2015. március 11., szerda

A pattanások okai

A 12-24 éves korosztályban ötből négy betegnél alakul ki legalább egyszer aknés megbetegedés.

Ezt a bőrbetegséget gyakran a hormonháztartási változások okozzák főleg kamaszkorban, de felnőtt korban is előfordulhat. Az akne egy gyakori bőrbetegség. Jellegzetessége, hogy a bőrben eltömődnek a pórusok és pattanások jelennek meg. Felnőtt nőknél akne alakulhat ki a terhesség során, a menstruációs ciklus egyes fázisaiban, illetve a hormonális fogamzásgátlók szedésekor vagy abbahagyásakor. A megfelelő kezeléssel azonban az akne kordában tartható, illetve csökkenthető az akne miatt kialakuló hegesedés is.

Az akne megjelenési formái

Az akne leggyakrabban az arcon, a nyakon, a mellkason, a háton és a vállakon alakul ki, mivel ezeken a területeken van a legtöbb faggyútermelő mirigy. Az akne az alábbi formákat öltheti:

Zárt comedók. A szőrtüsző nyílását eltömítik az elhalt hámsejtek és a faggyú, emiatt a szőrtüsző kitágul, a szokásosan termelt váladék felgyülemlik.
Miteszerek (nyílt comedók). Ezek hasonlítanak a zárt comedókhoz, azonban sötétre elszíneződnek és a bőr felszíne felé nyíltak, így a tartalmuk ki tud ürülni.
Pattanások. A pattanások a bőr felszínéből kiemelkedő pirosas foltok, melyek a szőrtüsző gyulladása vagy fertőzése miatt alakulnak ki.
Ciszták (tömlők). A ciszták a bőr felszíne alatt található köteges csomók, melyeket mélyen a szőrtüszőben felgyülemlő váladék tölt ki.

Az enyhe forma a papula, ennél már nagyobb és csúnyább a postula, valamint a legkomolyabb megjelenési forma a cysta, amely már egy vagy több nagy begyulladt, gennyel meg-telt csomót jelent. E tekintetben három megnevezése van az aknénak attól függően, hogy milyen erős annak megjelenése

  • Akne comedonica (enyhe)
  • Akne papulopustula (közepes)
  • Akne conglobata (súlyos)

A pattanásos bőr utalhat szervi problémákra is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése