2015. március 11., szerda

Mutasd a pattanásod, megmondjuk melyik szerveddel van probléma!

A pattanásos bőr utalhat szervi problémákra is. Az akne kialakulását a hormontermeléshez lehet kötni. Néha ezek a pattanások, mitesszerek és ciszták azonban lappangó betegségek tünetei lehetnek. Az aknet a túlzott faggyútermelés eredményezi, amit a tesztoszteron jelenléte okoz.

A következőkben az arc egyes részeit vizsgáljuk meg, ahol különböző szervi problémák miatt kialakulhatnak pattanások.

Homlok:
A homlokon megjelenő pattanások utalhatnak a belek, a mellékvese, az agy, a pajzsmirigy, az epeproblémák, a kisebb vékonybél problémák, a máj problémák kialakulására, de okozhatja őket rendszertelen alvás, stressz, sok cukros étel, izzadás, vagy különböző hajápolási termékek is.

Halánték:
A halántékon megjelenő aknek leginkább a hormonális problémákat jelzik, de a csökkent nyirokkeringés, a sok zsíros étel, epehólyag probléma is okozhatja a pattanásokat.

Két szem között:
Ha a két szemünk között jelentkeznek ilyen tünetek, az a máj alulműködésére is utalhat. De tünete lehet a gyenge szívműködésnek, a túlzott alkoholfogyasztásnak, valamint a dohányzásnak is.

Szem alatt:
Ha a szem alatt észlelünk aknes tüneteket, az vese vagy nyirok betegség jele is lehet.

Orca:
A teljes orcát nézve a tüdő és mellkas megbetegedéseire lehet gondolni. Azonban megkülönböztetjük egymástól az orca bal és jobb oldalán megjelenő aknekat is. Bal orca: olyan élelmiszerek fogyasztása, amit a szervezet nem tud befogadni, ezért utalhat gyomor problémákra is. Jobb orca: tüdő problémákat jelezhet.

Orr:
Az orron található pattanások, mitesszerek gerinc- és szívbaj miatt is kialakulhatnak. Míg az orr körüliek lép, méh és gyomor panaszokra hívhatják fel a figyelmet.

Orr és a száj között:
A gyomor problémák, székrekedés, illetve puffadás eredményezhet aknet az orr és a száj közötti területen.

Ajkak:
A felsőajak mentén megjelenő pattanások vékonybél problémákra utalhatnak. Ezzel szemben az alsó ajkakon vastagbél, székrekedés, rendszertelen széklet, túl sok fűszeres vagy sült étel fogyasztása, vagy a nem megfelelő fogkrém használatának esetén jelentkezhetnek bőrhibák.Az ajak alatti terület vesebántalmakról árulkodhat.

Áll:
Az áll a vesetájék, a húgyútak megbetegedése és a hormonális problémák jelzője. Az áll két oldalán jelentkező pattanásokra pedig főként a nőknek kell odafigyelniük, hiszen ezek akár petefészek problémákat is jelezhetnek. Gyakori kiváltó oka lehet még a lefekvés előtti étkezés.

Az aknek kialakulásának általános oka is lehet. Ilyen például a piszkos ágynemű, a telefon és a koszos kézzel való archoz nyúlás is. Érdemes megemlíteni még az allergiát is, ami nem produkál különösebb tüneteket csak a pattanásokat. Ilyen például a glutén(búza, tönkölybúza, zab, rozs stb.).

Mit tegyünk a gyógyulás érdekében?

Kérhetjük szakember (bőrgyógyász, kozmetikus) segítségét.
Rendszeres reggeli torna a hormonháztartás egyensúlyának a fenntartására (reggel aktiválódnak a hormonok).
Egészséges étrend kialakítása, fontos a rendszeres táplálkozás.
Rendszeresen cseréljük az ágyneműket (havonta egyszer), mielőtt az arcunkhoz nyúlunk, mossunk kezet.
Naponta egyszer-kétszer arcot moshatunk bőrbarát szappannal.
Gyógynövényes szárító készítmények használata (Vermix, Dermofil csak külsőleg oldhatja meg a problémát!).
A rendszeres alvás kialakítása. Törekedjünk arra, hogy minél többször feküdjünk le éjfél előtt, mert ilyenkor pihen az idegrendszer, éjfél után pedig az anyagcsere szervek. Ezért is fontos az alvás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése