2014. november 16., vasárnap

Nyaki és vállizmok fájdalma- az irodai munka velejárói

Az egész napos számítógép előtt való ülés a legfittebb embernél, így a legtöbb munkavállalónál is erős fájdalmat okozhat. Ez a fájdalom talán a legkevesebb, de gondoljunk csak bele, hogy a hosszú távon így élt élet az egészséget a fájdalmon túl is komolyan befolyásolhatja.

A rossz testtartás és a hosszú távú ülés erősen próbára teszi izmainkat. A nyaki izmok görcsössé válnak és egy idő után a vállban már csak egy állandósult szúró fájdalom érezhető. A sok munka melletti testmozgás hiányával az izmok elgyengülnek, nem bírják - az életkorral amúgy is romló - terhelést. Ilyen helyzetekben szinte megfeszül az izomzat, merevvé válik az órákig tartó egy helyben üléstől. Egy hosszú nap után még jobban fokozódik a fájdalom, ha otthon ugyanígy a monitor előtt görnyedünk, vagy nehéz válltáskát cipelünk.

A masszázs segít a nyaki és vállban jelentkező fájdalom javulásában. A Xantos Mobil Masszázs Kft. olyan lehetőséget nyújt a felfrissülni vágyó dolgozók számára, amely a munkahelyre viszi a masszázst. Ez a székes masszázs, ami 15 perc alatt egy csendes szobában megoldható irodai masszázst jelent és testben, szellemben is egyaránt feltöltődést nyújt.

A székes masszázs során többek között feloldják a görcsöket az izmokban, de pozitív hatása kiterjedhet az egészségre és teherbíró képességre is.


2014. november 6., csütörtök

Masszázs bárhol és bármikor

Lassan bármit házhoz rendelhetünk. A kiteljesedés új lépcsőfokaként megjelent a mobilmasszázs. Ha mobil irodai masszázs, akkor általában székes masszázsként ismerjük, ha otthoni masszázs, akkor tudjuk, hogy gyógy-, relax, frissítő vagy sportmasszázsról van szó.

A Xantos Mobil Masszázs Kft.-nél mindkét típusú masszázst kérni lehet, de a mobil irodai masszázs olyan szolgáltatást nyújt, amit inkább csak munkahelyen érdemes igénybe venni. 15 perc és egy iroda szükséges hozzá.

Az XMM masszőrjei ellazítják a gerincet, megmozgatják az izmokat és fizikai, valamint mentális felfrissülést nyújtanak. Ez segíti a résztvevők munkában elért eredményeinek növelését, valamint az egészségüket is szolgálja.

Csak egy kevés szervezés szükséges a székes vagy irodai masszázs megvalósításához. Időpontot és helyszínt kell előre megbeszélni, illetve biztosítani egy közepes méretű - lehetőleg szellőztethető - irodát a tevékenység számára.

A székes masszázst konferenciákon, meetingeken, rendezvényeken is lehet alkalmazni. Ez emeli az esemény színvonalát és a résztvevők közérzetét is javítja. A masszázs miatt népszerűbbé és közismertebbé válhat egy cég, vagy akár egy rendezvény is. Ez a szervezőknek versenyelőny, ami színesíti a programot, a vendégeknek pedig élmény, ami emlékezetessé teszi az eseményt.

A Xantos Mobil Masszázs Kft. szolgáltatása bárhol és bármikor igénybe vehető. Rugalmasságunk és szakértelmünk bármilyen céget, vagy eseményt jobb, ha nem a legjobb színben tüntet fel.

2014. november 3., hétfő

Feltöltődés a munkahelyen - a székes masszázs előnyei munkavállalóknak


Általános igazság, hogy a munka fárasztó. Hogyan lehet mégis feltöltődni közben? 

A székes masszázst, amely egyaránt nyújt fizikai és mentális felfrissülést, egyenesen az irodájába kérheti. Az irodai masszázs után mindenki jobban tud a munkájára koncentrálni, így kevesebb figyelmetlenségből adódó hibát követhet el. Feltöltődés után a kedv és a közérzet is javul, ami a munka eredményességét is elősegítheti. A munkahelyre érkező masszőrök át/megmozgatják az izmokat, ellazítják a görcsöket és ezzel még az egészségen is javíthatnak. A Xantos Mobil Masszázs masszőrei mindig odafigyelnek a masszást igénybe vevőre, a test állapotára, ezért azonnal észreveszik a kisebb problémákat is.


A masszázs, mobilitása miatt, nem jelent időkiesést a dolgozóknak, hiszen az egy kávészünet idejébe is belefér. Valamint legfeljebb egy másik szobába kell átsétálni a felüdüléshez. A székes masszázs jellemzője, hogy a vendég ruhában van. Így senki sem feszélyezi magát. Éppen ez a lényege, nincs semmilyen stressz, feszültség, hanem egy kényelmes széken végzik a masszázst úgy, hogy az embernek egyetlen ruhadarabjától sem kell megszabadulnia, ezáltal gyors és hatékony is.

A székes masszázstól (vagy, ahogy sokan manapság mondják székmasszázs) felfrissül az emberek teste, megszabadulhatnak a fájdalomtól és még a lábukat sem kell kitenniük munkahelyükről.

2014. szeptember 30., kedd

Talpmasszázs és kertépítés

Talpmasszázs? Mindenki szereti, kellemes, főleg az egész napos rohangálás és munka után. Bárcsak minden este élvezhetnénk!

De azon kívül, hogy kellemes, számos előnye is van szervezetünkre nézve. Hiszen ezáltal a vérkeringést felpezsdítjük, és ha a vér keringése gyorsabb lesz, az mind szerveink, mind egész testünk számára hatással van. Ettől úgy érezhetjük, mintha újjászülettünk volna.

Akik alvásproblémákkal küzdenek, azok is bátran kipróbálhatják ezt a fajta gyógymódot, hiszen semmibe nem kerül és jobb megoldás az altatóknál. Attól függően, hogy milyen talajon járunk, zokniban, cipőben vagy mezítláb, akár mindennap is lehet részünk talpmasszázsban.


De nem csak a vérkeringésünkre van jó hatással, mivel a szervezetünkben folyamatosan keringő energiára is hatással van. Ez azért fontos, mert ha az energia nem megfelelően áramlik, tehát valahol például elakad, az ott lévő szervben betegség alakulhat ki. De az is előfordulhat, hogy valahol energiatöbblet van, ami szintén nem egészséges. A talpmasszázs pedig ezt is kontrollálja. Egyenletessé teszi. Mint azt tudjuk, a talp különböző zónáihoz különböző szerveinket kapcsolhatjuk, lényegében a talp az emberi test térképe. Így, ha bizonyos pontokon érzékenységet vagy fájdalmat érzünk a talpunkon, az ahhoz tartozó szervünk utal rá, hogy nincs minden rendben.

A mezítláb járkálással beindíthatjuk a szervezetünk öngyógyító mechanizmusát, ezáltal erősödik az immunrendszerünk is, ami az ősz beköszöntével nagyon jól jön. Mivel felpezsdíti vele a vérkeringésünket és az energiaáramlást is helyre billentheti, így a napi feszültséget is képes oldani. Ellazulunk és megszabadulhatunk a stressztől és a fáradtságtól is. Felfrissülés és feszültségoldás  a testnek és a léleknek is.

Mivel minden szervünkre hatással van a masszázs, így az anyagcserénket is felgyorsítja és ezáltal a salak- és méreganyagok hamarabb távoznak a szervezetünkből, ami szintén jó közérzetet és erős immunrendszert eredményezhet. Bizonyos esetekben fájdalomcsillapítású hatása is van, érdemes erős fejfájás vagy migrén esetén a talpmasszázst alkalmazni gyógyszerek helyett.

Mindenki járkált már mezítláb a kertben, a parton, a kavicsos utakon. És milyen jó volt! Ezt most otthon is kipróbálhatjuk. Nem kell hozzá más, csak megfelelő kavicsok és egy 60 x 60 centiméteres tálca tele különböző méretű kaviccsal.

