2013. szeptember 30., hétfő

5 dolog, amire kiemelten érdemes odafigyelni illóolajok esetében

  1. Mindenképp legyünk óvatosak, hiszen néha előfordul, hogy allergiás reakciót váltanak ki. Ennek elkerülése érdekében végezzünk próbát magunkon kis mennyiségű illóolaj használatával!
  2. Mivel az illóolajok magas koncentrációjú anyagok, csak külsőleg alkalmazzuk!
  3. Mivel a bőrön keresztül a véráramba juthatnak, terhes nők ne vegyenek aromafürdőt és ne kérjenek aromamasszázst!
  4. Bizonyos illóolajok belélegzése is kellemetlenül hat terhesség ideje alatt. Sok nő érzékenyebben is reagál ilyenkor, főleg a szintetikus szagokra. A terhes nők felfokozott szagérzékelése az anyatermészet ajándéka, amely segít az esetleges ártalmas anyagok hatékony elkerülésében. Mindenki érzi, mi esik éppen jól, de a várandósságra minden tekintetben ártalmatlan illóolajok a következők:
  5. Rózsaolaj, levendulaolaj, ylang-ylang olaj, mandarinolaj, ciprusolaj, citromfűolaj, szantálfaolaj, teafaolaj, petitgrainolaj.
  6. Az aromaterápia megkezdése előtt mindenképp beszéljünk szakemberrel, amennyiben érzékeny a bőrünk, epilepsziában vagy magas vérnyomásban szenvedünk, illetve a közelmúltban műtéten estünk át!

Ha többet szeretne megtudni az aromaterápiáról és az illóolajokról, látogasson el Tudástárunkba, és olvassa el a hozzá kapcsolódó cikkünket!

2013. szeptember 26., csütörtök

Hogyan alkalmazzuk az illóolajokat?

Egyes növények illatanyagai nem csak kellemesek, hanem gyógyhatásúak is lehetnek. Az illóolajok illatanyagai közvetlenül eljutnak az agyi idegközpontokba, ahol rendkívül sokféle reakciót válthatnak ki. 

Hogyan alkalmazzuk az illóolajokat?

A felhasználás módja sokrétű lehet, íme néhány felhasználási javaslat:
• Aromaterápiás vízfürdő
• Masszázs
• Lélegezzük be!

Hogyan készítsük el?

Fürdéshez egyszerűen hozzáadhatunk 10-30 csepp illóolajat a fürdővizünkhöz, ám masszázshoz semmiképp ne alkalmazzunk tömény koncentrátumot. A felhasznált olajakat hordozóolajban fel kell hígítani! Ehhez keverjünk el 8-12 csepp illóolajat 8 teáskanálnyi hidegen préselt növényi olajjal (hordozó olaj lehet például olíva, mandula, vagy szőlőmag olaj). Inhaláláshoz leginkább párologtató használata javasolt, de tehetünk néhány cseppet egy zsebkendőre is. Még ennél is élvezetesebb és kreatívabb megoldás, ha szaunázáshoz használunk illóolajat. Finn szaunában a forró kövekre locsolt vízbe csepegtessünk néhány cseppet, de az aromaterápia bármely más szauna típusban is kiegészítője lehet méregtelenítésünknek. Ha azonban nem egyedül vagyunk a kabinban, feltétlenül kérdezzük meg szaunatársainkat, nem zavarja-e őket az illóolaj használata. Nyugodtan mutassuk be nekik, miért jó, ha a közös szaunánk nem csak meleg, de illatos is.
Több illóolaj együttes használatára mindig van lehetőség, hasonlóan működhet, mint a parfümök összetevői, ám nem érdemes háromnál többféle illatot összekeverni.
Az aromaterápiás masszázs előnye, hogy – bár a masszázs önmagában is hatékony gyógyeljárás – az aromaterápiával kiegészítve a kezelés jóval hatékonyabb lehet. Az olajban lévő hatóanyagok bőrbe jutásával segítik az izmok ellazulását, serkentik a nyirokrendszert, jó hatással vannak a keringésre, fokozzák a szervezet természetes méregtelenítését.

Többet szeretne tudni? http://xmm.hu/tudastar/

2013. szeptember 11., szerda

Masszázs etikett

Egy masszázsra érdemes készülni. Ne úgy tekintsünk erre a programra, mint, egy szokványos időpontra a naptárunkba vagy mint egy kötelező feladatra, hanem mint egy kikapcsolódási, feltöltődési lehetőségre! Néhány apróságra azonban masszíroztatás előtt is ajánlott figyelni, így még hatásosabbá tehetjük a relaxációt. Ezeket az ötleteket gyűjtöttük most össze.

