2013. december 29., vasárnap

Transzzsírsav-tartalmat szabályozó rendelet

Várhatóan 2014 januárjában hatályba lépő, szív- és érrendszerre károsan ható, az élelmiszerek előállításakor keletkező és a megengedettnél magasabb mesterséges transzzsírsavat (TFA) tartalmazó élelmiszerek betiltását célzó rendelet. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2013. márciusában készítette el az élelmiszerek TFA-tartalmának korlátozásáról szóló rendelettervezetet, amelynek lényege, hogy tilos lenne forgalomba hozni olyan élelmiszert, amelynek zsírtartalmában a transzzsírsavak aránya meghaladja a két százalékot. A rendelettervezet előírja továbbá, hogy a gyártói nyilvántartásban szerepelnie kell az ételalapanyagok transzzsírsav-tartalmának, különös tekintettel az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra, amelyeket a gyártó az élelmiszer előállításakor összetevőként felhasznál vagy alkalmaz.

Októberben befejeződött ennek a rendelettervezet európai uniós jóváhagyása és a várhatóan 2014. januárban megjelenő rendelet tartalmaz majd egy 12 hónapos türelmi időt, bár a gyártók állítólag már eddig is sokat tettek azért, hogy csökkentsék ezt a káros anyagot az élelmiszerekben. Így, a türelmi időt a szükségtelen gazdasági károk kiküszöbölésére hozták, tehát az előre csomagolt élelmiszerek esetében a hatályba lépést követően még 12 hónapig forgalomba hozható az a termék, amelyet már legyártottak.
Az utóbbi évtizedekben derült ki, hogy az összes zsírok közül a transzzsírsav jelenti a legnagyobb veszélyt az egészségre, károsítja az érfalat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket okoz. Pados Gyula belgyógyász főorvos, táplálkozási szakember szerint például a ’90-es években még mindenki “zászlóvivője” volt a margarinfogyasztásnak, de később kiderült, a margaringyártás technológiai folyamata okozta a magas, mintegy 10 százalékos transzzsírsav-tartalmat. Azóta a technológiai változott, és a Magyarországon forgalomban lévő margarinok majdnem transzzsírsav-mentesek. A főorvos elmondta azt is, hogy más élelmiszerek előállításánál is jelen van a transzzsírsav, de a gyártó cégek önkorlátozásával és az egységes szabályozással minimálisra lehet szorítani e káros összetevő arányát.

2013. december 27., péntek

Transzzsírsav

Transzzsírsav? Kínaiul beszélek? Pedig jobb, ha tovább olvas, mert fontosak az információk! Ma minden ötödik élelmiszerminta transzzsírsav-tartalma meghaladja a határértéket, sőt egyes élelmiszercsoportokban ez az arány eléri a 40 százalékot is. Ez derült ki az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) vizsgálataiból.

A transzzsírsavak többnyire növényi olajok hidrogénezése során keletkező vegyületek. A növényi olajok (napraforgó, repce, szója) nagy mennyiségben tartalmaznak egészséges, többszörösen telítetlen zsírsavakat, de hidrogénezésük során ezek egy része átalakul transzzsírsavvá és a kedvező élettani hatásuk eltűnik. De kisebb mennyiségű transzzsírsav keletkezik akkor is, amikor növényi olajban sütünk. A transzzsírsavat a tejelő állatok bélflórájában található baktériumok is szintetizálják, így megjelenik a tejzsírban is.
A hidrogénezés célja a költséghatékonyság, ugyanis az olajok a hidrogénezés után hosszabb ideig elállnak avasodás nélkül és jobban bírják a fagyasztást. Az élelmiszeripar, valamint egyes cukrászatok és vendéglátóhelyek előszeretettel használják a transzzsírsavakat mert azok:

  • növelik a zsírok olvadáspontját és így a folyékony növényi olajokból szobahőmérsékleten is könnyen kenhető szilárd vagy félszilárd termék gyártható,
  • növelik az eltarthatóságot, lassítják az avasodást,
  • ízstabilizáló hatásúak
  • jobban bírják az ismételt hevítést.


A WHO szerint napi 2 gramm feletti bevitel már egészségügyi kockázatot jelent.

Ha elhagyná őket mit ne fogyasszon?

  • Nagy zsírtartalmú édesipari termékek (kakaós tejmassza, étbevonó massza és az ebből készült figurás, táblás, töltött bevont termékek, pl.: szaloncukor, nápolyi, linzerek, teasütemények).
  • Krémmel töltött, ét vagy tej bevonómasszával fedett cukrászsütemények, édes és sós leveles tészta alapú sütemények.
  • A margarinokat egyesével meg kell nézni! (a nagy márkák már újfajta technológiát alkalmaznak).
  • Levesporok, por alakú és kész mártások, szószok, kávéfehérítők.
  • Mikróban pattogtatott, előkészített kukorica.
  • Éttermekben, iskolai és munkahelyi menzákon megvásárlolható, zsiradékokban sütött ételek (sült krumpli, sült csirke).
  • Mélyhűtött pékáru, fagyasztott pizza.

Az OÉTI által 2009-ben elvégzett lakossági táplálkozási felmérés adatai alapján, az elfogyasztott élelmiszer transzzsírsav tartalmától függően átlagosan 6-8 g körüli transzzsírsavat juttattunk a szervezetünkbe naponta. Akik gyakran járnak gyorséttermekbe és ott nagy zsírtartalmú élelmiszereket (sült krumpli, sült csirke) fogyasztanak, és akik sokszor esznek süteményeket, kekszeket, ezek közül is az olcsóbb fajtákat, akár napi 20-25 g-ot is bejuttathatnak szervezetükbe.

2013. december 21., szombat

Lávaköves masszázs

A lávaköves masszázs több évezredre visszanyúló gyógymód, amely a különleges Polinéz szigetvilágról származik. Vulkanikus eredetű bazalt köveket melegítettek fel, és helyezték a beteg testrészre. A módszer a mai napig mit sem változott, néhány finomítástól és kiegészítéstől eltekintve. Most összefoglaltuk Önnek, hogy mit érdemes tudni a lávaköves masszázsról, így Önnek már csak arról kell döntenie, hogy kipróbálja-e.

Hogyan használják?

Azért használnak vulkanikus eredetű bazalt köveket, mert ezek tartják magukban legtovább a hőt, valamint ezeknek a köveknek a legmagasabb a rezgésszámuk. A köveket 50˚C-ra hevítik fel speciális melegítő edényben, majd a test különböző pontjaira helyezik őket. Ezek a pontok egy-egy szervvel állnak kapcsolatban. A hő hatására a pólusok megnyílnak, így az illóolajok esszenciális gyógyító ereje mélyebbre tud hatolni a testben, ahol stimulálják testünk energiaellátását és ellazítanak. A kövek nem csak melegítésre valók, hanem masszíroznak is velük az általában kétórás kezelés alatt. Sok esetben speciális csakraköveket is alkalmaznak a masszőrök, amik segítségével megnyitják a vendég csakráit, hogy az energiájuk szabadon áramolhasson ki és befelé egyaránt. Ha ezt a masszázs technikát speciális, lágy zenével, félhomállyal, gyertyákkal, esetleg füstölőkkel ötvözik, akkor a vendég hamar meditatív állapotba kerül, így a test is befogadóbbá válik a gyógymódra. Nagyon fontos, hogy olyan szakemberhez menjünk, aki megbízható szakértelemmel bír, ugyanis a masszázs végén fontos, hogy bezárják a csakráinkat, a masszázs közben pedig megfelelően bánjanak velük.


Kiknek nem ajánlott?

Többek véleménye szerint szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek, valamint máj- és tüdőproblémákkal rendelkező embereknek nem ajánlott a láva köves masszázs. A magas hőmérséklet miatt gyulladásos betegségek esetén sem ajánljuk. Ezen kívül, azoknak sem, akik vérkeringési zavarokkal, hajszáleres problémákkal vagy érzékeny bőrrel rendelkeznek. Egyszóval minden olyan esetben, mikor a hőterápia tiltott.


Mire jó?

Rengeteg jótékony hatása van. A hideg és meleg kövek váltakozása a testen gyorsítja a vérkeringést, segít enyhíteni/megszűntetni az ízületi és izom fájdalmakat, az anyagcserezavarokat, valamint méregtelenít. Nem csak a fizikai problémákra nyújthat megoldást, hanem a szellemi problémákra is. Hasznos lehet stressz és fáradtság, de akár depresszió ellen is.

2013. december 12., csütörtök

Az úszás jótékony élettani hatásai

Az úszás pozitív hatásának két alapvető feltétele van. Az egyik a rendszeresség, a másik, hogy az egyes úszásnemekre jellemző tempókat, azaz a technikát pontosan sajátítsuk el és hajtsuk végre. Szakértők szerint hetente legalább kétszer, összesen másfél óra edzésre van szükség, ami nem kényelmes tempózgatást jelent, hanem némi erőfeszítést igénylő, kissé erőltetett úszást.

Csak a pillangóúszás kíván komolyabb erőnlétet és technikai tudást ám, sokszor az egyszerűbb úszásnemeket is rosszul hajtják végre, rosszul csinálják. Az egyik legnagyobb hiba a helytelen légzéstechnika alkalmazása, a másik a fej görcsös feltartása az előrenyújtózásnál. (Sokan végig kitett fejjel tempóznak és ezzel meglehetősen nagy terhet rónak a nyakizmokra.)

A hátúszás az egyetlen úszásnem, melynél az arc nem merül a vízbe, így kezdők számára és a légzés gyakorlásakor is ez az úszásnem ajánlott. A tapasztaltak azt tanácsolják, hogy a hátúszás során, ne a mennyezetet/eget nézzük (a fej így túlságosan hátrahajlik) hanem inkább a medence széle fölött válasszunk egy pontot, melytől igyekezzünk egyenes vonalban távolodni.

A gyorsúszás során a kezdőknek a légzés és a kartempó helyes időzítése okozza a legnagyobb problémát. A gyorsúszás karcsapásainak kivitelezéséhez a törzsnek egyenesnek kell maradnia, ehhez pedig a megfeszített has, a csípő, a comb és a hát járul hozzá.

Mellúszás során fontos, hogy előrenyújtózásnál fejünket merítsük a vízbe, majd amikor a kart hátrafelé visszük, emeljük meg a könyökünket.

Kevesen tudják, hogy az úszás az állóképességi sportok közé tartozik. A tevékenység során a felső és alsó testre egyforma munka hárul, így szinte minden izom dolgozik és légzésszabályozásra is kényszerülünk.

Egyes felmérések szerint hazánkban úszás az egyik legkedveltebb kikapcsolódási forma. Ráadásul azt is sokszor hallhatjuk, hogy az orvosok terápiás céllal javasolják. Nem véletlenül, hiszen serkenti a vérkeringést, az anyagcserét, segít megőrizni alakunkat, illetve számos egészségügyi rizikófaktor kiküszöbölhető általa. Különösen hasznos időskori cukorbetegség esetén, nagy túlsúllyal vagy ízületi panaszokkal küzdők számára, terheseknek, valamint csípő- és térdproblémával küszködőknek. Csontritkulás esetében javítja az ideg-izom koordinációt. Az asztmások számára is kifejezetten előnyös, mert a belélegzett levegő általában meleg és páradús, illetve a vízben végzett testmozgás ritkán vált ki rohamot. De a rendszeres gyakorlók szerint az úszás során kitisztul a fejünk és könnyednek, súlytalannak érezhetjük magunkat. Ám, ha még nem vagyunk biztos úszók, inkább csak olyan vízben gyakoroljunk, ahol még leér a lábunk.

2013. november 21., csütörtök

Plusz segítség az ellazuláshoz

A masszázs után javasolt nyugtató hatású, közérzetjavító gyógyteák:


  • Orbáncfű: Ez az ősi gyógynövény hörghurut ellen jó, és jót tesz a bármi okból váladékkal teli tüdőnek, mert képes kihajtani a nyákot a tüdőből. A népi gyógyászok régóta használják menstruációs fájdalmak, szülés utáni panaszok kezelésére.
  • Levendula: a központi idegrendszerre nyugtatóan hat feszültség esetén. Hatására az izomfájdalmak, izomgörcsök rövid időn belül enyhülhet.
  • Galagonya: stresszoldó és szíverősítő hatású növény.
  • Kamilla: Serkenti az étvágyat, javítja az emésztést, erősíti a hólyagot. Nyugtató, idegerősítő hatású, az ízületi gyulladás, a fejfájás, az izomgörcsök és izomfájdalmak kezelésében is jótékony hatásúnak bizonyulhat.
  • Macskagyökér: Más néven valeriána első rangú idegnyugtató, feszültségoldó hatású gyógynövény. Hatásos ellenszere a szorongásnak, az idegességnek, a stressznek, segít az álmatlanság leküzdésében. Magas vérnyomás csökkentésére és bélgörcsök, csikarások és izomgörcsök csillapítására is használják.

2013. november 18., hétfő

Méregtelenítő teák

Gyógynövények, melyek a tisztító, méregtelenítő folyamatot hatásosabbá tehetik:


  1. A citromfű: Felhasználása sokrétű, serkenti az emésztést, epeműködést, izzasztó hatású, szélhajtó, illetve nyugtató, idegerősítő hatású gyógynövény.
  2. A bodzavirág teája: vértisztító, izzasztó, vizelet- és hashajtó hatással rendelkezik.
  3. A hibiszkusz: segíti az emésztőrendszer működését, vizelethajtó hatású.
  4. A csalán: vértisztító, vízhajtó hatású gyógynövény.
  5. A kökényvirág: vizelethajtó, enyhe hashajtó, vértisztító hatása mellett csökkenti a magas vérnyomást.
  6. A borsmenta tea: jeles étvágygerjesztő szer, serkenti a nyálmirigyek működését, segít megszüntetni a hányingert, csillapítja a gyomorégést, enyhíti a gyomorgörcsöket és a hascsikarást.

2013. november 14., csütörtök

Masszázs és a teázás

A masszázs és a teázás egymást kiegészítő, szoros kapcsolatban állnak, a gyógynövényekből készült teák és a masszázs évezredek óta segíti az ember egészségének megőrzését. Őseink több ezer gyógynövényt ismertek és alkalmaztak különböző megbetegedésekre, illetve megelőzés céljából.

A gyógynövények hatása kutatásokkal igazolt, felhasználása napjainkban népszerű alternatíva lehet azok számára, akik el szeretnék kerülni a kémiai előállítású gyógyszerek használatát. Természetesen kiegészítő eljárásként is alkalmazhatók a gyógynövényből készült teák. Nem kell bemutatni a mindenki számára ismert gyulladáscsökkentő hatású orvosi székfűből, vagyis kamillából főzött teát vagy a nyugtató hatású levendulát, mely segít áthangolni az idegeket a pozitív működés irányába.

A gyógyteák és a masszázs kapcsolata vitathatatlan. Több tisztítókúra kiegészítőjeként is használják, illetve támogatja a masszázs utáni harmonikus nyugalmi állapot fenntartását, folyadék-utánpótlásunk biztosítását is.
A masszázst kiegészítve, megfelelően válogatott gyógytea keverékkel, rendkívül hatásos tisztítókúrát végezhetünk.

2013. november 6., szerda

A legjobb otthoni szépítők

Egyre többen biztatnak arra, hogy ha szükséges, bátran alkalmazzunk természetes anyagokat, hiszen a természet mindig és mindenkor hozzátartozott az egészséges élethez és a szépséghez.

Kukoricadarás radír
Csodát tesz a peeling helyett alkalmazható kukoricadarás aktív arcradír, amely testradírként is felkenhető.
Elkészítése: körülbelül 1 evőkanál kukoricadarát keverjünk össze 2-3 csepp olívaolajjal és egy picike tengeri sóval, majd adjunk hozzá egy kevés tojásfehérjét. Az így kapott krémszerű masszát kenjük az arcunkra vagy a testünkre, és finoman, körkörös mozdulatokkal masszírozzuk át vele a bőrt. Végül langyos vízzel öblítsük le! A bőr szinte fellélegzik.

Fiatalító eper
A fiatalító eperpakolást is elég egy-két alkalommal feltenni, amikor szezonja van.
Elkészítése: alaposan mossunk meg 4-5 szem friss epret, és villával törjük össze. Keverjünk hozzá egy kevés rizslisztet és tartósítószer nélküli tejszínt. Az így kapott maszkot kenjük fel az arcra és a nyakra 10-15 percre, majd alaposan mossuk le. Az eredmény friss és feszes bőr.

Banános táplálás
A banános egyfajta tápláló pakolás, amely puhává és selymessé varázsolja a bőrt.
Elkészítése: az érett banánt villával alaposan törjük össze. Adjunk hozzá natúr joghurtot (vagy tejszínt), és jól keverjük össze. A pépet vastagon vigyük fel a bőrre, majd 20 perc után langyos vízzel mossuk le.

Nyugtató uborka
A szem nyugtató borogatásához vékony uborkaszeletet (regenerál, kisimít) vagy burgonyaszeletet (nyugtató, gyulladáscsökkentő) használhatunk.

Néhány megszívlelendő tanács

  • Gyümölcsök, zölldségek - otthoni szépítőkAz apró szőrökkel rendelkező gyümölcsökkel (barackok, eper) óvatosnak kell lenni, mert a szőröcskék allergizálhatnak, irritálhatnak. A barackot érdemes meghámozni, és a magház körüli részt sem érdemes használni! Az epret fokozott figyelemmel tisztítsuk! Míg az epret normál és zsíros bőrre, addig a banánt kifejezetten az érett bőr számára ajánljuk, mert foszfort, káliumot, kálciumot, A-, B- és C-vitamint tartalmaz. A barack minden bőrtípusnak jót tesz. Az uborka kalciumot, káliumot, foszfort, nátriumot, C-vitamint és vasat is tartalmaz, hámosító és halványító hatása miatt tökéletes az érett bőr számára. A narancs pedig magas C-vitamintartalma miatt előnyös.
  • A házi készítményeket sem kell mindennap alkalmazni. Az otthoni szépítők heti 2-3 alkalom elegendők ahhoz, hogy pótoljuk a bőr számára szükséges tápanyagokat.
  • Az otthon készített kozmetikumok alkalmazása esetén tapasztalt negatív reakciókat mindig komolyan kell venni! Ne ismételjük meg a használatukat! Ha valaki allergiás hajlamú, ne kísérletezzen!
  • Minden gyümölcsöt és zöldséget alaposan mossunk meg és tisztítsunk meg a felhasználás előtt! Csak friss és egészséges alapanyagokat használjunk!
  • Kerüljük a mélyhűtött vagy tartósítószerrel kezelt alapanyagokat!
  • A pakolásokat mindig a felhasználás előtt készítsük el! A maradékot soha ne rakjuk el másnapra, hanem dobjuk ki!
  • A bőrtípus a házi készítmények esetén is meghatározó. Éredemes mindig megnézni a natúr kozmetikai terméken található címkét, és meggyőződni arról, hogy valóban természetes összetevők kivonatait, nem csupán azok aromáit használták!
  • Vágül ne felejtsük el, hogy a natúrkozmetikumok eltarthatósága sokkal rövidebb idejű!

2013. október 24., csütörtök

Hogyan készítsünk profi módon gyógyteát?

A masszázs és a teázás egymást kiegészítő, szoros kapcsolatban állnak, ám mielőtt erről bővebben írnánk, fontos lehet tisztázni a teakészítés alapjait. Nem mindegy ugyanis, hogyan készítjük el teánkat! Ahhoz, hogy ne csak tisztító és folyadékpótló hatású ital legyen, hanem a gyógyhatású, terápiás hatásai is érvényesüljenek, ismernünk kell a felhasznált növényrész elkészítésének sajátosságait.

Első lépésként azonban érdemes tekintettel lenni a víz minőségére. Figyelem! Soha ne használjunk csapvizet! Minden esetben tiszta, palackozott, vagy szűrt vízből készítsük a teát, ugyanis a csapvízben található különböző vegyi anyagok elváltoztatják a tea ízét, illetve ezek az anyagok keveredhetnek a gyógytea hatóanyagaival, és tönkretehetik azokat. Soha ne forraljuk fel újra a maradék vizet, mert ezzel poshadt ízű teát kapunk! Tartsuk be a teakészítés alapszabályait, azaz ne használjunk alumíniumkannát, fémszűrőt és soha ne forrázzuk a teát műanyag vagy – nem rozsdamentes acél-fémedényben. A mellékízmentes, friss aroma eléréséhez porcelán-, üveg-, vagy kerámiaedényre van szükség.

A hatóanyagok legnagyobb mennyiségű és legjobb minőségű kinyerésének 3-féle formája lehet. Megkülönböztetjük a főzetet, a forrázatot és a hidegvizes kivonat készítést.

Főzet: Főzet készítésére akkor van szükség, ha a felhasznált növényi rész kemény, tömör, hatóanyagai nehezen oldódnak. Így például a héjak, gyökerek, szárak vagy hajtások mélyesszenciáinak kivonásához szükséges. Ekkor a használni kívánt növényi részt megfelelő mennyiségű vízben 5-20 percig főzzük fedő nélkül. Az alapanyagok sűrűsége befolyásolja, de közben az elpárolgott vizet pótolhatjuk, hogy ne legyen túl tömény a kapott főzetünk. Mindig pontosan olvassuk el azokat az információkat is, amelyek a csomagoláson találhatók. Fogyasztás előtt szűrjük le!

Forrázat: A forrázat az, amit a legtöbben készítenek, vagyis, amikor egy adag teát vagy filtert belehelyezünk a csészébe, és leöntjük forró vízzel, forrázatot készítünk. Ennek készítését a lágyabb növényi részek (levél, virág, szirom) igénylik, melyekből könnyebben kioldódik a hatóanyag. Abban az esetben is a forrázás javasolt, ha a hatóanyag illékonysága miatt nem lehet forralni a teát. Ilyenkor öntsünk frissen forralt vizet a növényi részekre (2,5 dl vízhez egy púpozott teáskanál szárított gyógynövény kell). Általában szokás, hogy a forrázatot lefedve néhány percig állni hagyjuk.

Hidegvizes kivonat: Akadnak olyan alapanyagok, amelyek hatóanyagai a hő hatására változást szenvednek, és elveszítik gyógyerejüket. Ilyen például a csipkebogyóban található C-vitamin. Ennek elkészítéséhez áztassuk hideg vízbe a megfelelő mennyiségű alapanyagot, és hagyjuk így éjszakára. Fogyasztás előtt ezt is szűrjük le.

Ne essünk túlzásokba, folyadékpótlásra továbbra is a víz legyen az elsődleges, illetve fogyaszthatunk lédús gyümölcsöket is!

2013. október 8., kedd

A helyes arcápolás lépései

Az arcápolás gyerekkortól kezdve fontos, amikor azonban az öregedés első jelei láthatóvá válnak, a megelőzésé lesz a főszerep. A reggeli és esti lemosás, a sminkszerek, illetve a bőrre került szennyeződések eltávolítása, a nappali ápolás és fényvédelem, valamint az éjjeli regenerálás egyaránt elengedhetetlen. Naponta kétszer bőven elég letisztítani az arcot, mert ha túlzásba esünk, érzékennyé, szárazzá válhat a bőr. A normál bőrtípust napi egy alkalommal, este elegendő alaposan megtisztítani.

Az arctisztításba természetesen beletartozik a nyak és a dekoltázs területe, valamint a szem és a száj ápolása is. Arra is fontos figyelni, hogy a téli (krémesebb, sűrűbb) és a nyári (könnyebb állagú) arclemosók különböznek egymástól!

Az arctisztítás fázisai

1. Alapos kézmosás!
2. Gyengéd arctisztítás: a szennyeződések és az elhalt bőrréteg eltávolítása. Puha lemosószivaccsal, körkörös mozdulatokkal dolgozzunk! A bőrön maradt folyadékot finoman itassuk fel! Még a zsíros arcbőrt sem szabad dörzsölni!
3. Tonizálás: fertőtlenítés és pórusösszehúzás. Kerüljük az alkoholtartalmú lemosó tonikokat!
4. Hidratálás.
Sminkelt arc lemosásakor fontos, hogy először a szemet és környékét tisztítsuk meg, és csak utána az arc többi részét.
Hetente legalább egyszer alkalmazzunk bőrradírt!

A víz nem elég?

A hideg víz nem oldja fel a zsírban oldódó szennyeződéseket, a meleg pedig szárítja a bőrt. Ha mégis a víz mellett döntünk, célszerű langyos vizet használni. A szakemberek csak a tökéletes keménységű vizet tartják megfelelőnek a bőrtisztításhoz, ugyanis a túl kemény és a túl lágy víz egyaránt száríthatja bőrt!

Milyen terméket válasszunk?

Arctej: száraz bőrűek számára mindenképp ez ajánlott. A szennyeződések mellett eltávolítja a sminket is. Kaphatók magas zsírtartalmú (száraz bőrre való), alacsony zsírtartalmú (zsíros bőrre való), valamint kevert bőrtípusra és normál bőrre ajánlott változatok is. Mivel az arctej vízben oldódik, a maradéka vízzel vagy tonikkal is eltávolítható az arcról.

Speciális lemosó: a gyógyszertárban kapható lemosó- és fürdőkrém kíméletesen tisztítja a gyulladásra hajlamos, nagyon száraz bőrt anélkül, hogy irritálná. E termékek többnyire nem tartalmaznak illatanyagot.

Lemosóolaj: ha nagyon száraz és érzékeny a bőr, ez a legjobb választás. Rendkívül jó sminklemosó, képes pótolni a bőr zsírköpenyét.

Tonik: a tonik önmagában nem elegendő a tisztításra! Helyettesítheti a vizet, eltávolítja az arclemosó tej maradványait, felfrissíti, fertőtleníti és összehúzza a bőrt. Ma már – elkerülendő a szárító hatású alkoholt – a tonikokban inkább természetes anyagokat alkalmaznak. Ritkábban csökkentett alkoholtartalommal készítik a termékeket.

Arcvíz jellegű lemosó: többnyire férfiak számára készülnek ilyen termékek, borotválkozás utáni használatra. De a csökkentett alkoholtartalmú változatokat nők is használhatják, az összetevőktől függően minden bőrtípusra van megfelelő.

2 az 1-ben lemosó: a kétfázisú sminklemosó az arctej és a tonik hatását egyesíti. Érzékeny és zsíros bőrűek kerüljék!

Arclemosó zselé: zsíros, normál és kombinált bőrtípus esetén a felszíni vízhiányos bőr tisztítására kiváló. Gyakran tartalmaz radírozószemcséket, így hatékonyabban távolítja el a szennyeződéseket. Vannak nedves bőrre kenhető, illetve a tenyérben habosítandó fajták. Használatuk után alapos arcöblítés szükséges.

Arctisztító vagy lemosó hab: az ilyen termékek fiataloknak valók, tökéletesen tisztítják a zsíros bőr pórusait, de némi hatóidőt igényelnek.

Nedves törlőkendő: az olajos tisztítókendő egy kevés tartósítószert tartalmaz és vízmentes, a vizes bázisú kendő nem hagy olajos réteget az arcon. Minden bőrtípus számára készül megfelelő, praktikus, egyszer használatos törlőkendő.

Szappan: érdemes csak speciális, arctisztításra szolgáló szappant használni. Száraz bőrre növényi olajokból és kivonatokból készült, zsíros bőrre kéntartalmú, stresszes bőrre kámfortartalmú szappan ajánlott.

Milyen eszközöket használj?
A legjobbak: szivacskorong, pamutkendő (pelenka), mosdókesztyű, vatta, kozmetikai törlőkendő, vékony szálú, laza szövésű luffakesztyű.

2013. szeptember 30., hétfő

5 dolog, amire kiemelten érdemes odafigyelni illóolajok esetében

  1. Mindenképp legyünk óvatosak, hiszen néha előfordul, hogy allergiás reakciót váltanak ki. Ennek elkerülése érdekében végezzünk próbát magunkon kis mennyiségű illóolaj használatával!
  2. Mivel az illóolajok magas koncentrációjú anyagok, csak külsőleg alkalmazzuk!
  3. Mivel a bőrön keresztül a véráramba juthatnak, terhes nők ne vegyenek aromafürdőt és ne kérjenek aromamasszázst!
  4. Bizonyos illóolajok belélegzése is kellemetlenül hat terhesség ideje alatt. Sok nő érzékenyebben is reagál ilyenkor, főleg a szintetikus szagokra. A terhes nők felfokozott szagérzékelése az anyatermészet ajándéka, amely segít az esetleges ártalmas anyagok hatékony elkerülésében. Mindenki érzi, mi esik éppen jól, de a várandósságra minden tekintetben ártalmatlan illóolajok a következők:
  5. Rózsaolaj, levendulaolaj, ylang-ylang olaj, mandarinolaj, ciprusolaj, citromfűolaj, szantálfaolaj, teafaolaj, petitgrainolaj.
  6. Az aromaterápia megkezdése előtt mindenképp beszéljünk szakemberrel, amennyiben érzékeny a bőrünk, epilepsziában vagy magas vérnyomásban szenvedünk, illetve a közelmúltban műtéten estünk át!