Akinek kertje van, az összekötheti a kellemest a hasznossal és kertrendezéssel egybekötve valósíthatja meg a kavicsos masszázst. Egy napsütéses tavaszi, nyári vagy őszi napon egy sétával egybekötött masszázsnál nincs is jobb. De erről majd később bővebben.

Nem valószínű, hogy mindennap, vagy akár hetente több alkalommal is lehetőségünk van masszőrhöz menni és sokszor az sem megoldás, ha saját magunk vagyunk önmagunk masszőrjei.
A kínaiaktól ismét tanulhatunk, hiszen náluk már régóta elterjedt az úgynevezett sétáló-kavics. Ez valójában micsoda? Közepes méretű, nem lapos, hanem inkább kicsit púposabb, ívelt kavicsokat raknak le a kertbe, amin mezítláb vagy zokniban sétálgatnak. Mivel a kavicsok nem egyenletesek és kemények, olyan mintha egy "masszázspadra" állnánk.

Aki szereti rendezgeti a kertjét, annak otthon ez nem csak egy egészségtipp lehet, hanem akár egy fantasztikus dekoráció is. Nagyon jól mutatnak a kavicsos utak a fák és a virágok között. Így még a füvet sem tapossuk le. Nem kell feltétlenül utat építeni, egy kis terület is elég ahhoz, hogy kavicsok lerakásával designossá tegyük a kertet és még egy masszázshelyet is kialakítsunk magunknak. Ezt természetesen lehet variálni, két-háromfajta színű kavicsból, hogy mutatós legyen vagy akár formákat és mintákat kirakni belőle. A gyerekeknek is jó időtöltés lehet kiélhetik kreativitásukat, és a levegőn lehetnek még a melegebb őszi napokon.

Ha a séta közben érzékeny pontot érzünk a talpunkon, esetleg szúró fájdalmat, érdemes megvizsgálni, hogy a pont melyik szervünkhöz kapcsolódik. Ehhez segítségül a cikk végén található egy lábtérkép!

Megvalósítás

Nincs más dolgunk, mint lehelyezni a kavicsokat egymás mellé (akár a kertben, akár egy tálcán, akár egy szőnyegre ragasztva) aránylag szorosan, jól rögzíteni és aztán taposni. Ha egy hosszabb szőnyeg mellett döntöttünk, akkor sétálgathatunk fel és alá. De ha egy tálcaszerű tartót választottunk, akkor taposhatunk egy helyben, akár mosogatás vagy főzés közben is.
De maradjunk meg a mértékletesség elvénél és kezdetben csak tíz perc legyen ez a fajta masszázs, amit majd az idő előrehaladtával emelhetünk. Természetesen a korábbi blogbejegyzésekben már szóltunk a talpmasszázs, amelynek általános szabályait itt is érdemes betartani.

Mi az, amit így kaphatunk? Jó közérzet, feszültségmentes napok, jó kedv, energikusság és nagyobb stressztűrés. Megéri kipróbálni!

Íme a talptérkép, mely segítségünkre lehet.




2014. szeptember 3., szerda

Tiltó listán a fehér kenyér!

Hazánk étkezési kultúrájának szerves része a fehér kenyér. Azonban ma már a fehér kenyér is tiltó listára került. 

A gabonaféléket kezdetben az emberek szemes formában és nyersen fogyasztották. Az egyszerű búzaszemekben, nem kevesebb, mint 16-féle értékes alkotóelem van. A kenyerünk azonban ennek már csak töredékét tartalmazza.

A finomított liszt nem tartalmazza a gabonaszem héját és a csírakezdeményt, amelyek az emésztéshez fontos és hasznos tápanyagokat tartalmaznak, helyette fehérje és szénhidrát van benne bőven. Hogy a rostanyagot elválasszák a korpától, elvonják a belső, fehér, szénhidrát-dús részeket, és csak ezeket őrlik lisztté. Emiatt a finomított fehér lisztből készült táplálék egyoldalú lesz, ami hosszú távon káros az egészségre, és kifejezetten hizlaló.

A fehér liszt hirtelen emeli meg a vércukorszintet, elhízáshoz és hiánybetegségekhez vezet. A rost- és tápanyaghiányos gabonából készült élelmiszerek túlzott mértékű fogyasztása hozzájárulhat különböző emésztőnedvi- és keringési betegségek kialakulásához.


2014. szeptember 1., hétfő

Valóban hasznos a krill olaj?

A krill egy apró, garnélaszerű rák, legtöbbjük 1-2 cm hosszú. Ez a kis gerinctelen állat a világítórákok, a rákok altörzsébe és a felsőrendű rákok osztályába tartozó mindössze két családra tagolódó rendbe tartozik. Fontos élőlénye a zooplanktonnak és, mint táplálék fontos a sziláscetek, manták, bálnafélék, fókák és néhány tengerimadár számára. A krill norvég szó, halivadékot jelent.

A krill a világ minden óceánjában előfordul, ők alkotják a föld legnagyobb biomassza állományát. Becsült mennyiségük 500-800 millió tonna. A krillek többsége részt vesz az óceánközi vándorlásban, de néhány fajuk helybenmaradó, illetve sekélyvízi életmódot folytat. Az elsősorban a déltengereken és a Japán körüli vizeken kihalászott 150-200 ezer tonna krill túlnyomó része haltenyésztő farmokra kerül haltápnak, mely körülbelül 90 százalékát alkotja a termelésnek, és csupán 10 százalékból készül krill olaj.

Japánban a krillnek gasztronómiai kultusza van. Okiami néven a XIX. század óta kedvelt, íze erősebb és sósabb, mint a garnéláé. Páncélja sok fluoridot tartalmaz, ezért csak ettől megfosztva szokták őket fogyasztani, de a túlzásba vitt fogyasztásuk hasmenést okozhat.

Az Antarktiszi Krill (Euphausia superba) az egyike annak a 85 krill fajnak mely a világ óceánjaiban él. Ez az apró faj a tiszta antarktiszi vízben úszik és jelenleg tápértéke miatt halásszák. Az antarktiszi krill létfontosságú számos óceáni ragadozó (bálnák, fókák, tintahalak, pingvinek és sok madárfaj) számára.

A krill olaj vagy rák olaj az élőlények feldolgozásával kinyert, most divatos étrendkiegészítő. Nagy és jó minőségű, halolajtól molekulárisan eltérő (foszfolipid formájú kapcsolódás,
A krill vagy rák olaj az élőlények feldolgozásával kinyert, most divatos étrendkiegészítő. Nagy és jó minőségű, halolajtól molekulárisan eltérő (foszfolipid formájú kapcsolódás, mint az emberi szervezetben) Omega-3 zsírsavakat tartalmaz, illetve egy antioxidáns, az úgynevezett  astaxhantin is megtalálható benne.

Számos jótékony hatással bír. Többek között fokozza az agyi, idegrendszeri teljesítményt, növeli a koncentrációs képességet, javítja a mentális és érzelmi funkciókat. Segíti a szív és az érrendszer, valamint a máj megfelelő működését. Javíthatja a vércukor értékeket, kiegyensúlyozza a koleszterinszintet, emellett támogatja a csontok, ízületek épségének megőrzését, hatékony bőrvédő, ugyanis javítja a hidratáltságot és lassítja a bőr öregedését. Kiemelt tulajdonsága, hogy csökkenti a gyulladásos folyamatokat, fogyasztása jelentős javulást eredményez a bőr, a köröm és a haj állapotában.

2014. augusztus 31., vasárnap

Az édes élet káros hatásai

Mostanában egyre többször halljuk, hogy a finomított, fehér kristáycukor és porcukor, meg egyáltalán a cukor számos betegség forrása. Nem is meglepő ez annak fényében, hogy száz év leforgása alatt az európai emberek átlagos cukorfogyasztása majdnem megötszöröződött.

A természetben előforduló növények cukortartalma lényegesen alacsonyabb, mint a boltban kapható finomított cukoré, ezért is olyan ártalmas a szervezet számára. A cukorrépa cukortartalma 18 százalék, a finomított cukoré 95 százalék, az emberi szervezet pedig nincs felkészülve ekkora mennyiségű cukor befogadására, ezért nem képes maradéktalanul feldolgozni, megemészteni.

