokozzák jótékony hatását. Ilyen illóolaj például a levendula, mely álmatlanság, stressz, fejfájás esetén fokozza a masszázs hatását, vagy a citromfű, mely nyugtató hatású. Az illóolajos masszázsnál használt olajok, krémek és párologtatott olajok segítenek helyreállítani a testi, és lelki energia egyensúlyát. Az illóolajos masszázs oldja az izomfeszültséget, javítja a keringést, a légzést, ily módon elősegíti az elalváshoz szükséges nyugodt lelki állapot kialakulását, javítja a test oxigénellátását.

Egy-egy illatot ugyanúgy kíván a szervezet, mint egy gyümölcsöt vagy egy szelet csokoládét, ösztönösen kiválasztva a gyógyító hatásút. Az illatok erőteljes hatással vannak energiarendszerünkre, simogatják érzékeinket és felszabadítják a negatív energiákat, melyek akadályozzák lelkünk nyugalmát, nem teszik lehetővé pihentető alvásunkat.

A fejmasszázs is kiváló stresszoldó hatású, pihentet, lazít, így az álmatlanság leküzdésében fontos szerepe van. Könnyen hozzáférhető terület, melynek masszírozása élénkíti a vér- és nyirokkeringést, nyugtató hatású, elősegíti a „boldogsághormonok” termelődését, enyhíti a szorongást és a kisebb fokú depressziót, ezáltal mélyebb, nyugodtabb alvást biztosít.

Az alvás létszükséglet, mely lehetővé teszi, hogy idegrendszerünk regenerálódjon ez egész napi megterhelés után. Az alvás hiánya, vagy zavara csökkenti az alkalmazkodóképességet, a munkateljesítményt és ingerültté tesz. Az állandósult kimerültség fogékonyabbá tesz a betegségekre és a szellemi leépülés felé sodorhat.

Ezért is érdemes időt szakítani az alvászavar masszírozással történő kezelésére, bár a kezelés rendkívül kellemes és pihentető. A masszázs különféle formáinak rendszeres alkalmazása igen jó hatással van a test fizikai állapotának megőrzésére, az egészséges állapot visszaállítására.

2014. június 7., szombat

Hamam,a csodálatos törökfürdő

A törökfürdő török megfelelője a „hamam”, ami magyarul forrót jelent (arabul ez hammám). A muzulmán vallásban fontos szerepet kap a tisztálkodás, ezért az iszlám egészségkultúra nélkülözhetetlen része. Nem véletlen, hogy a hamam az arab világban és Törökországban a legelterjedtebb.

A törökfürdőkben a termeket hőfok szerint osztották fel, hasonlóképpen a római és bizánci fürdőkhöz. A klasszikus törökfürdő 3 részből áll:

• öltözőterem (camekan)
• átmeneti helyiség (soğukluk)
• forró fürdőterem (harara, sıcaklık).

A legdíszesebb terem általában az öltöző volt, használatuk részben a törökfürdők felépítéséből adódott. A vendégek a termeken áthaladva először a meleg részről a langyosba jutottak, majd egy hidegebb területre, végül pedig egy száraz részre. A fürdőcsarnokokban fürdőmesterek és szolgálónők segítették a vendégeket a tisztulási folyamatokban.

A fürdőket kortól, nemtől, vagyontól függetlenül mindenki látogathatta és az akkori időkben igazi wellness központként szolgált, ahol mind a test, mind a szellem felfrissült, újjászületett. A nők itt társaságban lehettek, de a fürdőkben megtanulták a szépségápolás titkait is, a test és a haj ápolását vagy a sminkelést. Ám, a fürdőket a nők és a férfiak hagyományosan külön használták vagy nemek szerint eleve megosztott fürdőházakba jártak (ez inkább a nagyvárosokra volt jellemző). Esetleg ugyanaz a fürdő különböző napokon csak az egyik vagy másik nem számára állt nyitva.

Törökországban mind a mai napig nagyon népszerűek a fürdők, amelyek a társadalmi élet színterei is egyben. A törökfürdőkben a gőz gyengédebb, mint a szaunában, ezért azok is szívesebben járnak ide, akiknek kis helyen bezártságérzetük van. Népszerűségében persze a magas fokú kényeztetés is szerepet játszik. A meleg levegő magas páratartalma ellazítja az izmokat, serkenti a vérkeringést, ezért a keringési problémákkal küzdőknek kifejezetten hasznos. A szépülni vágyóknak is meghozza a kívánt eredményt, bőrünket újjávarázsolja. Gőzfürdőzés utáni újjászületést segíti a hideg zuhany és a török masszázs, amely előmelegített márványlapon történik.

A törökfürdők Magyarországon természetesen a török hódoltság ideje alatt épültek. Az 1500-as évek közepétől kezdték el építeni és a század végére már mindegyik fontosabb fürdő állt. A wellness térhódításával itthon is újra felfedezték a keleti fürdőrituáléban rejlő örömöket, és a régi török fürdők (például: a Rudas Gyógyfürdő, a Király Gyógyfürdő, Irgalmasok Veli bej Fürdő, az Egerben lévő Török Fürdő) mellett egyre több helyen újakat is nyitnak. A Budapesten található gyógyfürdők többsége hivatalos megnevezésük szerint is törökfürdőnek számítanak. A felújított törökfürdők szolgáltatásai az idők folyamán tovább bővültek: szauna, uszoda, különböző medencék, gyógyászati vagy további wellness kezelések állnak a vendégek rendelkezésére. Hazánkban – szakítva a hagyományokkal – koedukáltan is látogathatók a törökfürdők.