Ha többet szeretne megtudni az aromaterápiáról és az illóolajokról, látogasson el Tudástárunkba, és olvassa el a hozzá kapcsolódó cikkünket!

2013. szeptember 26., csütörtök

Hogyan alkalmazzuk az illóolajokat?

Egyes növények illatanyagai nem csak kellemesek, hanem gyógyhatásúak is lehetnek. Az illóolajok illatanyagai közvetlenül eljutnak az agyi idegközpontokba, ahol rendkívül sokféle reakciót válthatnak ki. 

Hogyan alkalmazzuk az illóolajokat?

A felhasználás módja sokrétű lehet, íme néhány felhasználási javaslat:
• Aromaterápiás vízfürdő
• Masszázs
• Lélegezzük be!

Hogyan készítsük el?

Fürdéshez egyszerűen hozzáadhatunk 10-30 csepp illóolajat a fürdővizünkhöz, ám masszázshoz semmiképp ne alkalmazzunk tömény koncentrátumot. A felhasznált olajakat hordozóolajban fel kell hígítani! Ehhez keverjünk el 8-12 csepp illóolajat 8 teáskanálnyi hidegen préselt növényi olajjal (hordozó olaj lehet például olíva, mandula, vagy szőlőmag olaj). Inhaláláshoz leginkább párologtató használata javasolt, de tehetünk néhány cseppet egy zsebkendőre is. Még ennél is élvezetesebb és kreatívabb megoldás, ha szaunázáshoz használunk illóolajat. Finn szaunában a forró kövekre locsolt vízbe csepegtessünk néhány cseppet, de az aromaterápia bármely más szauna típusban is kiegészítője lehet méregtelenítésünknek. Ha azonban nem egyedül vagyunk a kabinban, feltétlenül kérdezzük meg szaunatársainkat, nem zavarja-e őket az illóolaj használata. Nyugodtan mutassuk be nekik, miért jó, ha a közös szaunánk nem csak meleg, de illatos is.
Több illóolaj együttes használatára mindig van lehetőség, hasonlóan működhet, mint a parfümök összetevői, ám nem érdemes háromnál többféle illatot összekeverni.
Az aromaterápiás masszázs előnye, hogy – bár a masszázs önmagában is hatékony gyógyeljárás – az aromaterápiával kiegészítve a kezelés jóval hatékonyabb lehet. Az olajban lévő hatóanyagok bőrbe jutásával segítik az izmok ellazulását, serkentik a nyirokrendszert, jó hatással vannak a keringésre, fokozzák a szervezet természetes méregtelenítését.

Többet szeretne tudni? http://xmm.hu/tudastar/

2013. szeptember 11., szerda

Masszázs etikett

Egy masszázsra érdemes készülni. Ne úgy tekintsünk erre a programra, mint, egy szokványos időpontra a naptárunkba vagy mint egy kötelező feladatra, hanem mint egy kikapcsolódási, feltöltődési lehetőségre! Néhány apróságra azonban masszíroztatás előtt is ajánlott figyelni, így még hatásosabbá tehetjük a relaxációt. Ezeket az ötleteket gyűjtöttük most össze.

1. Fontos, hogy ne együnk közvetlenül (1-2 órával) a masszázs előtt, mert a testünknek előbb meg kell emésztenie a táplálékot és csak utána képes teljes mértékben a regenerálódásra koncentrálni. Továbbá, mivel hason fekszünk a masszázs alatt, nem érdemes jóllakottan beállítani, mert kényelmetlen lesz a fekvés. Másrészt, ilyenkor hamarabb aktivizálódnak az emésztési folyamatok.
xmm masszázs

2. Érkezzen időben! Ha Ön elkésik azzal magának, a masszőrnek és a következő vendégnek is kellemetlenséget okozhat. Az izgatottság és a sietség miatt a testének több időre lesz szüksége a relaxációhoz a masszőrt, pedig kellemetlen helyzetbe hozza, hiszen döntenie kell, hogy az ön terápiáját szabja rövidebbre vagy a következő vendégét, kezdi késve.

3. Mindig tájékoztassa egészségügyi állapotáról a masszőrt! Ha csak egy kis megfázással küszködik azt is, mondja el, hátha tud segíteni a terapeuta. Szedjen össze minden problémát, mondja el, ha itt-ott fáj valamije. Előfordulhat olyan eshetőség is, hogy Ön olyan betegséggel rendelkezik, ami kizárja a masszíroztatás lehetőségét.

4. Annyira vetkőzzön le, amennyire komfortosnak érzi! Viszont vegye figyelembe, hogy a masszőrnek hozzá kell férnie a kezelendő területekhez! A masszőr a kezével lát, a problémás területekre fókuszál, nem, pedig arra, hogy a páciens hogyan néz ki. Egy masszázsszalonban, mindig vannak törülközők, takarók, amelyeket pont azért használnak a terapeuták, hogy a kellemetlenségeket megelőzzék! Mindenképpen szóljon, ha fázik, hidegben nem lehet kikapcsolódni. (A székes masszázs természetesen nem igényli, hogy megváljunk ruhadarabjainktól! Az irodában, munkaruhában, napközben elvégezhető.)

5. Mondja el, mit vár a masszázstól, milyen okból döntött úgy, hogy igénybe veszi a szolgáltatást! Különösen az első alkalomnál hasznos ez mindkét fél számára.

6. Feltétlenül közölje, ha bármilyen allergiája van, mert a porok, olajok, krémek olyan anyagokat is tartalmazhatnak, amelyek allergiás reakciót válhatnak ki. A masszőr úgy fogja összeválogatni az alapanyagokat, hogy Önt ne érje kellemetlenség.

7. Gyakori, hogy a masszőrök halk zenével segítik a kikapcsolódást. Néhányunk viszont a csendet szereti. Mindenekelőtt azonban a páciens igényeit kívánják kielégíteni. Vegye figyelembe azt is, hogy ez nem zenei kívánságműsor! Ugyanakkor bátran mondja el, ha tart vagy nem tart igényt a zenére.

8. Sok ember szereti a csendet a terápia során ugyanakkor, olyanok is vannak, akik szeretnek beszélgetni, amíg masszírozzák őket. Azt érdemes figyelembe venni, hogy a masszőr feladata elsősorban a masszírozás.

9. Már a masszázs megkezdése előtt lazítsa el izmait és pihentesse elméjét! Sokkal könnyebb Önnek is és a masszőrnek is, ha nem egy feszült testet és lelket kell pihentetnie!

10. Ha sajnálatos módon a dohányzók körét erősíti, akkor ne gyújtson rá egy órával a relaxációs terápia megkezdése előtt. A masszázs segít az immunrendszernek a toxinok eltávolításában. Mindez a bőrén keresztül is történik, így Ön is jobban fogja érezni magán a cigarettaszagot.

11. Igyon kellő mennyiségű folyadékot! Masszázs közben (félmeztelenül) felállni egy pohár vízért, nem a legcélszerűbb így számoljon azzal, hogy legközelebb már csak a masszázs végeztével lesz módja az ivásra.

12. De ugyanez igaz a WC-vel kapcsolatban is. Masszázs előtt érdemes elintézni a kisebb dolgokat is.

13. Különösen hölgyek esetében ajánlatos azzal számolni, hogy a masszázs során a frizurájuk összekócolódhat, olajos lehet. Bármennyire is alapos egy masszőr ilyen apróságok megtörténhetnek, így ha lehet ne egy színházi előadás, vagy estély előtt látogasson el a terápiára.

14. Ha lehetősége van rá, a masszázs előtt szívjon egy kis friss levegőt, álljon ki a teraszra, pár percre. Önnek is könnyebb, ha frissen érkezik!

15. Bizonyos esetekben a terapeuta visszautasíthatja, a masszázst. Ha önnek fertőző bőrbetegsége, vagy masszázst kizáró betegsége van vagy volt a közelmúltban akkor, nem ajánlott masszázson részt venni.

16. Érdemes előre gondolkozni és elegendő meleg ruhát magunkkal vinni (télen főként), hiszen a meleg masszázsteremből kilépve könnyen megfázhatunk, ha nem öltözünk fel rendesen.

17. Tervezze úgy a masszázs időpontját, hogy utána már ne érje Önt stressz vagy túlzott izgalom! Nem érdemes például, úgy időzíteni, hogy utána még vissza kelljen mennie dolgozni.

2013. május 23., csütörtök

Hamarosan jön a bodza szezon




A bodza terápiás használata és gyógyhatásai:

1. Az indiánok fertőzések kezelésére használták.
2. Leggyakrabban nátha orrfolyás és torokfájás kezelésére használják. A bodza virágát hagyományosan megfázás, influenza és láz kezelésére használják, mivel erős izzasztó és hűtő összetevőket tartalmaz.
3. Csökkenti a lázat, az izomfájdalmakat és az influenza más tüneteit.
4. Hatékony méregtelenítő. Segít az olyan fertőzések tisztításában, mint a pattanások, kelések és bőrkiütések. Folyadékként is felhasználják a bodzát a bőrre, mint általános vérzéscsillapítót.
5. Gyógynövény-kezelésként használják székrekedés esetében. De használják enyhe hashajtóként és vízhajtóként, vagyis a bodza hasznos a vesék egészségét tekintve is.
6. Kimutatták a bodzáról, hogy antibiotikum kezeléssel együtt, jótékony hatással van a szinusz fertőzésekre.
7. A magas koleszterinszintű emberek vizsgálatakor a korai jelentések szerint a bodzaszörp csökkentheti a koleszterinszintet és növeli az alacsony sűrűségű lipoproteint, más néven „rossz koleszterint".
8. A bodza öregedésgátló tulajdonságokkal is rendelkezik.
9. Immunrendszeerősítő. A fekete bodza ösztönzi az egészséges immunreakciót a nem kívánt organizmusok ellen, melyek influenza-szerű tüneteket okoznak. A fekete bodza antioxidáns és immunrendszer erősítő tulajdonságai jótékony hatást gyakorolnak a test normális reagálására az A és B vírusok által okozott influenzával szemben. A bogyók, mint a legtöbb bogyós növénynél, tele vannak antioxidáns flavonoidokkal. A bodza tartalmaz antocianin flavonoidokat, melyek ismertek a szabad gyökök semlegesítési tevékenységeikről az egész keringési rendszerben.

2013. május 22., szerda

Ajándékutalvány


Ajándékozni öröm!

Kapni is öröm, adni is öröm.
Ám, egy célt tévesztett, egyéni álmokat, vágyakat nélkülöző ajándék senki arcára nem varázsol valódi mosolyt. A Xantos Mobil Masszázs ajándékutalvánnyal élményt és kényeztető pihenést ajándékozhat, hogy az álmok gyorsan teljesüljenek. 

Ön kiválasztjamelyik  ajándékutalványt szeretné megvásárolni,
megajándékozott pedig választ az általunk nyújtott szolgáltatások közül.

A Xantos mobil masszázs ajándékutalvány hasznos ajándék családtagjainak, rokonainak, barátainak, üzletfeleinek, munkatársainak, ismerőseinek,
vagy bárkinek, akit szeretne meglepni egy különleges, az egészséget és jólétet is kiemelten kezelő ajándékkal! 

A Xantos mobil masszázs ajándékutalvány tökéletes ajándék bármilyen alkalomra, legyen az karácsony, húsvét, mikulás, születésnap, névnap, szalagavató,
esküvő, diplomaosztó, házassági évforduló, ballagás, Valentin nap, vagy bármilyen más jeles esemény.


Az ajándékutalványok egyszeri felhasználásúak, 
az utalványon szereplő dátumig érvényesek.

Az ajándékutalványok beváltásánál készpénz nem adható vissza! Az ajándékutalványok készpénzre nem válthatóak! 


                                   

2013. május 21., kedd

Specialitásaink


A Xantos Mobil SPA
speciálisan természetes anyagokat használ a kezelésekhez.

1


A masszázs és a természetgyógyászat elemeit ötvözve, a kémiai anyagok használatát kizárva, segítjük a fizikai és lelki síkok megújulását.




1


A vendég otthonában, frissen facsart zöldség-, gyümölcslevek az alapanyagok.




1

A frissen facsart alapanyagokat méz, joghurt, tej, tojás és gabonaőrleményekből nyert hatóanyagokkal egészítjük ki, így tesszük LUXUS élménnyé szolgáltatásunkat az ÖN számára.




1

Ajánlatunkat minden hónapban az aktuális, szezonális termésekből és gyümölcsökből állítjuk össze a
Hónap ajánlata címen.

2013. május 20., hétfő

Röviden a mobil SPA-ról


A latin eredetű spa szó jelentése, "Salus"Salus per aqua" vízből nyert egészség. Míg a wellness egy átfogó értelmezés, a spa kimondottan a vízből nyert szépségről, egészségről és nyugalomról szól. Úgynevezett spa-élményt rengeteg wellness központ, szálloda, gyógyfürdő, szépségszalon kínál, ahol a különféle egészségmegőrző szolgáltatások mellett (masszázsok, testtekercselések, fürdőszolgáltatások, manikűr, pedikűr, étkezési tanácsadás) még számos testet és lelket kényeztető szolgáltatást találhatunk.

A mobil spa azonban ennél is többet kínál. Az otthon bensőséges hangulatával, holisztikus és minden porcikájában egyénre szabott, testre és lélekre is maximális figyelmet fordító szemlélettel egészíti ki a spa nyújtotta élmény lehetőségeit.

Mikor és kiknek ajánlott?
Kiválóan alkalmas fáradt, stresszes időszakok leküzdésére, időszakosan kibillent lelki egyensúly helyreállítására, speciális (nehezen, fájdalmasan mozgatható) fizikai problémák kezelésére, az önbecsülés megerősítésre vagy egyszerűen csak az önmagunkra való fokozott figyelem elérésére.

Ajándékképpen örömet okozhatunk vele kisebb családi rendezvények, születésnap, névnap, házassági évfordulók, Valentin nap, anyák napja, lánybúcsú vagy éppen a terhesség egy-egy nehéz napjának alkalmából. Sőt a mobil spa az idős, mozgásukban korlátozott emberek számára is elérhetővé teszi a spa-élményt.

De a figyelem, a kényeztetés és néhány perc kiszakadás a való világból nem kell, hogy indokkal történjen. Érezze úgy, hogy néha ennyi jár Önnek és a Xantos mobil spa a szállodák, gyógyfürdők, szépségszalonok és az egészséges élet hangulatát viszi el az Ön otthonába is!

A szolgáltatásunk minden esetben egyedi és személyre szabott, mely kifejezetten igazodik az Ön igényeihez.

2013. május 19., vasárnap

Hogyan ülj helyesen

Nagyon fontos, hogy a hosszú munkavégzés során hogyan ülünk helyesen. A mellékelt képről minden szabály jól látható. Érdemes betartani :)

2013. május 18., szombat

Herpesz


Herpesz  … ellentámadás

A fájdalmas, folyadékkal teli hólyagokat az ajkakon, illetve a szájüregben és a torokban fekély formájában jelentkező herpeszt is általában a Herpes simplex-1 vírus okozza.
Akinél egyszer már jelentkezett, az számíthat rá, hogy később kiújul, mert az elsődleges fertőződés után a vírus megbújik az érzőidegdúcokban. Innen aztán, bizonyos tényezők hatására, ismételten aktiválódhat, mivel a vírus az idegek mentén jut el a bőr felszínére. A száj körüli bizsergés, viszketés előre jelzi a hólyag közelgő, többnyire egy-két napon belüli megjelenését. Ez előbb megduzzad, kireped, nedvezik, varasodik, majd hét-tíz nap alatt eltűnik. A kiújulás gyakori előidézője a napfény, a kimerültség, a stressz, a menstruáció és az immunrendszer legyengülése.

Elsősegély

Tegyél jeget a herpeszre! A hideg leviszi a duzzanatot, ráadásul enyhíti a fájdalmat is. Ha elég korán – már a herpeszt jelző bizsergés első jelére – alkalmazod a hűsítő trükköt, akár egy kisebb hólyaggal is megúszhatod az eseményt.
Próbálkozhatsz ecettel is! Ahogy először észleled a herpesz közeledtét jelző bizsergést, márts ecetbe egy vattalabdát, majd helyezd egy rövid ideig az érintett területre. Ezt ismételd meg naponta többször. A savas kémhatású folyadékban a vírusok ugyanis nem érzik jól magukat.

A vírus legyőzése
A citromfű illóolaja olyan összetevőket tartalmaz, melyek bizonyítottan gátolják az ajakherpeszt okozó vírus működését. Egy német vizsgálat szerint a rendszeresen citromfűolajat használó, herpeszben szenvedő emberek körében jóval ritkábban aktiválódott a vírus, illetve, ha meg is jelent a herpesz, nem fejlődött ki.

Hasznos ellenszer a lizin nevű aminosav. Több vizsgálat azt igazolta, hogy a lizin megakadályozza a herpeszt okozó vírus szaporodását. Ha elegendő lizinbevitelről gondoskodsz a hólyagok megjelenésétől egészen a visszahúzódásukig vagy, ha attól tartasz, hogy hamarosan kiújul a herpesz, akkor érdemes kipróbálni a patikákban kapható LIZIN C nevű készítményt.
Lizinben gazdag élelmiszer a bab, a burgonya, a hal, a tojás, a hús, a tej és a joghurt.

2013. április 20., szombat

Nyugtató gyógyteák - a macskagyökér


A nyugtató gyógynövények sorában a macskagyökér, a gyökönke áll az első helyen. A rómaiak is ismerték és előszeretettel használták. Egyesek szerint nevét, Valerius római orvosról kapta, mások szerint a latin valere „egészségesnek lenni” igéből származik (ez a valószínűbb). Érdekes, hogy nevében – nem csak a magyar nyelvben, hanem más nyelvben is – szerepel a macska szó. Szárított gyökerének ugyanis, kellemetlen, izzadtságra emlékeztető szaga van, ami hasonlít a macskák szagára, párzás idején.

Dioszkoriész gyógynövénykönyvében Nardin és Gangitis néven szerepel. Az utóbbi arra utal, hogy Indiából, a Gangesz környékéről származik. Az indiai orvosok elsősorban hisztéria és dühkitörések eseteiben alkalmazták, mint idegnyugtató. Fokozott szívdobogás csillapítóként is számon tartották, valamint epilepsziát is gyógyítottak vele. Népi gyógyászatban való megbecsültségére utal angol neve (all-heal), ami szerint ez a
növény mindent orvosló.

Gyógyhatásai 

A gyökerében 0,1-0,5% illóolaj van, amely valeriánsavat tartalmaz. Ennek a borneol nevű hatóanyaga csökkenti a reflexingerlékenységet, az izovaleriánsav pedig nyugtató, amely a központi idegrendszerre hat, megszünteti a szorongást, a félelem-érzetet. Más nyugtató gyógyszerekkel szemben, hatalmas előnye, hogy nincsenek mellékhatásai. Továbbá nem befolyásolja károsan a szellemi és fizikai teljesítő-képességet, épp ellenkezőleg. Enyhe görcsoldó, így ideges szívgörcs esetén is alkalmazható. Alvászavarban szenvedőknél is rendkívül hatékony, főleg komlóval együtt. Már néhány nap után érezhető, hogy az alvás nyugodtabb, mélyebb és pihentetőbb. Kitűnően alkalmazható emésztési zavarok, gyomorgörcsök enyhítésére. Hatását fokozhatjuk más gyógynövények hozzáadásával. Ideges izgatottságban citromfüvet, szívpanasz esetén gyöngyvirágot, ájulásra hajlamos embereknél ürömmel és veronikafűvel keverve adjuk.

Elkészítés 

Ha egyedül a macskagyökérből készült teát isszuk, legjobb kombinálni a forrázást és az áztatást. Két kávéskanálnyi macskagyökeret leöntünk két deciliter forró vízzel, 12 órát állni hagyjuk, leszűrjük, majd meglangyosítva megisszuk. Fontos tudni, hogy a macskagyökér hatása csak nagyobb adag alkalmazása esetén kielégítő!

2013. április 19., péntek

Köpölyözés, az elfelejtett gyógyeljárás II.


A csúsztatós köpöly népi elnevezése a nyúvasztás. Ezzel a módszerrel nagyobb bőrfelületet is lehet kezelni úgy, hogy a bekrémezett bőrre egy nagyobb méretű köpölycsészét helyeznek, majd azt a meridián irányával
megegyezően húzogatják. A szívó hatás miatt a bőr kipirosodik, a kötőszövet érzékenysége miatt pedig egy
kicsit fájhat is a kezelés. Izomfájdalmak és reumatikus betegségek enyhítésére is alkalmazzák. Azonban
diagnosztikai célra is használható: ahol ugyanis, például a háton, a gerinc mellett, a bőr jobban kipirosodik, ott találjuk a beteg szervnek megfelelő háti reflexpontot.

A köpölymasszázs leginkább a csúsztatós köpölyözéshez hasonlít. A váltakozó erősségű szívóhatás feszessé teszi a kötőszöveteket, széttöri a zsírsejteket, amelyek a méreganyagokkal együtt távoznak a szervezetből – így a fogyás nem kilókban, hanem centiméterekben mérhető. Igen hatékony a narancsbőr ellen is, ám korántsem fájdalommentes módszer! Könnyen előfordulhat, hogy a bőrön kisebb véraláfutások keletkeznek, melyek azonban néhány napon belül felszívódnak – szerencsére.2

Vákuummasszázs narancsbőr ellen

A vákuummasszázs során kitágulnak az erek és felgyorsul a szövetek vér- és nyirokkeringése, tehát javul a leromlott alapanyagcsere. A természetesen percenként 3 centiméternyit előrehaladó bomlástermékeket és zsírt szállító nyirokfolyadék áramlási sebessége akár ötvenszeresére is felgyorsulhat. Mivel a zsírsejtekben a vákuum hatására feszültség keletkezik, ettől a sejtek egy jelentős részének a burka szétpattan, így a zsír kifolyik belőlük, s a nyirokkeringéssel távozik. Ezért a vákuumos kezelés a helyi fogyasztásban is jó eredményt hozhat. A vákuum aktiválja a rugalmas rostokat termelő kötőszöveti sejteket, ennek köszönhetően a bőr sokkal feszesebb, és elasztikusabb lesz a kezeléseket követően. A vákuummasszázshoz
használhatunk különféle növényi olajokat, illóolajokat, gyógynövényes krémeket is, mert a fokozódó vérkeringés során azok hatóanyagai sokkal jobban fel tudnak szívódni a bőrbe, s könnyebben elérhetik a mélyebb rétegeket is.A vákuumkezelés alkalmazható kúraszerűen, és fenntartó, kiegészítő módszerként is, például talpmasszázzsal összekötve.

Köpölyözés, az elfelejtett gyógyeljárás I.


A köpölyözés már az ókorban is ismert eljárás volt, de különös módon inkább a
régebbi, korunkat megelőző időkben volt népszerű és szokásos gyógyeljárás. A
XIX. századig a módszert világszerte elterjedt és hatásos eljárásként
alkalmazták számos betegség kezelésében: később azonban a klinikai, kémiai
kutatások előtérbe kerülésével teljesen kiszorult a gyógyászatból.
Magyarországon legismertebb neve a pohárvetés és a nyúvasztás volt.
Manapság leginkább a keleti gyógyítók, a természetes gyógymódokkal dolgozó
szakemberek, és a kozmetikusok alkalmazzák.

Reflexesen: A Head-féle zónák perifériás, vegetatív és érző idegvégződéseknek izgatásával a belső
szervek működését stimulálja, illetve oldja a görcsöket – ezért például a hasi fájdalmak, vagy az
asztmás köhögési rohamok csillapíthatók a módszerrel.

Helyileg: Enyhe, rövidebb hatás esetén összehúzó, intenzívebb, hosszabb kezeléskor értágító, azaz
fokozza a helyi véráramlást, ezáltal pedig a bőrben, kötőszövetekben, izomzatban lerakódott
salakanyagok lebomlását, illetve a lebomlott anyagcsere termékek eltávolítását.

A terápia alkalmazható:
• megfázások esetén,
• izomfájdalmak esetén (a fájdalmas terület felett),
• fejfájás esetén (a kijelölt pontok felett).
A kis üvegharangokkal masszírozhatunk, kilazíthatjuk az izmokat, eldolgozhatunk velük mélyebb, kézzel
csak nehezen kimasszírozható csomókat, és alkalmazhatjuk a reflexterápiában is, főleg a háti és hasi
pontok kezelésekor

2013. április 18., csütörtök

Természetes bőrápolók és hatásuk


GYÜMÖLCSÖK

A gyümölcsök vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagok, magas víztartalmuk és nélkülözhetetlenek
szervezetünk számára. Legfontosabb hatóanyagaik: glikozidák, pektinek, gyümölcssavak, szénhidrátok,
illatanyagok, enzimek, vitaminok, ásványi sók.

Ananász: bőrpuhító, selymesítő, gyulladáscsökkentő.
Banán: gyulladásra hajlamos bőrökre, nehezen gyógyuló sebekre.
Birsalma: összehúzó, frissítő, tonizáló, zselék hatóanyaga.
Citrom: szeplők kezelésére, fertőtlenítésre.
Földieper: vízhiányos bőr kezelésére.
Kajszibarack: hámképző, regeneráló, ránctalanító.
Meggy: hidratáló, tonizáló, öregedés-gátló.
Málna: hámképző, frissítő, tonizáló.
Narancs: frissítő, tonizáló, hámképző.
Naspolya: öregedő, ráncosodó bőr kezelésére.
Őszibarack: hidratáló, ránctalanító.
Ribizli: tonizáló, frissítő, összehúzó.
Sárgadinnye: hidratáló, bőrpuhító, ránctalanító.
Szőlő: hidratáló, ránctalanító, bőrsímító.
Szilva: öregedő, ráncosodó bőrre.

ZÖLDSÉGEK

Zöldségek kozmetikai szerepe: leveleik, terméseik, gyökereik kerülnek felhasználásra.

Burgonya: pakolások alkotórésze.
Fokhagyma: aknés bőrök kezelésére, fertőtlenítő, véralvadásgátló.
Paradicsom: gyulladáscsökkentő, összehúzó.
Paraj: hámképző, nyugtató, regeneráló.
Petrezselyem: összehúzó, tonizáló, fertőtlenítő.
Sárgarépa: nyugtató, hámképző, gyulladáscsökkentő.
Torma: hajnövesztő, szeplőhalványító.
Uborka: tonizáló, frissítő, tisztító.

MAGVAK

A magvak hatóanyagai: szénhidrátok, olajok, szabad olajsavak, zsírkísérő anyagok, vitaminok, a növények
növekedését serkentő anyagok.

Búza: nyugtató, hámképző, regeneráló.
Kukorica: hasonló a búzához
Lenmag: bőrpuhító, tisztító, nyugtató
Mandula: pakolásként minden bőrre
Szója: hámképző, frissítő, regeneráló
Élesztők: apró, mikroszkopikus élőlények, amelyek sarjadzással szaporodnak, pakolásokban használják
bőrlégzést javító, bőrpuhító hatásuk miatt.

ÁLLATI TERMÉKEK

Tejtermékek: A tej a legtökéletesebb emulzió, arctejként, pakolásokban alkalmazzák.
Tojás: bőrtápláló pakolások, öregedésgátlók
Halikra: regeneráló, bőrtápláló
Méz: hidratáló, puhító, ránctalanító, baktericid hatású
Pollen: öregedő bőrök ápolása

2013. április 17., szerda

A szezámmag


A szezám  (Sesamum indicum) egy Indiából származó trópusi növény magja. Szárán és levelén mirigyszőrök találhatóak, piros virágai kétajkúak. Az egyik első, tudatosan termesztett növényfaj. Termesztése könnyű, betakarítása, viszont már gondot okozhat. A termést rendkívül óvatosan kell eltávolítani a növényről, mert az apró magok a legkisebb rázkódásra is a földre hullnak. Ennek megelőzésére jelenleg genetikailag módosított változatokat termesztenek, mert ezek kevésbé hullatják el a magjaikat. Virágai általában sárgák, de a kéktől a liláig számos árnyalatban megjelenhetnek még. Magassága 50-től 100 cm-ig terjed.

A hindu mitológiában úgy tartják, Yama isten megáldotta a magokat, talán ezért lett az örök élet szimbóluma. Indiában terjedt el először, majd Kínában és Japánban, hamarosan azonban az összes mediterrán országban megtalálható volt. III. Ramszesz uralkodására már Egyiptomba is eljutott. A római hadseregben mézzel kevert szezámmagot, úgynevezett halvát ettek a katonák, erejüket és férfiasságukat növelendő. Jótékony hatásairól Hippokratész is megemlékezik.

Mire és hogyan használják?

Furcsamód Európában főleg csak kenyerek vagy egyéb rágcsálnivalók készítéséhez használják fel, holott a kínai konyha már évezredek óta használja mind a magvakat, mind az abból kinyert olajat alapanyagként és ízesítőként egyaránt. A pirított, tört magvakat összetörve szezámmasszát kapunk, ami a kínai konyha egyik rendkívül fontos alapanyaga. A szezámolaj egyaránt használható étkezési- és kozmetikai célokra. Kitűnő alapanyaga lehet salátáknak, párolt zöldségeknek, de aromaterápiás- és masszázsolajnak
sem utolsó. A tahininak nevezett szezámvaj különleges, citromos-fokhagymás íze ideális előételekhez és salátákhoz egyaránt. A japán konyhában is találkozhatunk szezámmaggal-, sóval pirított, majd porrá őrölt szezámmagot gomasionak nevezik.

A szezámmag 50-60% olajat, 30% fehérjét, 16% szénhidrátot, számos ásványi anyagokat tartalmaz. Rengeteg egyéb jó tulajdonsággal is rendelkezik. Remek réz-, mangán-, magnézium- valamint cink- és a rostforrás. A réz enyhítheti az ízületi gyulladásokat, a magnézium az érrendszer és a légzőszervek egészségére van kedvező hatással. Ezeken a tápanyagokon kívül a szezámmag két különleges anyagot is magában foglal: a szezamint és szezamolint. Ezek különleges rosttípusnak minősülnek, (amelyeket összefoglalóan lignánoknak neveznek). Ezekről kimutatták, hogy koleszterincsökkentő hatása van és a vérnyomást is kiegyensúlyozza. A szezamin megvédi a májat az oxidatív károsodástól. A szezámmag erősíti az idegszöveteket és a szívizmot, segít fáradtság és álmatlanság esetén. Kiváló az epehólyag és máj betegségeinek gyógyítására, a kisebb epekövek kihajtására. A leghatásosabban gátolja a melanoma növekedését, segíti az emésztést. Csökkenti a koleszterinszintet, mert megvédi a vérereket a koleszterin-lerakódástól. Fiatalító és sejtmegújító hatása mellet erősíti a csontokat és jó hatással van a haj és fogak egészségére. Jól ismert emésztésserkentő, anyagcsere-javító hatásáról.
A fekete szezám különleges és a legértékesebb szezámfajta, amely magas fényenergiát tárol. Fogyasztása különösen ajánlott gyerekek, fiatalok, várandósok, változó korba lépő hölgyek és lábadozók számára. Elősegíti a csontnövekedést, feszessé teszi a kötőszöveteket, megelőzi a csontritkulást.

Fogyasztása

Vásárolhatunk hántolt és hántolatlan barna vagy fekete szezámmagot. Utóbbi íze és hatása is erőteljesebb a többinél. A szezámmag nagyobb részét érdemes őrölve felhasználni, így a hatóanyagai jobban felszívódnak, egészben viszont főleg az emésztéssegítő hatása érvényesül. A napi ajánlott mennyiség egy evőkanálnyi. A szezámmaggal számtalan ételféle gazdagítható. Édes és sós sütemények tetejére szórható, kelt tésztába is keverhető, érdemes azonban a magokat megtörni vagy ledarálni, mivel az egész magvakat nehéz szétrágni. Rántott ételek készítésekor a panír morzsájába szórva nem csak mutatósabbá, de egészségesebbé tesszük azt. A szezámolaj elsősorban salátákhoz, főtt és párolt zöldségekhez használható fel. A pirított szezámmagból nyert olaj remek aromát ad leveseknek és főzelékeknek egyaránt. Hőérzékenysége miatt sütésre nem alkalmas, érdemes hát a már elkészült ételekhez keverni.

2013. április 16., kedd

Lencse - nem csak újévre


Kutatások szerint a lencse nagyon gazdag antioxidánsokban, amelyek a szabad gyökök megkötése révén nagy szerepet töltenek be az egészségmegőrzésben.
A lencse gazdag C- és E-vitaminban, glutationban, valamint számos fenolos jellegű vegyületben. Ezek alapján igaz lehet, hogy a lencse megszépít, mert az arc ráncosságának egyik oka a szabad gyökök károsító hatásában keresendő.  A lencse erősíti az immunrendszert és ezzel ellenállóbbá teszi a testet a betegségek ellen. Segít megelőzni a vírusos betegségeket és hatásos a megfázás tüneteinek legyőzésében.
A lencse gazdag fehérjében, folsavban és fontos fitovegyületekben, nagy mennyiségben tartalmaz vasat, cinket, magnéziumot és kalciumot. Ezek segítik a szervezet egészséges működését és a védekezőképesség megőrzését.
Egy pohárnyi főtt lencse képes fedezi a szervezet napi folsavszükségletét, amely nélkülözhetetlen, a rákos megbetegedések, a fejlődési rendellenességek valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Kutatások kimutatták, hogy a lencse segíthet megszüntetni a laktóz-érzékenységgel járó panaszokat, energiát és fehérjét tudunk segítségével bevinni a szervezetünkbe. A cukorbetegeknek is kedvez, mert a lencsében levő keményítőből kevesebb szőlőcukor képes felszívódni, mint például a búzakeményítőből, ezáltal a vércukoremelő képessége is lényegesen kisebb. Pozitiv tulajdonsága még, hogy könnyen emészthető, glikémiás indexe alacsony, lassan emeli a vércukorszintet, valamint ha rendszeres fogyasztása megóvhat egyes betegségektől.
A népgyógyászatban is alkalmazzák a lencsét. Vérszaporító és „vértisztító" hatásúnak vélik. A vörös lencsét vágy fokozására és a meddőség megszüntetésére is alkalmazzák, de ezt eddigi tudományos vizsgálatok nem tudták megerősíteni.

A lencse


A főzeléklencse (Lens culinaris) az egyik legrégebbi növényünk, Közép-Európában már a kőkorszak idején termesztették, de az Ázsia hegyvidékeiről terjedt el. A lencse (Lens) növénynemzetségen belül a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozik. Ma leginkább Európa déli, délkeleti részein, a Földközi-tenger mentén fekvő országokban termesztik.
A lencse egyéves, önbeporzó, lágy szárú, növény. Gyökérzete 40-60 cm mélyen található a talajban. A nitrogéngyűjtő baktériumok gyökérgumói oldalgyökérzetén fejlődnek. Szára 35-50 cm magas és 2-3 élű. Levélzete rendszerint kacsban végződik. A hüvely kivételével az egész növény pelyhes. Virágzata kevés virágú fürt. Színe lila vagy fehérlő.  Május végétől július elejéig virágzik. Termése kezdetben kopasz, később megbarnuló trapéz alakú kis hüvely. A magja lapított, kerek, zöldessárga vagy barnás színű.
A lencse kedveli a napsütést, de március első felében már elvethető, mert a késői fagyokkal szemben kevésbé érzékeny. Mérsékelt a csapadék igénye és tartós esőzések után érzékenyebb a betegségekre.

A lencse az egyik legrégebb óta fogyasztott emberi táplálék. Az emberiség történetét kutató régészeti ásatásoknál szinte mindig előkerülnek a lencse maradványai. A Biblia is több helyen említi a lencsét. Európába valószínűleg Görögországból és Bulgáriából terjedt el. Az ókori görögök egyik kedvenc étele volt, rengeteg formában alkalmazták, sőt, még kenyeret is sütöttek belőle. A kor jelentős orvosa, Hippokratész májproblémákkal küzdő betegeinek ajánlotta a fogyasztását. A római korban a lencse különböző főzeteit már betegségek kezelésére alkalmazták. A középkorban a szegények eledele néven vált ismertté és még a XIX. században is úgy tartották, hogy csak azoknak kell lencsét enniük, akiknek nincs módjuk halat enni. Franciaországban XV. Lajos felesége teremtett divatot a lencseevésből a királyi udvarban. A Közel-Keleten és Indiában a lencse ma is az alapélelmiszerek közé tartozik és minimum 50 fajtáját ismerik. Amerikában még ma sem népszerű növény.

2013. április 15., hétfő

Mire és hogyan használják az apróbojtorjánt?


Virágának és levelének szárított állapotában enyhén barackos illata van. Virágos részét és alsó levélkéit használják fel. A 30-40 cm-es hajtásokat virágzás idején kell begyűjteni, majd száraz, hűvös helyen kiszárítani. Teát készítenek belőle, mely nem csak ízletes üdítőital, de jó légzőszervi-, epe-, máj-, és vesebántalmakra. A teához általában 1 teáskanálnyi szárított növényt forráznak le 2 deciliter vízzel, majd egy kicsit állni hagyják. Körülbelül 15 perc múlva fogyasztható, és ezt érdemes napi 2-3-szor megismételni.

Külsőleg kelések és gyulladások borogatására, valamint a torok öblítésére is használják. Ez esetben 2-3 teáskanálnyi szárított bojtorjánt forráznak le 1 deciliter vízzel. Ezután állni hagyják, leszűrik, majd a kihűlt folyadékkal borogatják a kívánt bőrfelületet.
Ülőfürdőként alkalmazva jótékony hatással van a reumára, valamint nők és kisgyermekek vizelettartási problémáira egy csésze teával elfogyasztva. Egy fürdővízhez körülbelül 200 gramm apróbojtorjánból készítenek főzetet. Egy lábfürdő esetében ennek a mennyiségnek a fele is elegendő.
Kenőcsöt is készítenek belőle, egy marék őrölt vagy apróra vágott, szárított apróbojtorjánt kevernek 250 gramm disznózsírhoz. Ezt főként visszérgyulladásra és alhasi fekélyek kezelésére használják.
Tinktúra is készíthető belőle, ez esetben 100 milliliter 38 %-os pálinkát öntünk 4 evőkanálnyi szárított párlófűre, majd 2 hét állás után leszűrjük és légmentesen sötét kis üvegcsében tároljuk.

Egyik legértékesebb gyógynövényünk, mindenkinek ajánlatos havonta 2-3 csésze teát fogyasztani belőle, vagy évente egy fürdővizet venni.Szemcseppként is alkalmazható különböző szemgyulladásokra.
Énekesek, énektanárok is szívesen alkalmazzák, hiszen jót tesz a hangszálaknak is. A hiedelmek szerint eltávolítja még a tüskéket és szilánkokat is a bőrből.

Alkotóelemei

Fő hatóanyagai a cserzősav, kovasav, flavonoidok, keserűanyagok, nyálka valamint illóolaj.
Ezáltal összehúz, epeműködést szabályoz, étvágyat javít, vizeletet hajt, gyulladás gátló valamint antibiotikus hatása is van.

Érdekesség

Az apróbojtorján nem csak fizikai, hanem lelki panaszokra is megoldás lehet, ha valaki gondterhelt, rossz a közérzete vagy pszichés terhei vannak. Fogyasztása hozzájárul a kiegyensúlyozottsághoz, jótékony hatással van a közérzetre, és a konfliktusokat is könnyebben kezeljük.
Ilyen esetekben Bach-eszenciaként használjuk. Ez az elnevezés maga a terápia megalkotójának nevéből származik, aki Edward Bach homeopata orvos volt. A kezelés lényege, hogy az esszencia 100% természetes anyag, és a növények rezgéseit használja fel az emberek testének és lelkének javítására. Azoknak az embereknek ajánlják, akik kívülről nézve derűsnek mutatkoznak, ám több elnyomott problémával küzdenek.
Az apróbojtorjánnak nincs mellékhatása.

Apró bojtorján


Más néven párlófűnek, patika párlófűnek, agrárnyomnak, királyné asszony káposztájának, Szent Pál füvének, hattyúfűnek, körömfűnek, koldustetűnek is hívják. A rózsafélék családjába tartozik, főként cserjés helyeken, erdők szélén, a felvidéken termő, napos, száraz helyeket kedvelő, vadon termő, évelő növény. Főként Észak és Közép-Európában él, de előfordul Délnyugat-Ázsiában vagy akár Észak-Afrikában is. Szára 1 méternél magasabbra is nőhet, egyenes és szőrös. Levelei 10-12 centiméter, levélkéi 2-3 centiméteresek. A 20-30 centiméteres virágok a szár felső részén, füzér formában találhatóak és aranysárga színűek. Érett terméseinek horgas sörtéi vannak, melyek segítségével a ruhára és az állatok bundájába kapaszkodnak, így szaporodnak. Júniustól augusztusig virágzik, szaga enyhe, íze pedig enyhén kesernyés.

Már az ókorban is ismerték és használták, ami nem meglepő, hiszen rengeteg egészségügyi problémára nyújt megoldást. Mágikus erejét a középkorban a gonosz szellemek elűzésére használták. A népi hiedelmek szerint párna alá téve elűzi a rossz álmokat.
Az ókori mondák szerint a növény gyógyhatására Mithridatész király jött rá. Udvari orvosa egy botanikai könyvet írt, melyben több gyógynövényt is elnevezett Eupator tiszteletére. Innen származik a növény latin neve: Agrimonia Eupatoria.

2013. április 14., vasárnap

Mire jó a kurkuma?


Indiában rengeteg panaszra használták, például láz, fertőzések, de akár ízületi gyulladások esetén is. Segít a felfúvódás, teltség-érzés és a bélgörcs orvoslásában, de használják még kígyó-és pókcsípéskor is. Ilyenkor egy fél csésze vízhez 3 evőkanál durvára vágott kurkuma gyökeret adnak, ezt pépesítik, majd megisszák.
A nők testápoláshoz is használták, arcukat kurkumás vízzel mosták meg, ezáltal az fénylő, tiszta, egészséges lett.
Fájdalomcsillapításra forró tejben feloldott változatát itták meg.
Külsőleg pépesített változatát, melyet liszt vagy hidegen sajtolt olajok hozzáadásával készítették, főként gyulladásokra, égési sérülésekre, horzsolásokra, véraláfutásokra tették.
Légzési panaszok esetében főzetével inhalálhatunk.
Tisztított vajban 1:1 arányban feloldva csökkenti a köhögést és a lerakódást.
A hepatitiszt is gyógyítja, ha reggelente 1 evőkanál kurkumát elkeverünk 2 és fél deciliter joghurttal, és ezt éhgyomorra fogyasztjuk.
Kínában vérkeringés, vérzékenység javítására és menstruációs panaszokra is használták.

Vigyázat!
A csávázott vetőmag alkalmatlan emberi fogyasztásra, ezért figyeljünk oda, hogy csakis csírázásra alkalmas magot vásároljunk.
Mikrohullámú sütőbe tenni és forralni tilos!

Tudományos kísérletek
Sok tudományos kísérletet végeztek a kurkumával, az elsőt 1970-ben Aggarwal követte el, aki főként a rákkutatással foglalkozott.
Kimutatták a kurkuma sejtölő hatását, azaz meggátolhatja a rákos sejtek kialakulását, bár hatékonysága függ az alkalmazás idejétől és dózisától is.
Szemvédő hatásának köszönhetően megelőzheti a szürke hályogot, de képes csökkenteni a vérben a koleszterin szintet és szabályozni a vese működését.

Érdekesség
Indiában nagyon ritka az idősek körében az egyébként gyakran kialakuló Alzheimer kór. Elkezdték vizsgálni ennek az okát, és kiderült, hogy a kurkuma gyökér e betegség ellen is hatékonyan érvényesülhetne.

Mi az a kurkuma?


A kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozik, külsejét látva ezt nem is kérdőjelezzük meg, de sáfrányként is emlegetik. Főként Indiában, Indonéziában és Kínában terem, kedveli a trópusi és szubtrópusi területeket. Az évelő növény majd egy méter magasra is megnő, virágai sárga tölcséresek, levelei simák, fényesek és nagyra nőnek. Morzsolás következtében erős, fűszeres illatot áraszt magából. Két része van, a gyökértörzs, mely a gömbölyű központi gumó, illetve a hosszúkás mellékgumók, melyek a gyökértörzsből ágaznak ki. Mindkét részét külön gyűjtik, fiatal hajtásait pedig zöldségként is fogyasztják. Fűszer- és gyógynövényét legfőképpen íze és színe miatt kedvelik, de nem csak gyógy-és fűszernövényként, hanem dísznövényként is használják.

Több ezer éve használják már. A növény Kelet-Ázsiából származik, Kínában és több indiai szigeten honos. A kereskedőknek köszönhetően eljutott egészen Európáig. Először sárga gyömbérnek nevezték, és csak később, a 18. század végén kapta meg mai elnevezését. Mikor Marco Polo Kínában járt, a következő sorokat vetette naplójába: "Láttam egy zöldséget, mely minden tulajdonságában megegyezett a sáfránnyal, színben és illatban is, de valójában nem sáfrány." Ezért történhetett meg, hogy 700 évvel ezelőtt a sáfrány helyettesítője lett. Európában Linné svéd botanikus fedezte fel, ő adta neki a Curcuma Longa nevet, de a leghíresebb ókori görög orvos, Dioszkoridész is megemlíti. Nálunk főként fűszernövényként használták sárga festéktartalma miatt, mely nem csak ízesítette, meg is színezte az ételt.

Narancssárga szárát megfőzik, tisztítás és szárítás után puha sárga porrá morzsolják, majd ebben a formában kerül forgalomba. Fűszerként főleg az indiai konyhában alapvető, de máshol is nagyon kedvelt. Fontos összetevője a curry fűszernek vagy a Worcester szósznak. Színe hasonlít a sáfrányéhoz, ezért előfordul, hogy olykor helyettesítik vele. Az íze más, mégis érdekes zamatot ad a leveseknek, zöldségeknek vagy húsoknak. Óvatosan kell vele bánni, mert túladagolás esetén az étel keserűvé vagy természetellenes színűvé válhat.
Nem csak a konyhában, az élelmiszeriparban is szívesen használják, főként természetes formájában, de bizonyos mennyiségi korlátozások mellett. Nem is gondolnánk, de megtalálható például a margarinfélékben, lekvárokban, alkoholmentes aromás italokban, felvágottakban vagy pástétomokban is.

Manapság már otthon is nevelhető dísznövényként, ezt a formáját thai tulipánnak becézik. Megtalálható a virágüzletekben vagy növénykereskedésekben. Igen kedvelt, mivel tartása egyszerű, virágzása három hétig is eltart. Nyugodt, árnyékos helyen tartandó, virágzási időszakban locsolást sem igényel. A virágzási időszak végén az elszáradt virágokat leszedjük, és a pihentetjük a növényt. Szaporítani általában tőosztással szokták, de a gyöktörzs feldarabolásával is lehet.
Gyógynövényként is használatos, jótékony hatásait már korábban is felfedezték. Főzetet, pépet is készítenek belőle a gyógyítani kívánt területtől függően.