Orvosi megfigyelések és tudományos közlemények felhasználásával már régebb óta tudjuk, hogy a finomított cukor fogyasztásának következményei lehet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása, a visszértágulás vagy a vér koleszterinszintjének megnövekedése. A cukor hozzájárul a csontritkuláshoz, megtámadja a kapilláris érfalakat, emellett hiperaktivitást, ingerültséget, koncentrációs zavarokat okoz a gyermekeknél. Hozzájárulhat a gyerekkori ekcéma kialakulásához, de króm- és rézhiányt is okozhat a szervezetben.

A finomított kristálycukor túlzott fogyasztása mell-, petefészek-, prosztata-, és végbélrákot, epehólyagrákot is okozhat. Gyorsítja az öregedési folyamatot, a ráncosodást és az ősz haj kialakulását. Fogyasztása az epekövek kialakulásának gyakoriságát is elősegíti. Gyengíti a látást, rövidlátást és szürke hályogot okozhat.

A cukor legyengíti az immunrendszert, felborítja a szervezet ásványi anyag egyensúlyát. A gyerekeknél álmosságot és csökkent tevékenységet okozhat. Károsítja a vese szűrőrendszerét, emeli a vér inzulinszintjét, és negatív hatással van az egész anyagcserére.

Fontos kiemelni, hogy a mesterséges édesítőszerek sem ártatlanok.

Érdekes tény, de a cukor a nők esetében nagyobb kockázattal okozhat vastagbélrákot, mint a férfiaknál. Mindezek mellett még számos más betegség forrása lehet, ezért is fontos, hogy mértékkel fogyasszunk belőle, vagy ha lehet, akkor teljesen zárjuk ki az étrendünkből.

Többen úgy gondolják, a barna cukor jobb a fehér cukornál, ám ez az információ téves. Ugyanis a barna cukor gyártása csak az utolsó fázisban különbözik a fehér cukorétól. Mostanában sokan esküsznek a stevia-ra, mi a szárított datolyával való édesítést is jónak találjuk, de egy igazán biztos. Mindent csak mértékkel, és akkor a cukor sem okoz problémát.

2014. augusztus 27., szerda

Porszívót elő, kezdődhet a zsírégetés!

Azt szokták mondani, hogy a legjobb fogyókúra a séta. Minél messzebb kell sétálni a konyhától. Arra azonban sokkal kevesebben gondolnak, hogy a házimunkával lehet zsírt égetni és, hogy a házimunkát fogyókúraként fogják fel!

Bár azt már szüleink is tudták, hogy egy-egy komolyabb nagytakarítás alkalmával a függönykarnis mellett az ember keze és dereka is le szokott szakadni. Kell ennél több motiváció ahhoz, hogy kézhez kapjuk a porszívót? Egészen biztosan!

A házimunkával nem csupán a lakást tehetjük tisztábbá, hanem a mozgásszegény életet is ellensúlyozhatjuk, ilyenkor ugyanis is jól jön egy kis fizikai aktivitás. Ráadásul, egy korábbi kutatás bizonyította, hogy a házimunka során végzett testmozgás akár rákmegelőző hatással is bírhat.
Már egy alapos porszívózás is megdolgoztatja a karok és a vállak izmait és persze a derekat sem kíméli. Aki nem akar hajolgatni, az is edzheti a karjait, a hajolgatás, illetve a készülék földön húzása helyett a kezében tarthatja a porszívót. Ez már igazi kalóriaégető módszer. A porszívózós fogyásban az is segíthet, ha az alaposság mellett lendületesen végezzük a feladatot, és a bútorokat is megmozgatjuk.

Az ablakok lepucolása a függönyök leszedésével, a vasalással és a visszarakással együtt, garantáltan megmozgatja az összes izmot. Az üveg tisztítása a karoknak, a nyaknak, a mellizomnak és a vállaknak tesz jót, a függöny leszedése és felrakása pedig a hátizmokat mozgatja meg.

A fürdőszoba feltakarítása igazi kalóriaégető művelet, ugyanis nem csak a karokat, a mellizmokat és a vállakat mozgatja meg, de guggolás miatt a combokat és a hátat is megdolgoztatja. A régiek azt is tudták, hogy a padlófelmosás (nem hiper-szuper felmosóval), a kútról vízhozás, a darálás vagy éppen csak egy egyszerű seprés jót tesz a testnek és léleknek egyaránt. Nem véletlenül panaszkodtak nagyanyáink.

Na, de viccet félretéve, nagy igazság van abban, hogy a legjobb otthoni fogyókúrás munka, ami alaposan megdolgoztatja az embert, az a szabad levegőn megvalósított kertészkedés, kertrendezés. Ha csak a füvet nyírjuk le géppel, már azzal 400 kalóriát égethetünk el, miközben kiválóan megdolgoztatjuk a has-, a hát- és a karizmokat.
A gyümölcsfák metszéséről, és a faaprításról nem is szólva! Tehát ezentúl mindenkinek ajánljuk: Fogyjon házimunkával!

2014. augusztus 19., kedd

Gyógynövényekkel a betegségek ellen

Az emberek egy része a természetes gyógymódokat részesíti előnyben a mesterségesen előállított gyógyszerekkel szemben. Sokan ezért gyógynövényekkel, vagy az azokból készült termékekkel kezelik a fennálló betegségüket. Összeszedtünk 10 olyan problémát és betegséget, amelyre a néphagyomány szerint nem szükséges gyógyszer, elég mindössze néhány gyógynövény.

A hajhullás egy olyan jelenség, ami az emberek nagy részének okoz „fejfájást”, nem csak a nőknek, a férfiaknak is. Oka többféle lehet. Öröklődő, krónikus vagy időszakos, kiválthatja stressz vagy terhesség, de okozhatja immunrendszeri rendellenesség is.
Hajhullásra a népi hagyomány szerint az egyik legjobb megoldás a nagy bojtorján, amit ismerhetünk még kis bojtorján, bogáncs, buzogáncs, lapu vagy lapugyökér néven is. Magyarországon könnyen hozzáférhetünk, hiszen erdőkben, házak közelében, kertekben is megtalálható. Nemcsak a hajhullás ellen jó, de alkalmas a korpás fejbőr és a haj zsírosodásának megelőzésére is. Hajproblémákra a növény gyökeréből készítsünk főzetet. A másik hajhullás megszüntetésére is alkalmas növény a csalán. A csalán hazánk szinte egész területén megtalálható. A népgyógyászatban már nagyon régóta használják, sok betegségre orvoslására alkalmas, leginkább a reuma és ízületi betegségek gyógyításáról ismert. Hajhullás ellen a csalángyökeret ajánlatos lefőzni.

A fogínygyulladás legelső jele a reklámokból is ismert fogínyvérzés. A népi hagyomány szerint erre is többféle gyógynövény alkalmazható: A zsálya pontosan azokat a baktériumokat pusztítja el, amelyek az ínybetegségeket okozzák, emellett különböző szájüregi fertőzéseket, gyulladásokat is csillapítani tud egy zsályából készült tea.

Szinte minden ember küzd az izzadás ellen. A boltokban kapható dezodorok azonban sok embernél allergiás reakciót válthat ki. Ám, erre is van „természetes gyógymód”. Az előbb már említett zsálya nem csak a gyulladások kezelésére alkalmas, hanem akár a krónikus izzadást is megállítja. Mivel a zsálya szabályozza a verejtékmirigyeket, az ebből készült fürdő igen hatásos lehet a kellemetlen szagok megszüntetésekor. 20 percig áztassuk magunkat a vízben. A folyóvizek környékén elterjedt zsurlóból készült lábfürdő pedig, a lábizzadás ellen lehet hatásos. A népgyógyászatban szintén elterjedt nyárfa is kiváló lehet lábizzadásra lemosó vagy borogatószerként. Egy kis maroknyi rügyet 2 liter vízben negyed órán keresztül főzzünk, majd szűrjük le! Nagyjából 20 percig áztassuk ebben a lábat.

Ki nem küzdött már meg a nehezen múló, makacs pattanásokkal élete során? A nagy bojtorján nem csak hajhullásra alkalmas, de olyan bőrbetegségekre is hatásos lehet, mint a kamaszkorban kialakuló pattanások. Főzetként, külsőleg alkalmazzuk. A diófa levele is alkalmas lehet a pattanásos bőr „javítására”. Főzetként a pattanásos területeket borogassuk vele, de a diófa leveléből teát is készíthetünk, ez belülről gátolja meg a pattanások kialakulását. Az orbáncfű is segít bőrproblémák, így a pattanások esetén is, azonban a diófánál és az orbáncfűnél is több mindenre figyelnünk kell, ha alkalmazzuk. Ha orbáncfüvet alkalmazunk, lehetőleg ne menjünk napfényes helyre, és hanyagoljuk a koffeintartalmú ételeket, a füstölt és savanyított ételek fogyasztását. Két teáskanálnyi orbáncfüvet forrázzunk le, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le! A diófa főzetet pedig 3 hétnél ne alkalmazzuk tovább, és lehetőleg csak kétnaponta igyuk a belőle készült teát.

A nők nagy része szenved a narancsbőrtől. Talán meghökkentő, de a kukorica hatóanyagai a narancsbőr megelőzésében is segíthetnek. Keressük azokat a fogyasztó teákat, melyekben kukoricabajusz is található! Emellett a koffein is alkalmas lehet, ezt külsőleg érdemes használni bőrbe masszírozással, ugyanis a koffein hatékonyabbá teszi a zsírbontást.

Hasmenés ellen is rendkívül hatékony lehet az apróbojtorján. 1 púpozott teáskanálnyi apróbojtorjánt adjunk ¼ liter vízhez, forrázzuk le, majd hagyjuk állni egy kicsit. A diófa levele szintén alkalmas lehet erre a bajra, ha teát készítünk belőle. Emellett a kökény gyümölcséből készített lekvár fogyasztása is segíthet a hasmenés elmulasztásában. A világszerte elterjedt libapimpó teája is megállíthatja a hasmenést.

Magas vérnyomás ellen hatékony lehet a boróka, és az ebből készült illóolaj is. Az illóolajok tágítják az ereket, ezért a véráramlás felgyorsul. Az illóolajat használhatjuk fürdőkbe, masszázsnál, vagy a teánkba is tehetünk belőle, azonban a boróka illóolaja is erősen hat a vesére, ezért csak olyanok alkalmazzák, akiknek nincs veseproblémájuk. Emellett nem árt tudni azt is, hogy illóolajat ne forróba, csak langyos teába csepegtessünk, és a mennyiségekkel itt is bánjunk óvatosan! A hazánk egész területén megtalálható vadrózsa (más néven csipkerózsa) szörpje is alkalmas lehet a magas vérnyomás kezelésére. A kiskertekben is könnyen megtalálható kapor is csökkentheti a magas vérnyomást. 2 teáskanál kaportermést 3 dl vízzel forraljuk fel és igyuk meg.

Emésztés serkentésére javasolt a hazánkban is kedvelt citromfű. Nyugtató hatása mellett alkalmas még ajak herpesz kezelésére is. Emésztés serkentéséhez reggelente menta és bodza keverékével javasolt. A minden részében felhasználható angyalfűből készült tea is elősegítheti az emésztést, azonban várandós kismamáknak tilos, emellett nem használhatják vesegyulladással, gyomorfekéllyel vagy vastagbélgyulladással kezelt betegek sem. Az ánizs főzete nyugtató teaként szolgál, amit nem csak gyógynövényként, hanem fűszernövényként is használnak, szintén alkalmas lehet az emésztés elősegítésére, gyomorgörcsök elmulasztására. A szintén ismert bazsalikom is segíthet az emésztési gondokkal küzdőknek, ha teát készítünk belőle. 1 csésze vízzel forrázzunk le 1 teáskanálnyi szárított bazsalikomot, nagyjából negyed óráig hagyjuk ázni, majd szűrjük le.

Migrén ellen a sok mindenre alkalmas kakukkfű lehet az egyik leghatékonyabb megoldás, ugyanis a népgyógyászatban a migrénen kívül a szédülést is kakukkfűvel kezelték. 2 teáskanálnyi szárított kakukkfüvet 2 dl forrásban lévő vízzel öntsünk le, majd hagyjuk állni legalább 15 percig, azután pedig szűrjük le. Hozzá kell tenni, a kakukkfű nagyon erős gyógynövény, így figyelni kell az adagok pontos betartására.

Az őszi margitvirág fejfájás és migrén ellen is gyakran alkalmazott gyógynövény. Nem csak a migrén kezelésében, de a kialakulásának megelőzésében is hasznos növény. Teaként alkalmazható. 1 teáskanálnyi füvet 2 dl vízzel forrázzunk le, majd áztassuk 10 percig, azután szűrjük le. A somkórót már az ókori Egyiptomban is fejfájás kezelésére alkalmazták, kenőcsként vagy borogató szerként. Azonban ennek a gyógynövények a használata is tilos várandós anyukáknak!

A pajzsmirigy-túlműködésre is találhatunk természetes gyógymódokat. A sok betegség kezelésére alkalmas zsálya ennél a betegségnél is alkalmazható. 1 púpozott kanálnyi zsályafüvet 2,5 dl forró vízzel leöntünk, majd állni hagyjuk 20 percig, azután leszűrjük és teaként fogyasztjuk.
Emellett a fehér fagyöngy alkalmazása a pajzsmirigy-túlműködésnél megkönnyíti a szív munkáját és csökkenti a pulzusszámot is. Ezt a gyógynövényt is teaként alkalmazzuk, de nem forrázzuk, csak áztatjuk a levelét. Egy kávéskanálnyi mennyiséget 2dl vízben áztatunk legalább 6-8 órán keresztül. A fagyöngyből készült teát csak mértéktartással és ne huzamosabb ideig fogyasszuk!

2014. augusztus 6., szerda

Megoldás az allergiára ellen - természetes gyógymódok

A nyár beköszöntével az allergiától szenvedők száma rohamosan megnő. Bár az allergiára kapható gyógyszerek némelyike valóban hatékony, a legtöbb ilyen orvosság egyik kellemetlen mellékhatása, hogy álmosítják a gyógyszert alkalmazó betegeket.

Azonban ma már, számos olyan természetes gyógymódot ismerünk, amelyek részben vagy egészben segíthetik az allergia csökkenését, és nem is rendelkeznek olyan mellékhatásokkal, mint egyes gyógyszerek, emellett az áruk sem annyira magas. Ezeket szedtük, most egy csokorba.

Hatásos gyógynövénykeverék allergiára és szénanáthára a kamilla, a cickafarkfű virága és a bíbor kasvirág keveréke. Az ezen gyógynövényekből készült tea segít az allergiás tünetek csökkentésében, mivel hatóanyagai segítik a szervezetet a felszabadult hisztamin elviselésében.

A csalán, a benne megtalálható számos hatóanyaga miatt alkalmas az allergia kezelésére, míg a rozmaring illóolaja inhalálóként alkalmazva lazítja fel az orrban található, allergia által kiváltott váladékot. Kismamák és magas vérnyomással szenvedők ne alkalmazzák! A borsmenta a megfázáson kívül az allergiával küzdőket is segítheti. A borsmentából készült tea enyhíti az orrdugulást és a köhögést.

Közismert zöldség a petrezselyem, mégis kevesen gondolják, hogy gyógyító, allergiaűző tulajdonságokkal rendelkezik. Azonban azzal, hogy gátolja a hisztamin elválasztását az emberi szervezetben, az allergia tüneteit nagymértékben enyhíteni tudja. Kismamáknak tilos az alkalmazása!

A fenti gyógynövényeken kívül érdemes sok A-, B-, C- és E-vitaminban gazdag ételt és italt fogyasztani, mert ezek védik a nyálkahártyát. Sokan azt mondják, hogy érdemes még rendszeresen olajos magvakat, hüvelyeseket és tejtermékeket fogyasztani.

