2013. április 15., hétfő

Apró bojtorján


Más néven párlófűnek, patika párlófűnek, agrárnyomnak, királyné asszony káposztájának, Szent Pál füvének, hattyúfűnek, körömfűnek, koldustetűnek is hívják. A rózsafélék családjába tartozik, főként cserjés helyeken, erdők szélén, a felvidéken termő, napos, száraz helyeket kedvelő, vadon termő, évelő növény. Főként Észak és Közép-Európában él, de előfordul Délnyugat-Ázsiában vagy akár Észak-Afrikában is. Szára 1 méternél magasabbra is nőhet, egyenes és szőrös. Levelei 10-12 centiméter, levélkéi 2-3 centiméteresek. A 20-30 centiméteres virágok a szár felső részén, füzér formában találhatóak és aranysárga színűek. Érett terméseinek horgas sörtéi vannak, melyek segítségével a ruhára és az állatok bundájába kapaszkodnak, így szaporodnak. Júniustól augusztusig virágzik, szaga enyhe, íze pedig enyhén kesernyés.

Már az ókorban is ismerték és használták, ami nem meglepő, hiszen rengeteg egészségügyi problémára nyújt megoldást. Mágikus erejét a középkorban a gonosz szellemek elűzésére használták. A népi hiedelmek szerint párna alá téve elűzi a rossz álmokat.
Az ókori mondák szerint a növény gyógyhatására Mithridatész király jött rá. Udvari orvosa egy botanikai könyvet írt, melyben több gyógynövényt is elnevezett Eupator tiszteletére. Innen származik a növény latin neve: Agrimonia Eupatoria.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése