2014. július 30., szerda

Együnk a stressz ellen!

A stressz és a szorongás talán az egyik leggyakoribb velejárója felgyorsult világunknak, valamint a sokszor nem kellő odafigyeléssel kialakított életvitelünknek. Vizsgák, határidők, magánéleti problémák, anyagi gondok – ugyebár ezek mindenki számára ismerősen csengenek.
Mindennapjaink legnagyobb feszültségforrásaiként pedig valószínűleg a stressz leggyakoribb kiváltó okai is, melyeket már mind átéltük életünk különböző szakaszaiban. Bár azt, hogy kinél, milyen mértékben gyakorol nagy hatást, az egyénenként eltérő. Kiváltó okait szinte lehetetlen felsorolni, tünetei azonban jól felismerhetőek. Ilyen lehet például a túlérzékenység, az idegesség, az álmatlanság, az izomfeszülés, vagy akár a pesszimizmus is.
A stresszt teljes mértékben kiiktatni nem lehet mindennapjainkból, léteznek olyan praktikák, melyekkel csökkenthetjük annak szintjét, ezzel kerülve közelebb a harmonikusabb, nyugodtabb élethez. Nem kell tehát megvárni, míg a helyzet súlyosra fordul, tegyünk a megelőzés érdekében! Ezt kezdhetjük olyan kis dolgokkal is, mint például a táplálkozás megváltoztatása. Blogbejegyzésünk ebben próbál néhány természetes alternatívát mutatni.

Citrusfélék

Nyilván nem mondunk nagy újdonságot azzal, hogy a C-vitamin egészséges, hiszen erősíti a szervezet védekezőképességét, amely így sikerrel tud küzdeni a stressz-hormonok ellen. A narancs pedig bővelkedik benne, csakúgy, mint a citrom. Hatásuk abban érhető tetten, hogy stresszhelyzet alkalmával segítenek visszaállítani a vérnyomást, valamint a kortizol-szintet, így még extrém körülmények között is megőrizhető a hidegvér

Olajos magvak (mandula, pisztácia, dió)

Ezek a finom ropogtatnivalók azon kívül, hogy ínycsiklandóak, magas E- és B-vitamin tartalmuknak köszönhetően, rendkívül egészségesek is. Míg előbbi immunrendszerünket erősíti, utóbbi segít nyugodt maradni bármiféle stresszhelyzetben. Ebben minden nap egy negyedcsészényi mandula segíthet. A pisztácia és dió esetében a vérnyomáscsökkentő hatást emelhetjük ki, mely csökkenti egy esetleges szívroham esélyét. Emellett érdekesség, hogy cinktartalmuknak köszönhetően növelik a szexuális étvágyat is. Tehát, egy-egy stresszesebb pillanat alkalmával nyugodtan kapjunk elő belőlük egy keveset, abból bajunk nem származhat!

Avokádó

A magas vérnyomás megelőzése szempontjából, kiváló ha káliumot viszünk be szervezetünkbe. Ennek leghatásosabb módja az, ha egy kis avokádót csempészünk az asztalra. Kevesen tudják ugyan, de ebből a gyümölcsből, már fél szelet is több káliumot tartalmaz, mint egy egész banán. A telítetlen zsírsavaknak, a káliumnak, valamint a B-vitamin tartalmának köszönhetően pedig amellett, hogy természetesen vérnyomáscsökkentő és zsírégető hatású, még az idegrendszerre is jótékonyan hat. Kismamák számára kifejezetten ajánlott, ugyanis egyrészt csillapítja hangulatváltozásaikat, másrészt magas folsav tartalma hozzájárul a magzat egészséges fejlődéséhez.
Végső soron, ha a stressz-szintetünket szeretnénk csökkenteni, elmondható, hogy elsősorban a vérnyomásunkra kell kiemelt figyelmet fordítanunk, valamint megfelelő mennyiségű vitaminhoz (B6-vitamin), magnéziumhoz kell juttatnunk szervezetünket, melyre legfőképpen a téli időszakban kell nagyon odafigyelnünk.
Hogy ne csak ételekről legyen szó, meg kell említenünk a legjobb stresszoldó italt is, amely nem más, mint a citromfű tea. Napi kétszer (reggel és este), lehetőleg édesítés nélkül, melegen fogyasztva rendkívül hatásos. Macskagyökérrel keverve pedig, kiváló lehet álmatlanságban szenvedők számára is.

2014. július 23., szerda

Edzés utáni regeneráció

Az aktív sportolók számára több regenerációs módszer is lehetséges. Ezeket két nagyobb csoportba oszthatjuk. Megkülönböztetünk aktív és passzív regenerációt. Természetesen a mi működési területünkhöz közelebb áll a passzív regeneráció, ezért erről a témáról részletesebben is szót ejtünk.


Aktív regeneráció:


  •  kiegészítő sportmozgások (játékok),
  •  átmozgatások, maximum 50 százalékos terhelési szinttel,
  •  nyújtási gyakorlatok,
  •  jóga.

Passzív regeneráció:


  •  szauna/gőzfürdő,
  •  forró fürdő,
  •  jeges fürdő,
  •  masszázs,
  •  hideg-meleg váltott zuhany.

1. Szauna/gőzfürdő:


Hogyan regenerálódnak a sportolók?Bizonyára sokan ismerik, milyen egy szauna vagy gőzfürdő. Minden egyes szauna-látogatás alkalmával érdemes 2-3 sorozatot végigcsinálni. Ajánlott 7-15 percet a szaunában tartózkodni. Utána javasolt egy hideg zuhany, majd 5-10 percre lefeküdni pihenni. Mindezek után ne felejtsünk el sokat inni, hogy pótoljuk a folyadékveszteséget!

2. Forró fürdő:


Egy jó forró fürdőt fürdőolajokkal és -sókkal még élvezetesebbé tehetjük. Ezeket a boltokban könnyen beszerezhetjük. Az ajánlott fürdőzési idő 10-30 perc. Utána, sportolás esetén mindenképp, tanácsos egy rövid hideg zuhany.

3. Jeges fürdő:


Ezt az eljárást mind csapat, mind egyéni sportokban is gyakran alkalmazzák. 2-5 percet ajánlott a jeges vízben tartózkodni. A cél, hogy a testünkben a vérellátás erősen felélénküljön. A hideg hatására a testünk reakciója, hogy a vért a legfontosabb szerveink felé összpontosítja. Nem sokkal később a vér újra az egész testünkben eloszlik. Ettől a regenerációs idő jelentősen felgyorsul. Ezt a módszert inkább a bátrabbaknak ajánljuk. Egyéb alternatívája: a hideg zuhany.

4. Masszázs:


Egy jó masszás mindig, mindenkinek ajánlott. Az egyetlen hátránya, hogy némi pénzbe kerül, kivétel, ha megkérjük a párunkat. De egy profi masszázs természetesen jobb és hatásosabb is. A cél, hogy az izomzatunkat ellazítsuk, a feszültséget feloldjuk, az anyagcserét és a vérellátást felgyorsítsuk és a csontjainkat, ízületeinket „helyére tegyük”.

5. Hideg-meleg váltott zuhany:


A hideg-meleg váltott zuhany hasonlít a jeges fürdőhöz. A különbség csak az, hogy zuhanyzás közben a hideg és a meleg vizet váltogatjuk. Célszerű 1-2 percenként váltani és ezt legalább 3-5 alkalommal megismételni. Hasonló hatással van az izomzatunkra, mint a jeges fürdő.

Ezek a módszerek tehát nagyban elősegítik a regenerálódási folyamatot. Aki el akarja kerülni az izomlázat, a súlyosabb sérülésekből hamarabb fel szeretne épülni, vagy csak egyszerűen a másnapi edzésen ismét fitt akar lenni, annak ehhez megfelelő felépülési módszert kell alkalmaznia. Az említett regenerálódási variációk kitűnően alkalmasak ezekre a célokra. Aki rendszeresen odafigyel saját teste regenerálódására, aktív vagy passzív módon, az bizonyára jobban felkészült a megmérettetésekre, mint versenytársai. Mindenkinek figyelmébe ajánljuk, hogy próbálják ki a fenti lehetőségeket!

2014. július 11., péntek

Nyári kellemetlenség, a napallergia

A nyár és a jó idő egyet jelenthet a felszabadultsággal és a boldogsággal. Az allergiások számára ez az időszak azonban csak eggyel több ok az aggodalmaskodásra és a gondterheltségre. Nyáron ugyanis megnő az olyan allergiás reakciót kiváltó tényezők száma, melyek az év többi részében nincsenek feltétlenül jelen. Ilyen például a nap is.

Az allergia nem más, mint az immunrendszer túlzott reakciója, amikor a szervezet, a környezet általában ártalmatlan anyagaival szemben (pollen, étel, stb.) védekező reakciót indít be. Napallergia (urticaria e solare) esetében a bőr fokozott fényérzékenységéről beszélünk, melynél a bőrön, akár már a tavasz első napsugaraival érintkezve is kiütések jelentkeznek, még a fény által nem ért, ruha alatti területeken is.

Kialakulásának hátterében számos tényező állhat, ezért több fajtája is ismeretes.

Polimorf fénydermatózis


Ez a leggyakrabban napallergiának nevezett bőrelváltozás, mely az olyan bőrfelületen jelentkezik, mely még nem szokott hozzá a naphoz. Így a kiütések és a viszkető foltok megjelenhetnek a dekoltázson, a vállakon, a nyakon, valamint a karokon és a lábakon is. A nagy mennyiségű napsugárzás hatására a reakciót hólyagképződés is kíséri, mivel a keletkező reaktív oxigénkötéseket a bőr védőmechanizmusai, a nem megfelelő működés miatt, nem tudják semlegesíteni. A keletkezett kiütések 1-3 nap, naptól való tartózkodás után általában maguktól eltűnnek.

Védekezés ellene


  • magas UV-A védelmet biztosító fényvédő termékek használata
  • antioxidánsokat tartalmazó normál testápolók használata (két héttel nyaralás előtt)
  • a tapasztalatok szerint halolaj, omega-3 zsírsav, kalcium-készítmények használata
  • A-provitamin vagy béta-karotin, megelőzés céljából

Mallorca-akné


Az allergia ezen fajtájánál a szőrtüszők gyulladása figyelhető meg, ugyanis az UV-fény hatására felszabaduló szabadgyökök reakcióba lépnek a napvédő krémek zsíros összetevőivel vagy a faggyúval, emiatt pedig aknészerű pattanások keletkeznek, leginkább a dekoltázs környékén.


Védekezés ellene


  • UV-A fényvédő faktorú napgél használata
  • zsíros krémek mellőzése a napozást megelőzően
  • Fotoallergiás reakció

Fotoallergén reakció


Ebben az estben az allergia csak a napfénynek kitett bőrfelületen jelentkezik, így ez tekinthető az ilyen típusú allergia enyhébb változatának. Az allergiás reakciót a Nappal kölcsönhatásba lépve, kiválthatja a legtöbb kozmetikum, dezodor, parfüm vagy akár bizonyos gyógyszerek (fogamzásgátlók, hormonok, antibiotikumok) is, mivel többségük tartalmaz olyan fényérzékenyítő anyagokat, melyek a napsugarakkal együtt felerősítik a tüneteket. A hisztamin felszabadulása miatt pedig kellemetlenül viszkető csalánkiütések keletkeznek, amelyek azonban pár nap elteltével maguktól elmúlnak, ha a továbbiakban kerüljük a napfényt.

Védekezés ellene


  • ásványi szűrővel rendelkező fényvédő szerek használata, melyek titán-dioxid vagy cink-dioxid mikropigmenteket tartalmaznak (azonban ha nem ez a típusú allergiánk van, győződjünk meg róla, hogy kiütéseink nem pont a fényvédőkrémünk nappal való érintkezéséből adódnak)
  • allergiagyógyszerek: hisztamin felszabadulását gátló készítmények
  • karotin tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása
  • napsugarak kerülése 10:00-16:00-ig
  • lenge ruházat viselése, amik elfedik testünk nagy részét

Mint ahogy a kiütések megjelenési formája és helye is, úgy megjelenésük ideje is változó. Míg egyes kiütések már a napsugarakkal való érintkezést követő pár órában észlelhetők, mások akár csak a napfürdőzést követő 1-2 napban jelennek meg. Az égő, viszkető érzés enyhítésére kiváltképp ajánlott kortizont vagy antihisztamint tartalmazó gélt alkalmazni.

2014. július 2., szerda

Gyógyító mézes masszázs

A méz, mint alapanyag rendkívül egészséges az emberi szervezet számára. Magas cukortartalma mellett magas enzim-, vitamin-, és ásványi anyag-tartalommal rendelkezik.


Sejtvédő és baktériumölő hatásáról is ismert, arról nem is beszélve, hogy milyen fantasztikus a bőrápoló hatása. Ha valakinek még ez sem lenne elegendő, meg kell említenünk, hogy a méz immunerősítőként és stresszoldóként is ismert alapanyag, éppen ezért nem véletlenül használják masszőrök is ezt a természetes anyagot!

A mézmasszázs nem hasonlít a többi masszázshoz, itt a masszőrök nem a hagyományos módon „dolgozzák meg” a vendégeket. Az eljárás során általában a vendég hátára folyatják a mézet, majd vákuumképző mozdulatokkal dolgoznak rajta, így a kitágult pórusokon keresztül a méz hatóanyagai bejutnak a testbe, miközben ugyaninnen salakanyag távozik. Ez többnyire a méz színén is megfigyelhető, hiszen a kezdetben még aranyló méz a kezelés végére szürkévé változik.

A mézmasszás tisztítja a szervezetet és méregtelenít is. Emellett kiváló stresszoldó hatása van és immunerősítőnek is alkalmas, főleg az őszi és téli hónapokban. Alkalmazzák még általános jólét fokozására, illetve megtartására is.

A mézmasszázs kiváló ízületi problémák kezelésére, gyulladások csökkentésére, fejfájásra, nyak-, váll-, és hátfájdalmak kezelésére, reumatikus panaszokra és akár légúti problémákra is.