1. Fontos, hogy ne együnk közvetlenül (1-2 órával) a masszázs előtt, mert a testünknek előbb meg kell emésztenie a táplálékot és csak utána képes teljes mértékben a regenerálódásra koncentrálni. Továbbá, mivel hason fekszünk a masszázs alatt, nem érdemes jóllakottan beállítani, mert kényelmetlen lesz a fekvés. Másrészt, ilyenkor hamarabb aktivizálódnak az emésztési folyamatok.
xmm masszázs

2. Érkezzen időben! Ha Ön elkésik azzal magának, a masszőrnek és a következő vendégnek is kellemetlenséget okozhat. Az izgatottság és a sietség miatt a testének több időre lesz szüksége a relaxációhoz a masszőrt, pedig kellemetlen helyzetbe hozza, hiszen döntenie kell, hogy az ön terápiáját szabja rövidebbre vagy a következő vendégét, kezdi késve.

3. Mindig tájékoztassa egészségügyi állapotáról a masszőrt! Ha csak egy kis megfázással küszködik azt is, mondja el, hátha tud segíteni a terapeuta. Szedjen össze minden problémát, mondja el, ha itt-ott fáj valamije. Előfordulhat olyan eshetőség is, hogy Ön olyan betegséggel rendelkezik, ami kizárja a masszíroztatás lehetőségét.

4. Annyira vetkőzzön le, amennyire komfortosnak érzi! Viszont vegye figyelembe, hogy a masszőrnek hozzá kell férnie a kezelendő területekhez! A masszőr a kezével lát, a problémás területekre fókuszál, nem, pedig arra, hogy a páciens hogyan néz ki. Egy masszázsszalonban, mindig vannak törülközők, takarók, amelyeket pont azért használnak a terapeuták, hogy a kellemetlenségeket megelőzzék! Mindenképpen szóljon, ha fázik, hidegben nem lehet kikapcsolódni. (A székes masszázs természetesen nem igényli, hogy megváljunk ruhadarabjainktól! Az irodában, munkaruhában, napközben elvégezhető.)

5. Mondja el, mit vár a masszázstól, milyen okból döntött úgy, hogy igénybe veszi a szolgáltatást! Különösen az első alkalomnál hasznos ez mindkét fél számára.

6. Feltétlenül közölje, ha bármilyen allergiája van, mert a porok, olajok, krémek olyan anyagokat is tartalmazhatnak, amelyek allergiás reakciót válhatnak ki. A masszőr úgy fogja összeválogatni az alapanyagokat, hogy Önt ne érje kellemetlenség.

7. Gyakori, hogy a masszőrök halk zenével segítik a kikapcsolódást. Néhányunk viszont a csendet szereti. Mindenekelőtt azonban a páciens igényeit kívánják kielégíteni. Vegye figyelembe azt is, hogy ez nem zenei kívánságműsor! Ugyanakkor bátran mondja el, ha tart vagy nem tart igényt a zenére.

8. Sok ember szereti a csendet a terápia során ugyanakkor, olyanok is vannak, akik szeretnek beszélgetni, amíg masszírozzák őket. Azt érdemes figyelembe venni, hogy a masszőr feladata elsősorban a masszírozás.

9. Már a masszázs megkezdése előtt lazítsa el izmait és pihentesse elméjét! Sokkal könnyebb Önnek is és a masszőrnek is, ha nem egy feszült testet és lelket kell pihentetnie!

10. Ha sajnálatos módon a dohányzók körét erősíti, akkor ne gyújtson rá egy órával a relaxációs terápia megkezdése előtt. A masszázs segít az immunrendszernek a toxinok eltávolításában. Mindez a bőrén keresztül is történik, így Ön is jobban fogja érezni magán a cigarettaszagot.

11. Igyon kellő mennyiségű folyadékot! Masszázs közben (félmeztelenül) felállni egy pohár vízért, nem a legcélszerűbb így számoljon azzal, hogy legközelebb már csak a masszázs végeztével lesz módja az ivásra.

12. De ugyanez igaz a WC-vel kapcsolatban is. Masszázs előtt érdemes elintézni a kisebb dolgokat is.

13. Különösen hölgyek esetében ajánlatos azzal számolni, hogy a masszázs során a frizurájuk összekócolódhat, olajos lehet. Bármennyire is alapos egy masszőr ilyen apróságok megtörténhetnek, így ha lehet ne egy színházi előadás, vagy estély előtt látogasson el a terápiára.

14. Ha lehetősége van rá, a masszázs előtt szívjon egy kis friss levegőt, álljon ki a teraszra, pár percre. Önnek is könnyebb, ha frissen érkezik!

15. Bizonyos esetekben a terapeuta visszautasíthatja, a masszázst. Ha önnek fertőző bőrbetegsége, vagy masszázst kizáró betegsége van vagy volt a közelmúltban akkor, nem ajánlott masszázson részt venni.

16. Érdemes előre gondolkozni és elegendő meleg ruhát magunkkal vinni (télen főként), hiszen a meleg masszázsteremből kilépve könnyen megfázhatunk, ha nem öltözünk fel rendesen.

17. Tervezze úgy a masszázs időpontját, hogy utána már ne érje Önt stressz vagy túlzott izgalom! Nem érdemes például, úgy időzíteni, hogy utána még vissza kelljen mennie dolgozni.