2015. május 13., szerda

Tanácsok, ha itt a jó idő

A kellemes tavaszi és nyárias időszak beköszöntével mindenki igyekszik a legtöbb időt a szabadban és a friss levegőn tölteni. Ilyenkor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy pár hónappal ezelőtt még jóval kevesebbet mozogtunk és sokkal kevesebbet voltunk a napon is.

Ám, ha hirtelen megerőltetőbb fizikai munkát végzünk, vagy ha túl sok ideig tartózkodunk a napon annak sajnos negatív következményei is lehetnek. Most összegyűjtöttünk néhány tanácsot, amelyet érdemes betartani saját érdekünkben.

1. Kertészkedéskor a hirtelen jött mozgás komoly testi panaszokhoz is vezethet, ha nem figyelünk oda kellőképpen. Érdemes ezért a komoly fizikai munka előtt vagy után, főleg ha az illető még hétköznap is dolgozik, egy lazító masszázsra elmenni vagy egy kicsit bemelegíteni. A masszázzsal fellazíthatjuk a betokosodott izmokat és megelőzhetjük, hogy komolyabb sérüléseket okozzunk magunknak egy egyszerű kertészkedéssel. De, ha már bekövetkezett a baj, arra is jót fog tenni a masszázs. Ne akarjunk minden munkát egyszerre elvégezni, továbbá figyeljünk arra is, hogyan osztjuk be energiánkat! Igyunk megfelelő mennyiségű vizet és a munka közben ajánlatos néhány perc pihenőt is beiktatni! Akiknek pedig érzékeny a bőrük azok a napvédelemre is gondoljanak, illetve a növények által okozott esetleges allergia miatt védjék a kezüket kesztyűvel.

2. Sportolás, vagy bármilyen mozgás, legyen az futás, biciklizés, tornázás, jóga, úszás kezdéseként mindig melegítsünk be és nyújtsuk meg az izmainkat! Mérjük fel a terhelhetőségünket, ne akarjunk többet, mint amennyit bírunk! A szervezetünket fokozatosan szoktassuk a mozgáshoz! Készíthetünk akár táblázatot, vagy vezethetünk naplót is, amelyben leírjuk, hogy miket, mennyit, hogyan, hol szeretnénk mozogni és mennyi időt akarunk erre szánni! Ebben az esetben is figyeljünk a folyadékbevitelre és komolyabb megterhelésnél tartsunk pihenőnapokat is! Ha izomlázunk, vagy egyéb izompanaszunk adódna, masszíroztassuk meg (legjobb, ha szakemberrel), mert nem minden esetben hatékony, ha a régi mondást alkalmazzuk miszerint, ha
izomlázunk van, akkor dolgozzunk rá!

3. A napsütéses idő meghozza az emberekben a túrázási kedvet. Ilyenkor érdemes megfelelő öltözéket viselnünk, aki gombázni megy, annak első számú öltözéke a hosszú ujjú felső legyen a zokniba begyűrt hosszúnadrággal együtt. A leszedett gombákat pedig vizsgáltassuk át! Bogarak és egyéb haszontalan jószágok ellen fújjuk be lábunkat és karunkat kullancsriasztó készítményekkel! Vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű folyadékot és tartsuk észben, hogy kimelegedett állapotban tilos hideg forrásvizet inni! Túrázás előtt is érdemes egy kicsit bemelegíteni, arról nem beszélve, hogy a távokat is fokozatosan érdemes emelni.

4. A jó idő hallatán mindenkinek, aki úgy érzi, hogy felszedett magára pár kilót bevillan a strandszezon. A legtöbb hölgy ezért rohamtempóban szeretne lefogyni. Ha fogyókúrázni szeretnénk, akkor biztos forrásból keressünk diétás tippeket, akár szakemberek segítségét is vegyük igénybe! Nagyon fontos, hogy a gyakorlatszámokat fokozatosan emeljük és így szoktassuk hozzá testünket a fizikai megterheléshez. Így elkerülhető a nagyon komoly izomláz. Minden mozgás előtt melegítsünk be és végezzünk nyújtó gyakorlatokat! Látványos eredményt kitartással, akaraterővel, motivációval, türelemmel, megfelelő táplálkozással és mozgással tudunk elérni! Azt se felejtsük el, hogy ilyenkor is kemény fizikai megterhelésnek tesszük ki magunkat, ezért ajánlatos pihenőnapokat is beiktatni vagy jót tehet egy karcsúsító, szépítő és pihentető masszázs is, amely után újult erővel folytathatjuk a testedzést.

5. Napozással rengeteg D-vitaminhoz jut szerveztünk, amely jót tesz a bőrnek is (gyógyítja a pattanásokat, a gyulladt felületeket), és a napozástól – bőrtípustól függően – szép barnák lehetünk. Azonban érdemes arra figyelni, hogy nyári időszakban délelőtt 10 és délután 4 óra között kerüljük a napot. Ha ez lehetetlen, akkor védjük bőrünket különböző fényvédő krémekkel és igyekezzünk árnyas helyekre menni. Vízparton még könnyebben leéghetünk a vízről visszaverődő sugarak miatt. Ám, a barnulást az étkezéssel is segíthetjük. A sárgarépa, a sárgabarack és az eper fogyasztása a legtöbb napozási szakértő szerint hatásos. A sárgarépában rengeteg béta-karotin található, a sárgabarack méregtelenítő is, az eper pedig bőrápoló és magas a magnézium, a B5- és B6-vitamintartalma.

2015. április 27., hétfő

Fogyókúra vagy életmódváltás?

A tavasz beköszöntével egyre többen kezdenek készülni a bikiniszezonra. A plusz kilók sokaknál nem egyszerűen tűnnek el, éppen ezért néha érdemes lenne változtatni az életvitelünkön. De tudjuk-e mi a különbség a fogyókúra és az életmódváltás között?

Az egyik legszembetűnőbb és alapvető különbség az életmódváltás és a fogyókúra között az időtartam. Mint a nevükben is benne van, az egyik egy kúra, ami egy rövidebb, átmeneti időszakot jelent, a másik, az életmódváltás viszont egy hosszabb folyamatot jelöl.

A fogyókúra ideje alatt igyekszünk megtisztítani testünket a felesleges salak- és méreganyagoktól, valamint a lehető leggyorsabban szeretnénk fogyásra bírni testünket. Az interneten rengetegféle kúra és „csodarecept" kering, ami 100 százalékos garanciát ígér a fogyásra. Igen ám, de ezekkel vigyázni kell! A legtöbb ilyen kúra ugyanis megvonással készteti a szervezetünket az elraktározott készletei felhasználására, ami átgondolatlanul igen veszélyes lehet. Amennyiben hirtelen mindent megvonunk a szervezetünktől, fáradékonyakká válhatunk, ingerlékenyebbek lehetünk. De a jótékonynak induló kúra nem csak a hangulatunkra lehet kihatással, a koplalástól könnyen leeshet a vércukorszintünk, vagy a vérnyomásunk, ami akár ájuláshoz is vezethet. Ez különösen azok számára jelenthet nagy veszélyt, akik sporttal is küzdenek a felesleges kilók ellen. Javasolt tehát szakemberektől kérni a diétás recepteket, vagy megbízható forrásból venni azokat.


Ezzel szemben az életmódváltás egy olyan (természetesen lassabb) folyamat, mely során fokozatosan szabadulunk meg rossz szokásainktól, hagyjuk el étrendünkből a nehezebb, zsíros, vagy cukros ételeket, szokunk le az egészségtelen nassolásról, a különböző cukros üdítőkről és térünk át az egészséges, rendszeres táplálkozásra. Ez a módszer sokkal tudatosabb, hiszen nem vonjuk meg szervezetünktől a fontos tápanyagokat, csak elhagyjuk étrendünkből azokat az elemeket, melyekre tulajdonképpen nincs szüksége. A rendszeres táplálkozás és mozgás segít visszaállítani testünk egészséges egyensúlyát. Így fokozatosan ugyan, de szebb és hosszantartóbb eredmény érhető el, ráadásul közben sokkal fittebbnek és egészségesebbnek is érezzük magunkat. Nem szükséges tehát koplalnunk, ha karcsú és fitt idomokat szeretnénk. Kitartás viszont kell!

2015. március 11., szerda

Hogyan kezelhetjük pattanásainkat?

Az arcon megjelenő pattanásokat általában idegesítőnek, csúnyának találjuk és szeretnénk tőlük minél hamarabb megszabadulni. Hogyan érhetjük el ezt a lehető leghamarabb?

Az első és legfontosabb, hogy ne nyomkodjuk őket! Tudjuk, hogy rettentő nehéz megállni, de a rosszul kinyomott pattanás károkat is okozhat. A gyulladás során keletkező gennyes faggyúváladék a véráramba kerülve akár betegségeket, fertőzéseket is okozhat.

Mit tehetünk helyette? Bőrünk tisztaságát különböző kozmetikai szerek használatával is elősegíthetjük. Ilyenek például a különféle bőrradírok, tonikok, és hidratáló kendők. Ugyanakkor bizonyos gyógynövények is segíthetik enyhíteni a gyulladt bőrterületet. Ilyen növény a kamilla, amiből akár teát is főzhetünk, melyet egyfajta ecsetelőként, vagy borogatásként is alkalmazhatunk. Baktériumölő hatása miatt kiváló a pattanásos bőrre a teafa-olaj, de a kasvirág, vagy a kakukkfű is nagyszerűen helytáll.

Újdonság lehet azonban, hogy nem csak a gyógynövények és különböző készítmények, de a masszázs is hatásos lehet a pattanásos bőr kezelésére. Mint azt már korábban említettük, az akne kialakulását minden esetben a hormontermeléshez lehet kötni. A gyógymasszázs elősegíti a nyirokkeringést, fokozza a vérkeringést, ezáltal segít a méregtelenítésben és megkönnyíti a salak- és méreganyagok kiürítését a szervezetből. Fokozza a sejtek oxigén- és tápanyagellátását is, mely szintén jótékony hatással van szervezetünk működésére. Emellett erősíti az immunrendszert és beindítja a test öngyógyító folyamatait is.


Mutasd a pattanásod, megmondjuk melyik szerveddel van probléma!

A pattanásos bőr utalhat szervi problémákra is. Az akne kialakulását a hormontermeléshez lehet kötni. Néha ezek a pattanások, mitesszerek és ciszták azonban lappangó betegségek tünetei lehetnek. Az aknet a túlzott faggyútermelés eredményezi, amit a tesztoszteron jelenléte okoz.

A következőkben az arc egyes részeit vizsgáljuk meg, ahol különböző szervi problémák miatt kialakulhatnak pattanások.

Homlok:
A homlokon megjelenő pattanások utalhatnak a belek, a mellékvese, az agy, a pajzsmirigy, az epeproblémák, a kisebb vékonybél problémák, a máj problémák kialakulására, de okozhatja őket rendszertelen alvás, stressz, sok cukros étel, izzadás, vagy különböző hajápolási termékek is.

Halánték:
A halántékon megjelenő aknek leginkább a hormonális problémákat jelzik, de a csökkent nyirokkeringés, a sok zsíros étel, epehólyag probléma is okozhatja a pattanásokat.

Két szem között:
Ha a két szemünk között jelentkeznek ilyen tünetek, az a máj alulműködésére is utalhat. De tünete lehet a gyenge szívműködésnek, a túlzott alkoholfogyasztásnak, valamint a dohányzásnak is.

Szem alatt:
Ha a szem alatt észlelünk aknes tüneteket, az vese vagy nyirok betegség jele is lehet.

Orca:
A teljes orcát nézve a tüdő és mellkas megbetegedéseire lehet gondolni. Azonban megkülönböztetjük egymástól az orca bal és jobb oldalán megjelenő aknekat is. Bal orca: olyan élelmiszerek fogyasztása, amit a szervezet nem tud befogadni, ezért utalhat gyomor problémákra is. Jobb orca: tüdő problémákat jelezhet.

Orr:
Az orron található pattanások, mitesszerek gerinc- és szívbaj miatt is kialakulhatnak. Míg az orr körüliek lép, méh és gyomor panaszokra hívhatják fel a figyelmet.

Orr és a száj között:
A gyomor problémák, székrekedés, illetve puffadás eredményezhet aknet az orr és a száj közötti területen.

Ajkak:
A felsőajak mentén megjelenő pattanások vékonybél problémákra utalhatnak. Ezzel szemben az alsó ajkakon vastagbél, székrekedés, rendszertelen széklet, túl sok fűszeres vagy sült étel fogyasztása, vagy a nem megfelelő fogkrém használatának esetén jelentkezhetnek bőrhibák.Az ajak alatti terület vesebántalmakról árulkodhat.

Áll:
Az áll a vesetájék, a húgyútak megbetegedése és a hormonális problémák jelzője. Az áll két oldalán jelentkező pattanásokra pedig főként a nőknek kell odafigyelniük, hiszen ezek akár petefészek problémákat is jelezhetnek. Gyakori kiváltó oka lehet még a lefekvés előtti étkezés.

Az aknek kialakulásának általános oka is lehet. Ilyen például a piszkos ágynemű, a telefon és a koszos kézzel való archoz nyúlás is. Érdemes megemlíteni még az allergiát is, ami nem produkál különösebb tüneteket csak a pattanásokat. Ilyen például a glutén(búza, tönkölybúza, zab, rozs stb.).

Mit tegyünk a gyógyulás érdekében?

Kérhetjük szakember (bőrgyógyász, kozmetikus) segítségét.
Rendszeres reggeli torna a hormonháztartás egyensúlyának a fenntartására (reggel aktiválódnak a hormonok).
Egészséges étrend kialakítása, fontos a rendszeres táplálkozás.
Rendszeresen cseréljük az ágyneműket (havonta egyszer), mielőtt az arcunkhoz nyúlunk, mossunk kezet.
Naponta egyszer-kétszer arcot moshatunk bőrbarát szappannal.
Gyógynövényes szárító készítmények használata (Vermix, Dermofil csak külsőleg oldhatja meg a problémát!).
A rendszeres alvás kialakítása. Törekedjünk arra, hogy minél többször feküdjünk le éjfél előtt, mert ilyenkor pihen az idegrendszer, éjfél után pedig az anyagcsere szervek. Ezért is fontos az alvás.

A pattanások okai

A 12-24 éves korosztályban ötből négy betegnél alakul ki legalább egyszer aknés megbetegedés.

Ezt a bőrbetegséget gyakran a hormonháztartási változások okozzák főleg kamaszkorban, de felnőtt korban is előfordulhat. Az akne egy gyakori bőrbetegség. Jellegzetessége, hogy a bőrben eltömődnek a pórusok és pattanások jelennek meg. Felnőtt nőknél akne alakulhat ki a terhesség során, a menstruációs ciklus egyes fázisaiban, illetve a hormonális fogamzásgátlók szedésekor vagy abbahagyásakor. A megfelelő kezeléssel azonban az akne kordában tartható, illetve csökkenthető az akne miatt kialakuló hegesedés is.

Az akne megjelenési formái

Az akne leggyakrabban az arcon, a nyakon, a mellkason, a háton és a vállakon alakul ki, mivel ezeken a területeken van a legtöbb faggyútermelő mirigy. Az akne az alábbi formákat öltheti:

Zárt comedók. A szőrtüsző nyílását eltömítik az elhalt hámsejtek és a faggyú, emiatt a szőrtüsző kitágul, a szokásosan termelt váladék felgyülemlik.
Miteszerek (nyílt comedók). Ezek hasonlítanak a zárt comedókhoz, azonban sötétre elszíneződnek és a bőr felszíne felé nyíltak, így a tartalmuk ki tud ürülni.
Pattanások. A pattanások a bőr felszínéből kiemelkedő pirosas foltok, melyek a szőrtüsző gyulladása vagy fertőzése miatt alakulnak ki.
Ciszták (tömlők). A ciszták a bőr felszíne alatt található köteges csomók, melyeket mélyen a szőrtüszőben felgyülemlő váladék tölt ki.

Az enyhe forma a papula, ennél már nagyobb és csúnyább a postula, valamint a legkomolyabb megjelenési forma a cysta, amely már egy vagy több nagy begyulladt, gennyel meg-telt csomót jelent. E tekintetben három megnevezése van az aknénak attól függően, hogy milyen erős annak megjelenése

  • Akne comedonica (enyhe)
  • Akne papulopustula (közepes)
  • Akne conglobata (súlyos)

A pattanásos bőr utalhat szervi problémákra is.

2015. január 11., vasárnap

8 természetes fájdalomcsillapító

Már korábban említettünk néhány természetes fájdalomcsillapítási módszert, most pedig ajánlunk néhány olyan növényt, fűszert, amely abban segít, hogy gyógyszerek nélkül segítsünk a szervezetnek, kifejezetten természetes módon.

1. A gyömbért régóta alkalmazzák gyulladás és fájdalom csökkentésére. A ledarált gyökérből tegyünk fél teáskanálnyit egy pohár vízbe, és igyuk meg. Figyelem! Az íze kellemetlen lehet, de a gyomor fájdalmának és gyulladásgátlásra is kiválóan alkalmas. Belereszelhetjük italainkba vagy vékonyan felszeletelve 15 percen át főzve teaként is fogyasztható.
Fogfájáskor egy-két csepp vízzel készítsünk „pasztát” porított gyömbérrel, majd vattakoronggal vagy az ujjunkkal kenjük be. Irritálhatja a fogínyt, ezért érdemes kicsit ott tartani.

2. A cayenne-bors valójában nem más, mint egy erős, amerikai paprikafajta, amely kapszaicin nevű, fájdalomcsillapító anyaga révén hat a fájdalomérzékelésért felelős idegvégződésekre. Az ilyen tartalmú kenőcsöket gyakran használják övsömör után visszamaradt idegfájdalmakra, izomfájdalmakra és olyan idegi fájdalmakra is, amelyek gyulladásos, degeneratív megbetegedésekhez, reumatikus bántalmakhoz köthetők.

3. Öntsünk egy csészényi forrásban lévő vizet 1 teáskanálnyi szárított rozmaringra, hagyjuk 10 percig ázni, majd leszűrve fogyasszuk. Sokak szerint ez a tea képes megakadályozni a fejfájás felerősödését. Belsőleg csak kizárólag orvosi javaslatra – főként epebántalmak és emésztési zavarok esetén – és csak nagy körültekintéssel lehet felhasználni a rozmaring illóolaját. Terheseknél ellenjavallt, mert vetélést okozhat! Alkalmazását kerülni kell magas vérnyomás és epilepszia esetén, valamint gyermekeknél 3 éves kor alatt!

4. Ízületi gyulladásra, izomfájdalomra napi 0,2 kg cseresznye elfogyasztása hatásos a tünetek csökkentésére. Sajnálatos, hogy csak rövid ideig fogyaszthatjuk szezonálisan. A cseresznyében található antociánok erőteljes antioxidánsok. Nem csak a gyulladásos folyamatok kialakulását akadályozzák meg, hanem a fájdalomérzetet fenntartó enzimek termelődését is gátolják, mint például az aszpirin. Viszont annak, aki érzékeny rá vigyázzon a hasgörcs miatt!

5. Gyomor- és bélfekély fájdalmaink csökkentésére, valamint gyógyítására napi egy pohár áfonyalé elfogyasztása is jelenthet megoldást. A Helicobacter pylori baktérium a gyomor és a vékonybél védőrétegét támadja meg. Hagyományos gyógymódja az antibiotikum, de áfonyalével a kórkép meg is előzhető, ugyanis a gyümölcs meggátolja a kórokozó megtapadását a gyomor védőfalán. Három héten keresztül napi egy pohár áfonyalé az ilyen típusú fertőzések csaknem 20 százalékát számolja fel - gyógyszer nélkül. Fontos tudni azonban, hogy csak a százszázalékos gyümölcslé hatásos, a cukrozott lé felerősíti a szervezet gyulladásos folyamatait.

6. Ízületi fájdalomra, vastagbélgyulladásra a gyömbérfélék családjához tartozó fűszernövény a kurkuma is
kiválóan alkalmas. Ajánlott napi egy kávéskanál a tünetek csillapítására vagy megszüntetésére. A kurkumin (sárga festékanyag) erős antioxidáns, terápiás alkalmazása nagyon hasonló számos bioflavonoidéhoz, hatékony gyulladáscsökkentő, antikarcinogén, antibakteriális, antivirális (vírusölő), antimikrobás, immunstimuláló vegyület.

7. Brazil menta természetes fájdalomcsillapító hatású gyógynövény, és sok betegséggel szemben hatásos. Az influenza, a gyomorbántalmak, a magas láz és a fejfájás hagyományos természetes ellenszere. A növény leveleit fél óráig forralják, majd lehűlés után itatják azokkal, akiknek valahol, valami fáj. A tapasztalat általában igen kedvező: a szenvedő beteg hamar megkönnyebbül.

8. Fogfájás esetén vegyünk a szánkba pár szem szegfűszeget, majd hagyjuk kicsit felpuhulni őket és rágjuk össze. Ezt követően az apró fűszerdarabokat tartsuk a fájós fogunkon körülbelül 20 percig. Az antibakteriális és fájdalomcsillapító hatású illóolaj gyors segítség lesz a problémára.

2015. január 5., hétfő

Természetes fájdalomcsillapítási tippek

A fájdalom olyan  jelzés, amire érdemes odafigyelni, mögöttes tartalmát felderíteni, valódi okát megszüntetni és gyógyszerek marokszámra történő bekapkodása helyett  ki is próbálhatjuk a természetes fájdalomcsillapítási módszereket.


Vastagbél 4-es pont

A kínai akupresszúra leggyakrabban használt pontja a vastagbél 4-es pont. Főképp fej-, szem- és fogfájás, torokgyulladás, karfájdalmak, hasfájás és székrekedés kezelésében alkalmazhatjuk sikeresen, de egyébként ez egy általános fájdalomcsillapításra alkalmas pont. Mivel a pont kezelése vetélést okozhat, ezért a terhesség ideje alatt kezelése általában ellenjavallt.

A vastagbél 4-es pont meghatározása: nyújtsuk ki az ujjainkat, majd a hüvelykujjunkat a mutatóujjunkhoz zárjuk, a pont a két ujj között keletkező izomdudor legmagasabb pontján helyezkedik el.

Kezelése

Erős, határozott körkörös mozdulatokkal masszírozni néhány percig, mindkét kézen. Addig ismételgessük, amíg el nem múlik a fájdalom. Vagy nyomjuk erősen a pontot körülbelül 2 percig, majd szünetet tartva ismételjük meg többször.

Meleg vagy hideg

Forró lábfürdővel is enyhíthető a fejfájás, mivel a meleg kitágítja az ereket, ennek következtében több vér jut a lábba, csökken az érfalakra nehezedő nyomás a fejben. Rendkívül erős fejfájás esetén tehetünk a vízbe egy kevés mustárport is.
Tenziós fejfájáskor tehetünk meleg borogatást a homlokunkra vagy a nyakszirtünkre. A tarkótájéki fájdalomra a meleg után (vagy helyett) alkalmazott hideg borogatás is megoldás lehet.


Koffein kúra

Szokták javasolni a napi egy, ritkán kettő (4 óra előtt lehetőleg) csésze kávét egy pár csepp igazi citrom levével. Csak óvatosan alkalmazzuk, mert a koffein elvonás is okozhat fejfájást!
Mivel a fekete tea is közismert a koffeintartalmáról, azok, akik nem szeretik a kávét kipróbálhatják a teát, aminek a hatását néhány szem morzsolt szegfűszeggel még jobban lehet fokozni, főleg azért jó, mert a szegfűszeg gyulladáscsökkentő hatású.


Fájdalomcsillapító növények

Finoman masszírozzuk egy kevés levendulaolajjal a homlokunkat és a halántékunkat. Aki nem rajong a levenduláért alkalmazhat borsmentaolajt is. Az olajokat párologtatásra is nyugodtan használhatjuk. A borsmentaolajt úgy is alkalmazhatjuk, hogy zsebkendőre cseppentünk néhány cseppet belőle, majd orron keresztül belélegezzük. Figyelem! Aki bármelyik fentebb említett gyógynövényre érzékeny, ne ezt a módszert alkalmazza!

A gyömbért régóta alkalmazzák gyulladás és fájdalom csökkentésére. A ledarált gyökérből tegyünk fél teáskanálnyit egy pohár vízbe, és igyuk meg. A tapasztalatok szerint az íze kellemetlen lehet, de az eljárás sokaknál hatásos eredményt hozott!

Öntsünk egy csészényi forrásban lévő vizet 1 teáskanálnyi szárított rozmaringra, hagyjuk 10 percig ázni, majd leszűrve fogyasszuk! Sokak szerint ez a tea képes megakadályozni a fejfájás felerősödését.

A szervezet 1 százalékos vízhiánya is okozhat fejfájást, ezért érdemes odafigyelni a folyadékbevitelre is! Természetesen a mozgás és a friss levegő sok mindenre gyógyír. Pontosan ugyanúgy, ahogy egy lazító, stresszoldó masszázs, vagy a görcsös területek ellazítása is. És ebben mi igazán jók vagyunk.


Forrás: TudományPláza