A bogyós gyümölcsök antioxidánsokban gazdagok és immunerősítő hatásuk is van, ezért ezek az allergia ellen is hatásosak lehetnek. A tőkehalból vagy lazacból nyert olaj gazdag Omega-3 zsírsavakban, ami szintén segíthet az allergia mérséklésében, gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően.

2014. július 30., szerda

Együnk a stressz ellen!

A stressz és a szorongás talán az egyik leggyakoribb velejárója felgyorsult világunknak, valamint a sokszor nem kellő odafigyeléssel kialakított életvitelünknek. Vizsgák, határidők, magánéleti problémák, anyagi gondok – ugyebár ezek mindenki számára ismerősen csengenek.
Mindennapjaink legnagyobb feszültségforrásaiként pedig valószínűleg a stressz leggyakoribb kiváltó okai is, melyeket már mind átéltük életünk különböző szakaszaiban. Bár azt, hogy kinél, milyen mértékben gyakorol nagy hatást, az egyénenként eltérő. Kiváltó okait szinte lehetetlen felsorolni, tünetei azonban jól felismerhetőek. Ilyen lehet például a túlérzékenység, az idegesség, az álmatlanság, az izomfeszülés, vagy akár a pesszimizmus is.
A stresszt teljes mértékben kiiktatni nem lehet mindennapjainkból, léteznek olyan praktikák, melyekkel csökkenthetjük annak szintjét, ezzel kerülve közelebb a harmonikusabb, nyugodtabb élethez. Nem kell tehát megvárni, míg a helyzet súlyosra fordul, tegyünk a megelőzés érdekében! Ezt kezdhetjük olyan kis dolgokkal is, mint például a táplálkozás megváltoztatása. Blogbejegyzésünk ebben próbál néhány természetes alternatívát mutatni.

Citrusfélék

Nyilván nem mondunk nagy újdonságot azzal, hogy a C-vitamin egészséges, hiszen erősíti a szervezet védekezőképességét, amely így sikerrel tud küzdeni a stressz-hormonok ellen. A narancs pedig bővelkedik benne, csakúgy, mint a citrom. Hatásuk abban érhető tetten, hogy stresszhelyzet alkalmával segítenek visszaállítani a vérnyomást, valamint a kortizol-szintet, így még extrém körülmények között is megőrizhető a hidegvér

Olajos magvak (mandula, pisztácia, dió)

Ezek a finom ropogtatnivalók azon kívül, hogy ínycsiklandóak, magas E- és B-vitamin tartalmuknak köszönhetően, rendkívül egészségesek is. Míg előbbi immunrendszerünket erősíti, utóbbi segít nyugodt maradni bármiféle stresszhelyzetben. Ebben minden nap egy negyedcsészényi mandula segíthet. A pisztácia és dió esetében a vérnyomáscsökkentő hatást emelhetjük ki, mely csökkenti egy esetleges szívroham esélyét. Emellett érdekesség, hogy cinktartalmuknak köszönhetően növelik a szexuális étvágyat is. Tehát, egy-egy stresszesebb pillanat alkalmával nyugodtan kapjunk elő belőlük egy keveset, abból bajunk nem származhat!

Avokádó

A magas vérnyomás megelőzése szempontjából, kiváló ha káliumot viszünk be szervezetünkbe. Ennek leghatásosabb módja az, ha egy kis avokádót csempészünk az asztalra. Kevesen tudják ugyan, de ebből a gyümölcsből, már fél szelet is több káliumot tartalmaz, mint egy egész banán. A telítetlen zsírsavaknak, a káliumnak, valamint a B-vitamin tartalmának köszönhetően pedig amellett, hogy természetesen vérnyomáscsökkentő és zsírégető hatású, még az idegrendszerre is jótékonyan hat. Kismamák számára kifejezetten ajánlott, ugyanis egyrészt csillapítja hangulatváltozásaikat, másrészt magas folsav tartalma hozzájárul a magzat egészséges fejlődéséhez.
Végső soron, ha a stressz-szintetünket szeretnénk csökkenteni, elmondható, hogy elsősorban a vérnyomásunkra kell kiemelt figyelmet fordítanunk, valamint megfelelő mennyiségű vitaminhoz (B6-vitamin), magnéziumhoz kell juttatnunk szervezetünket, melyre legfőképpen a téli időszakban kell nagyon odafigyelnünk.
Hogy ne csak ételekről legyen szó, meg kell említenünk a legjobb stresszoldó italt is, amely nem más, mint a citromfű tea. Napi kétszer (reggel és este), lehetőleg édesítés nélkül, melegen fogyasztva rendkívül hatásos. Macskagyökérrel keverve pedig, kiváló lehet álmatlanságban szenvedők számára is.

2014. július 23., szerda

Edzés utáni regeneráció

Az aktív sportolók számára több regenerációs módszer is lehetséges. Ezeket két nagyobb csoportba oszthatjuk. Megkülönböztetünk aktív és passzív regenerációt. Természetesen a mi működési területünkhöz közelebb áll a passzív regeneráció, ezért erről a témáról részletesebben is szót ejtünk.


Aktív regeneráció:


  •  kiegészítő sportmozgások (játékok),
  •  átmozgatások, maximum 50 százalékos terhelési szinttel,
  •  nyújtási gyakorlatok,
  •  jóga.

Passzív regeneráció:


  •  szauna/gőzfürdő,
  •  forró fürdő,
  •  jeges fürdő,
  •  masszázs,
  •  hideg-meleg váltott zuhany.

1. Szauna/gőzfürdő:


Hogyan regenerálódnak a sportolók?Bizonyára sokan ismerik, milyen egy szauna vagy gőzfürdő. Minden egyes szauna-látogatás alkalmával érdemes 2-3 sorozatot végigcsinálni. Ajánlott 7-15 percet a szaunában tartózkodni. Utána javasolt egy hideg zuhany, majd 5-10 percre lefeküdni pihenni. Mindezek után ne felejtsünk el sokat inni, hogy pótoljuk a folyadékveszteséget!

2. Forró fürdő:


Egy jó forró fürdőt fürdőolajokkal és -sókkal még élvezetesebbé tehetjük. Ezeket a boltokban könnyen beszerezhetjük. Az ajánlott fürdőzési idő 10-30 perc. Utána, sportolás esetén mindenképp, tanácsos egy rövid hideg zuhany.

3. Jeges fürdő:


Ezt az eljárást mind csapat, mind egyéni sportokban is gyakran alkalmazzák. 2-5 percet ajánlott a jeges vízben tartózkodni. A cél, hogy a testünkben a vérellátás erősen felélénküljön. A hideg hatására a testünk reakciója, hogy a vért a legfontosabb szerveink felé összpontosítja. Nem sokkal később a vér újra az egész testünkben eloszlik. Ettől a regenerációs idő jelentősen felgyorsul. Ezt a módszert inkább a bátrabbaknak ajánljuk. Egyéb alternatívája: a hideg zuhany.

4. Masszázs:


Egy jó masszás mindig, mindenkinek ajánlott. Az egyetlen hátránya, hogy némi pénzbe kerül, kivétel, ha megkérjük a párunkat. De egy profi masszázs természetesen jobb és hatásosabb is. A cél, hogy az izomzatunkat ellazítsuk, a feszültséget feloldjuk, az anyagcserét és a vérellátást felgyorsítsuk és a csontjainkat, ízületeinket „helyére tegyük”.

5. Hideg-meleg váltott zuhany:


A hideg-meleg váltott zuhany hasonlít a jeges fürdőhöz. A különbség csak az, hogy zuhanyzás közben a hideg és a meleg vizet váltogatjuk. Célszerű 1-2 percenként váltani és ezt legalább 3-5 alkalommal megismételni. Hasonló hatással van az izomzatunkra, mint a jeges fürdő.

Ezek a módszerek tehát nagyban elősegítik a regenerálódási folyamatot. Aki el akarja kerülni az izomlázat, a súlyosabb sérülésekből hamarabb fel szeretne épülni, vagy csak egyszerűen a másnapi edzésen ismét fitt akar lenni, annak ehhez megfelelő felépülési módszert kell alkalmaznia. Az említett regenerálódási variációk kitűnően alkalmasak ezekre a célokra. Aki rendszeresen odafigyel saját teste regenerálódására, aktív vagy passzív módon, az bizonyára jobban felkészült a megmérettetésekre, mint versenytársai. Mindenkinek figyelmébe ajánljuk, hogy próbálják ki a fenti lehetőségeket!

2014. július 11., péntek

Nyári kellemetlenség, a napallergia

A nyár és a jó idő egyet jelenthet a felszabadultsággal és a boldogsággal. Az allergiások számára ez az időszak azonban csak eggyel több ok az aggodalmaskodásra és a gondterheltségre. Nyáron ugyanis megnő az olyan allergiás reakciót kiváltó tényezők száma, melyek az év többi részében nincsenek feltétlenül jelen. Ilyen például a nap is.

Az allergia nem más, mint az immunrendszer túlzott reakciója, amikor a szervezet, a környezet általában ártalmatlan anyagaival szemben (pollen, étel, stb.) védekező reakciót indít be. Napallergia (urticaria e solare) esetében a bőr fokozott fényérzékenységéről beszélünk, melynél a bőrön, akár már a tavasz első napsugaraival érintkezve is kiütések jelentkeznek, még a fény által nem ért, ruha alatti területeken is.

Kialakulásának hátterében számos tényező állhat, ezért több fajtája is ismeretes.

Polimorf fénydermatózis


Ez a leggyakrabban napallergiának nevezett bőrelváltozás, mely az olyan bőrfelületen jelentkezik, mely még nem szokott hozzá a naphoz. Így a kiütések és a viszkető foltok megjelenhetnek a dekoltázson, a vállakon, a nyakon, valamint a karokon és a lábakon is. A nagy mennyiségű napsugárzás hatására a reakciót hólyagképződés is kíséri, mivel a keletkező reaktív oxigénkötéseket a bőr védőmechanizmusai, a nem megfelelő működés miatt, nem tudják semlegesíteni. A keletkezett kiütések 1-3 nap, naptól való tartózkodás után általában maguktól eltűnnek.

Védekezés ellene


  • magas UV-A védelmet biztosító fényvédő termékek használata
  • antioxidánsokat tartalmazó normál testápolók használata (két héttel nyaralás előtt)
  • a tapasztalatok szerint halolaj, omega-3 zsírsav, kalcium-készítmények használata
  • A-provitamin vagy béta-karotin, megelőzés céljából

Mallorca-akné


Az allergia ezen fajtájánál a szőrtüszők gyulladása figyelhető meg, ugyanis az UV-fény hatására felszabaduló szabadgyökök reakcióba lépnek a napvédő krémek zsíros összetevőivel vagy a faggyúval, emiatt pedig aknészerű pattanások keletkeznek, leginkább a dekoltázs környékén.


Védekezés ellene


  • UV-A fényvédő faktorú napgél használata
  • zsíros krémek mellőzése a napozást megelőzően
  • Fotoallergiás reakció

Fotoallergén reakció


Ebben az estben az allergia csak a napfénynek kitett bőrfelületen jelentkezik, így ez tekinthető az ilyen típusú allergia enyhébb változatának. Az allergiás reakciót a Nappal kölcsönhatásba lépve, kiválthatja a legtöbb kozmetikum, dezodor, parfüm vagy akár bizonyos gyógyszerek (fogamzásgátlók, hormonok, antibiotikumok) is, mivel többségük tartalmaz olyan fényérzékenyítő anyagokat, melyek a napsugarakkal együtt felerősítik a tüneteket. A hisztamin felszabadulása miatt pedig kellemetlenül viszkető csalánkiütések keletkeznek, amelyek azonban pár nap elteltével maguktól elmúlnak, ha a továbbiakban kerüljük a napfényt.

Védekezés ellene


  • ásványi szűrővel rendelkező fényvédő szerek használata, melyek titán-dioxid vagy cink-dioxid mikropigmenteket tartalmaznak (azonban ha nem ez a típusú allergiánk van, győződjünk meg róla, hogy kiütéseink nem pont a fényvédőkrémünk nappal való érintkezéséből adódnak)
  • allergiagyógyszerek: hisztamin felszabadulását gátló készítmények
  • karotin tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása
  • napsugarak kerülése 10:00-16:00-ig
  • lenge ruházat viselése, amik elfedik testünk nagy részét

Mint ahogy a kiütések megjelenési formája és helye is, úgy megjelenésük ideje is változó. Míg egyes kiütések már a napsugarakkal való érintkezést követő pár órában észlelhetők, mások akár csak a napfürdőzést követő 1-2 napban jelennek meg. Az égő, viszkető érzés enyhítésére kiváltképp ajánlott kortizont vagy antihisztamint tartalmazó gélt alkalmazni.

2014. július 2., szerda

Gyógyító mézes masszázs

A méz, mint alapanyag rendkívül egészséges az emberi szervezet számára. Magas cukortartalma mellett magas enzim-, vitamin-, és ásványi anyag-tartalommal rendelkezik.


Sejtvédő és baktériumölő hatásáról is ismert, arról nem is beszélve, hogy milyen fantasztikus a bőrápoló hatása. Ha valakinek még ez sem lenne elegendő, meg kell említenünk, hogy a méz immunerősítőként és stresszoldóként is ismert alapanyag, éppen ezért nem véletlenül használják masszőrök is ezt a természetes anyagot!

A mézmasszázs nem hasonlít a többi masszázshoz, itt a masszőrök nem a hagyományos módon „dolgozzák meg” a vendégeket. Az eljárás során általában a vendég hátára folyatják a mézet, majd vákuumképző mozdulatokkal dolgoznak rajta, így a kitágult pórusokon keresztül a méz hatóanyagai bejutnak a testbe, miközben ugyaninnen salakanyag távozik. Ez többnyire a méz színén is megfigyelhető, hiszen a kezdetben még aranyló méz a kezelés végére szürkévé változik.

A mézmasszás tisztítja a szervezetet és méregtelenít is. Emellett kiváló stresszoldó hatása van és immunerősítőnek is alkalmas, főleg az őszi és téli hónapokban. Alkalmazzák még általános jólét fokozására, illetve megtartására is.

A mézmasszázs kiváló ízületi problémák kezelésére, gyulladások csökkentésére, fejfájásra, nyak-, váll-, és hátfájdalmak kezelésére, reumatikus panaszokra és akár légúti problémákra is.

2014. június 28., szombat

Vitamindús, frissítő nyári koktélok

Itt a kánikula, melyben mindenki a vízpartokat és az eldugott, árnyékos helyeket keresi egy kis felfrissülésért. A tikkasztó hőséget pedig mivel lehetne jobban átvészelni, mint egy jó nagy pohár, már előre behűtött itallal.

De, mit is igyunk ha kicsit fel szeretnénk dobni napunkat, vagy csupán többre vágyunk egy egyszerű ásványvíznél, netalán egészségtudatosak is szeretnénk lenni? Nem feltétlenül a készen kapható nyári italok lesznek a befutók. A víz mellett ugyanis számos alternatíva jöhet még szóba, melyekkel akár barátainkat is meglephetjük. Ezekhez szeretnénk most néhány tippet adni.

Bazsalikomos görögdinnye ital


A görögdinnye magas víz- és vitamintartalma miatt az egyik legkedveltebb nyári gyümölcs, mely éppen ezért, kiváló alapanyaga lehet frissítőnknek. Egy dinnyekoktél elkészítéséhez körülbelül 4 csészényi kockára vágott gyümölcshúsra, valamint 6-8 darab nagy bazsalikomlevélre van szükségünk, melyeket egy szitán keresztül, kanál segítségével lepréselünk, majd ezek után hozzáadunk egy csipetnyi sót és ¼ teáskanálnyi fehérborecetet. Azok számára, akiknek az utóbbi hozzávaló kissé furcsán hangzana, nyugodtan helyettesíthetik azt 1/3 csésze citrom, vagy lime levével is. Végül keverjük az egészet 1 csésze jéghez, és máris kortyolhatjuk italunkat!