Idén nyártól fürdőkkel is bővül a nemzeti tanúsító védjegyrendszer. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és Magyar Fürdőszövetség 1-5 csillaggal minősíti azokat az élményfürdőket, gyógy-, wellness, orvosi wellness fürdőket, illetve strandfürdőket és uszodákat, amelyek csatlakoznak a minősítési rendszerhez. Az 5 évre szóló védjegyhasználat segíti a vendégeket, hogy az elvárásaiknak megfelelő színvonalú szolgáltatást válasszanak.
Annak, aki egy kis pihenésre, testi, szellemi felfrissülésre vágyik, mindenképpen érdemes felkeresnie egy törökfürdőt. A kikapcsolódás garantált!

2014. június 1., vasárnap

Minden, amit a folyadékfogyasztásról tudni kell!

Manapság egyre többen fordítanak kiemelt figyelmet arra, hogy mindennapjaik az egészséges életmód jegyében teljenek. Ennek elengedhetetlen feltétele a megfelelő folyadékbevitel is.
Bár, még így is elmondható, hogy az emberek többsége nem iszik elegendő mennyiségű folyadékot, pedig annak vesztésével ásványi sók is távoznak a szervezetünkből, melyet fontos pótolnunk. Pusztán izzadással és légzéssel napi szinten, majdnem 1 liternyi folyadékot vesztünk.

Tudnunk kell, hogy egy felnőtt testének körülbelül 60-70 százaléka víz, így az kiemelten fontos szerepet játszik szervezetünk megfelelő működésében. Nem csak a méregtelenítésben, de a hőháztartás szabályozásában, a veseműködésben, az emésztésben, a megfelelő vérkeringés és vérnyomás fenntartásában is.

Egy egészséges, felnőtt embernek naponta – átlagos igénybevétel mellett – körülbelül 2-3 liternyi folyadékra van szüksége, ami persze a nyári tikkasztó hőségben, diéta alatt vagy sportolás után elérheti akár a 3,5-4 litert is.

A legtöbb testi betegségünkben szerepet játszik a vízhiány. Vízszabályozó rendszerünk tökéletes mechanizmusainak eredményeképpen, szervezetünk vízkészletét az elsődlegesen fontos szerveinkhez csoportosítja át. Szomjúságunkra pedig legtöbbször már csak akkor figyelünk fel, ha szánkat száraznak érezzük, holott ez a vízhiánynak csak a szélsőséges esete, szervezetünk akkor már régóta hiányolja az éltető nedűt, mi viszont nem vesszük észre annak jeleit, mert az évek során hozzászoktunk egy bizonyos mértékű szomjúságtűréshez. A krónikus dehidratáltság azonban akkor is fennállhat, ha rendelkezésünkre áll a víz, mi azonban mégsem iszunk, a nem megfelelő szomjúságérzet kialakulásának következtében. Erre főleg időskorban kell odafigyelni, ugyanis ez életkorunkkal együtt változik (időseknél csökken).

Vízvesztés következményei:


  • nő a vér sűrűsége (besűrűsödik),
  • növekszik a káliumkoncentráltság, ami miatt szomjúságérzet alakul ki (ekkor a folyadékvesztés mértéke nagyobb, mint testtömegünk 1 százaléka),
  • emelkedik a pulzusszám (szívünknek több munkát végeznie, hogy sejtjeink megfelelő mennyiségű oxigénhez jussanak).

Dehidratáció jelei lehetnek:


  • fejfájás,
  • izomgörcsök,
  • kimerültség,
  • fizikai és szellemi teljesítőképesség csökkenése.

Mire figyeljünk oda?


  • A fizikai munkavégzés elnyomja szomjúságérzetünket, ezért fokozottan ügyeljünk a folyadékpótlásra.
  • Szomjúságérzetünk alapján tényleges vízveszteségünk csupán felét tudjuk pótolni.
  • Kövessük a helyes folyadékbeviteli elvet (2 liter tiszta víz, azaz 6-8 vizespohár + 1,2 liter táplálékkal bevitt folyadék)
  • Ne szénsavas vagy magas cukortartalmú, alkohol- és koffeintartalmú italokkal próbáljuk testünket újra folyadékkal feltölteni, hanem inkább teával, szénsavmentes ásványvízzel, vagy csapvízzel.
  • A kellő mennyiség mellett természetesen a minőségre is figyeljünk oda!

Ha vízháztartásunk egyensúlya megbillen, fizikai és szellemi képességeink is csökkenhetnek,
valamint számos betegség is kialakulhat.

  • reumatikus ízületi fájdalmak (pl.: járás közbeni lábfájdalmak),
  • alháti, nyaki fájdalmak,
  • migrén, elhúzódó fejfájások,
  • emésztőrendszeri fájdalmak.