Virginmojito


Bárhová lépünk, manapság mindenhol mojitos bódékat látni! Ezek után nem hagyhatjuk ki tippjeink közül. Főleg azért nem, mert elkészítése pillanatok alatt megvan. Bár, az eredeti alkohollal készül, a nyári melegben ezen tulajdonsága nem túl előnyös, így most inkább a könnyedebb változatát mutatjuk be.

Elkészítéséhez szerezzünk be egy kis mentát, majd mossuk meg alaposan! Vegyünk egy lime-ot, melynek héját szintén tisztítsuk meg jól, ezután vágjuk fel nagyobb darabokra, és kifacsarva tegyük pohárba! Bár, összetevőinek köszönhetően alapvetően ez egy egészséges ital, hogy még inkább azzá varázsoljuk, édesítéséhez az egyszerű cukor helyett használhatunk mézet, nyírfacukrot, nádcukrot vagy akár sztíviát is. Ezután következhet a menta, melyet kissé összetörve keverjünk az eddig elkészített léhez! Végezetül, az egészet öntsük fel ásványvízzel, és már kész is a szűz koktélunk!

Gyömbérital házilag


Ez a frissítő télen-nyáron megállja a helyét, ugyanis melegen, de akár jéghidegen is fogyasztható, és mindenhogy éppen olyan jó.
Tegyük az 50 g reszelt gyömbért, a 2 rúd fahéjjal, az 1 kiskanál citromfűvel, az 5-6 szem szegfűszeggel és a 1,5 liter vízzel együtt egy lábasba, majd közepes tűzön forraljuk fel, és állandó kevergetés mellett főzzük 10 percig! Ha ez kész, szűrjük át egy kancsóba, adjunk hozzá 3-4 evőkanál mézet és hűtsük le az egészet! Az elkészített innivalót innentől kezdve bármikor előkaphatjuk, és már kínálhatjuk is barátainknak.

Kísérletezzünk bátran az ízekkel és a hozzávalókkal, rosszul semmiképpen sem járhatunk! Igaz, némely kombináció első ránézésre talán elég bizarrul hangzik, az ízükért megéri legalább kipróbálni őket!

2014. június 13., péntek

Masszázzsal az alvásproblémák ellen!

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Az alvás ideje alatt töltődik fel szervezetünk, a tudatalattink pedig rendezi az előző nap történteket. A nyugodt éjszakai pihenés elengedhetetlen a szellemi és fizikai teljesítőképesség megtartásához. Az egész napot tönkreteheti, ha nem tudjuk kialudni magunkat éjszaka. 

Ha nehezen alszunk el, ha éjszaka gyakran felébredünk vagy, ha reggel túl korán ébredünk és ez rányomja bélyegét a fizikai és szellemi teljesítményre, akkor alvászavarról beszélhetünk. Az átmeneti alvásproblémák, melyek 1-2 hétig tartanak, nem igényelnek különösebb kezelést. Az okok megszűnésével ¬ vizsgaidőszak, családi gond, stresszes munka ¬ visszaállnak az eredeti alvási szokások.

A tartós alvászavarral azonban már foglalkozni kell, mert az alvászavar hátterében állhat szervi probléma vagy betegség is, mint cukorbetegség vagy pajzsmirigy túlműködés. Érdemes tehát orvoshoz fordulni. Amennyiben a kivizsgálás nem mutat elváltozást, az alvászavar pszichés okokra vezethető vissza. Az egész nap felgyülemlett stressz, pszichés izomfeszültség is oka lehet az alvászavarnak.

Amellett, hogy mérsékeljük a kávé- és teafogyasztást, igénybe vehetünk relaxációs masszázsterápiát is. A masszázs oldja a feszültséget, nyugtató hatással van a vegetatív idegrendszerre, kiegészülhet különféle illóolajak használatával, melyek fokozzák jótékony hatását. Ilyen illóolaj például a levendula, mely álmatlanság, stressz, fejfájás esetén fokozza a masszázs hatását, vagy a citromfű, mely nyugtató hatású. Az illóolajos masszázsnál használt olajok, krémek és párologtatott olajok segítenek helyreállítani a testi, és lelki energia egyensúlyát. Az illóolajos masszázs oldja az izomfeszültséget, javítja a keringést, a légzést, ily módon elősegíti az elalváshoz szükséges nyugodt lelki állapot kialakulását, javítja a test oxigénellátását.

Egy-egy illatot ugyanúgy kíván a szervezet, mint egy gyümölcsöt vagy egy szelet csokoládét, ösztönösen kiválasztva a gyógyító hatásút. Az illatok erőteljes hatással vannak energiarendszerünkre, simogatják érzékeinket és felszabadítják a negatív energiákat, melyek akadályozzák lelkünk nyugalmát, nem teszik lehetővé pihentető alvásunkat.

A fejmasszázs is kiváló stresszoldó hatású, pihentet, lazít, így az álmatlanság leküzdésében fontos szerepe van. Könnyen hozzáférhető terület, melynek masszírozása élénkíti a vér- és nyirokkeringést, nyugtató hatású, elősegíti a „boldogsághormonok” termelődését, enyhíti a szorongást és a kisebb fokú depressziót, ezáltal mélyebb, nyugodtabb alvást biztosít.

Az alvás létszükséglet, mely lehetővé teszi, hogy idegrendszerünk regenerálódjon ez egész napi megterhelés után. Az alvás hiánya, vagy zavara csökkenti az alkalmazkodóképességet, a munkateljesítményt és ingerültté tesz. Az állandósult kimerültség fogékonyabbá tesz a betegségekre és a szellemi leépülés felé sodorhat.

Ezért is érdemes időt szakítani az alvászavar masszírozással történő kezelésére, bár a kezelés rendkívül kellemes és pihentető. A masszázs különféle formáinak rendszeres alkalmazása igen jó hatással van a test fizikai állapotának megőrzésére, az egészséges állapot visszaállítására.

2014. június 7., szombat

Hamam,a csodálatos törökfürdő

A törökfürdő török megfelelője a „hamam”, ami magyarul forrót jelent (arabul ez hammám). A muzulmán vallásban fontos szerepet kap a tisztálkodás, ezért az iszlám egészségkultúra nélkülözhetetlen része. Nem véletlen, hogy a hamam az arab világban és Törökországban a legelterjedtebb.

A törökfürdőkben a termeket hőfok szerint osztották fel, hasonlóképpen a római és bizánci fürdőkhöz. A klasszikus törökfürdő 3 részből áll:

• öltözőterem (camekan)
• átmeneti helyiség (soğukluk)
• forró fürdőterem (harara, sıcaklık).

A legdíszesebb terem általában az öltöző volt, használatuk részben a törökfürdők felépítéséből adódott. A vendégek a termeken áthaladva először a meleg részről a langyosba jutottak, majd egy hidegebb területre, végül pedig egy száraz részre. A fürdőcsarnokokban fürdőmesterek és szolgálónők segítették a vendégeket a tisztulási folyamatokban.

A fürdőket kortól, nemtől, vagyontól függetlenül mindenki látogathatta és az akkori időkben igazi wellness központként szolgált, ahol mind a test, mind a szellem felfrissült, újjászületett. A nők itt társaságban lehettek, de a fürdőkben megtanulták a szépségápolás titkait is, a test és a haj ápolását vagy a sminkelést. Ám, a fürdőket a nők és a férfiak hagyományosan külön használták vagy nemek szerint eleve megosztott fürdőházakba jártak (ez inkább a nagyvárosokra volt jellemző). Esetleg ugyanaz a fürdő különböző napokon csak az egyik vagy másik nem számára állt nyitva.

Törökországban mind a mai napig nagyon népszerűek a fürdők, amelyek a társadalmi élet színterei is egyben. A törökfürdőkben a gőz gyengédebb, mint a szaunában, ezért azok is szívesebben járnak ide, akiknek kis helyen bezártságérzetük van. Népszerűségében persze a magas fokú kényeztetés is szerepet játszik. A meleg levegő magas páratartalma ellazítja az izmokat, serkenti a vérkeringést, ezért a keringési problémákkal küzdőknek kifejezetten hasznos. A szépülni vágyóknak is meghozza a kívánt eredményt, bőrünket újjávarázsolja. Gőzfürdőzés utáni újjászületést segíti a hideg zuhany és a török masszázs, amely előmelegített márványlapon történik.

A törökfürdők Magyarországon természetesen a török hódoltság ideje alatt épültek. Az 1500-as évek közepétől kezdték el építeni és a század végére már mindegyik fontosabb fürdő állt. A wellness térhódításával itthon is újra felfedezték a keleti fürdőrituáléban rejlő örömöket, és a régi török fürdők (például: a Rudas Gyógyfürdő, a Király Gyógyfürdő, Irgalmasok Veli bej Fürdő, az Egerben lévő Török Fürdő) mellett egyre több helyen újakat is nyitnak. A Budapesten található gyógyfürdők többsége hivatalos megnevezésük szerint is törökfürdőnek számítanak. A felújított törökfürdők szolgáltatásai az idők folyamán tovább bővültek: szauna, uszoda, különböző medencék, gyógyászati vagy további wellness kezelések állnak a vendégek rendelkezésére. Hazánkban – szakítva a hagyományokkal – koedukáltan is látogathatók a törökfürdők.

Idén nyártól fürdőkkel is bővül a nemzeti tanúsító védjegyrendszer. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és Magyar Fürdőszövetség 1-5 csillaggal minősíti azokat az élményfürdőket, gyógy-, wellness, orvosi wellness fürdőket, illetve strandfürdőket és uszodákat, amelyek csatlakoznak a minősítési rendszerhez. Az 5 évre szóló védjegyhasználat segíti a vendégeket, hogy az elvárásaiknak megfelelő színvonalú szolgáltatást válasszanak.
Annak, aki egy kis pihenésre, testi, szellemi felfrissülésre vágyik, mindenképpen érdemes felkeresnie egy törökfürdőt. A kikapcsolódás garantált!

2014. június 1., vasárnap

Minden, amit a folyadékfogyasztásról tudni kell!

Manapság egyre többen fordítanak kiemelt figyelmet arra, hogy mindennapjaik az egészséges életmód jegyében teljenek. Ennek elengedhetetlen feltétele a megfelelő folyadékbevitel is.
Bár, még így is elmondható, hogy az emberek többsége nem iszik elegendő mennyiségű folyadékot, pedig annak vesztésével ásványi sók is távoznak a szervezetünkből, melyet fontos pótolnunk. Pusztán izzadással és légzéssel napi szinten, majdnem 1 liternyi folyadékot vesztünk.

Tudnunk kell, hogy egy felnőtt testének körülbelül 60-70 százaléka víz, így az kiemelten fontos szerepet játszik szervezetünk megfelelő működésében. Nem csak a méregtelenítésben, de a hőháztartás szabályozásában, a veseműködésben, az emésztésben, a megfelelő vérkeringés és vérnyomás fenntartásában is.

Egy egészséges, felnőtt embernek naponta – átlagos igénybevétel mellett – körülbelül 2-3 liternyi folyadékra van szüksége, ami persze a nyári tikkasztó hőségben, diéta alatt vagy sportolás után elérheti akár a 3,5-4 litert is.

A legtöbb testi betegségünkben szerepet játszik a vízhiány. Vízszabályozó rendszerünk tökéletes mechanizmusainak eredményeképpen, szervezetünk vízkészletét az elsődlegesen fontos szerveinkhez csoportosítja át. Szomjúságunkra pedig legtöbbször már csak akkor figyelünk fel, ha szánkat száraznak érezzük, holott ez a vízhiánynak csak a szélsőséges esete, szervezetünk akkor már régóta hiányolja az éltető nedűt, mi viszont nem vesszük észre annak jeleit, mert az évek során hozzászoktunk egy bizonyos mértékű szomjúságtűréshez. A krónikus dehidratáltság azonban akkor is fennállhat, ha rendelkezésünkre áll a víz, mi azonban mégsem iszunk, a nem megfelelő szomjúságérzet kialakulásának következtében. Erre főleg időskorban kell odafigyelni, ugyanis ez életkorunkkal együtt változik (időseknél csökken).

Vízvesztés következményei:


  • nő a vér sűrűsége (besűrűsödik),
  • növekszik a káliumkoncentráltság, ami miatt szomjúságérzet alakul ki (ekkor a folyadékvesztés mértéke nagyobb, mint testtömegünk 1 százaléka),
  • emelkedik a pulzusszám (szívünknek több munkát végeznie, hogy sejtjeink megfelelő mennyiségű oxigénhez jussanak).

Dehidratáció jelei lehetnek:


  • fejfájás,
  • izomgörcsök,
  • kimerültség,
  • fizikai és szellemi teljesítőképesség csökkenése.

Mire figyeljünk oda?


  • A fizikai munkavégzés elnyomja szomjúságérzetünket, ezért fokozottan ügyeljünk a folyadékpótlásra.
  • Szomjúságérzetünk alapján tényleges vízveszteségünk csupán felét tudjuk pótolni.
  • Kövessük a helyes folyadékbeviteli elvet (2 liter tiszta víz, azaz 6-8 vizespohár + 1,2 liter táplálékkal bevitt folyadék)
  • Ne szénsavas vagy magas cukortartalmú, alkohol- és koffeintartalmú italokkal próbáljuk testünket újra folyadékkal feltölteni, hanem inkább teával, szénsavmentes ásványvízzel, vagy csapvízzel.
  • A kellő mennyiség mellett természetesen a minőségre is figyeljünk oda!

Ha vízháztartásunk egyensúlya megbillen, fizikai és szellemi képességeink is csökkenhetnek,
valamint számos betegség is kialakulhat.

  • reumatikus ízületi fájdalmak (pl.: járás közbeni lábfájdalmak),
  • alháti, nyaki fájdalmak,
  • migrén, elhúzódó fejfájások,
  • emésztőrendszeri fájdalmak.

2014. május 26., hétfő

Csalán a fazékban!

A csalán az egyik legismertebb gyógynövény. A csalán levele hisztamint, vitaminokat, szerves savakat tartalmaz. Az A-, B-, C-, és K-vitamin is megtalálható benne.

A csalán többek közt immunerősítő, allergiaűző, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású.
A legtöbben csak a belőle készült gyógyteát ismerik, pedig sokféle felhasználási módja létezik. Az alábbiakban egy főzelék receptet osztunk meg olvasóinkkal.

Csalánfőzelék recept

Hozzávalók:

40 dkg csalán
2 evőkanál liszt
olaj vagy zsír
1 dl tejföl
3 gerezd fokhagyma

őrölt bors

Elkészítés:

A spenóthoz hasonló módon készíthetünk csalánból főzeléket.
A kesztyűvel szedett friss növényről szakítsuk le a leveleket, majd mérjünk ki belőle 40 dekagrammot, és alaposan mossuk meg.

A szár nélküli leveleket főzzük körülbelül 10-15 percig, amíg megpuhulnak. Közben 2 evőkanál liszthez adjunk annyi olajat vagy zsírt (tetszés szerint), amennyit felvesz, és készítsünk belőle rántást, majd tegyük bele a fokhagymát is.

Vegyük le a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, majd keverjünk bele 1 dl tejfölt. Ezután a puhára főtt leveleket normál botmixerrel aprítsuk.

Adjuk hozzá a rántáshoz és alaposan összedolgozva forraljuk fel. Végül a megmaradt lével engedjük fel a tejfölös rántást, és adjuk a főzelékhez. Sóval, borssal ízesítsük.
Gyakran megkeverve főzzük még 5 percig, hogy besűrűsödjön.

Melegen, feltéttel tálaljuk. Hűtőszekrényben tároljuk, ha másnapra besűrűsödne, öntsünk rá egy kis vizet, és újra forraljuk fel.

Szeretne többet megtudni a csalánról? Tudástárunkban megtalálja a csalánról szóló ismertetőt, egy plusz recepttel!