2013. április 16., kedd

Lencse - nem csak újévre


Kutatások szerint a lencse nagyon gazdag antioxidánsokban, amelyek a szabad gyökök megkötése révén nagy szerepet töltenek be az egészségmegőrzésben.
A lencse gazdag C- és E-vitaminban, glutationban, valamint számos fenolos jellegű vegyületben. Ezek alapján igaz lehet, hogy a lencse megszépít, mert az arc ráncosságának egyik oka a szabad gyökök károsító hatásában keresendő.  A lencse erősíti az immunrendszert és ezzel ellenállóbbá teszi a testet a betegségek ellen. Segít megelőzni a vírusos betegségeket és hatásos a megfázás tüneteinek legyőzésében.
A lencse gazdag fehérjében, folsavban és fontos fitovegyületekben, nagy mennyiségben tartalmaz vasat, cinket, magnéziumot és kalciumot. Ezek segítik a szervezet egészséges működését és a védekezőképesség megőrzését.
Egy pohárnyi főtt lencse képes fedezi a szervezet napi folsavszükségletét, amely nélkülözhetetlen, a rákos megbetegedések, a fejlődési rendellenességek valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Kutatások kimutatták, hogy a lencse segíthet megszüntetni a laktóz-érzékenységgel járó panaszokat, energiát és fehérjét tudunk segítségével bevinni a szervezetünkbe. A cukorbetegeknek is kedvez, mert a lencsében levő keményítőből kevesebb szőlőcukor képes felszívódni, mint például a búzakeményítőből, ezáltal a vércukoremelő képessége is lényegesen kisebb. Pozitiv tulajdonsága még, hogy könnyen emészthető, glikémiás indexe alacsony, lassan emeli a vércukorszintet, valamint ha rendszeres fogyasztása megóvhat egyes betegségektől.
A népgyógyászatban is alkalmazzák a lencsét. Vérszaporító és „vértisztító" hatásúnak vélik. A vörös lencsét vágy fokozására és a meddőség megszüntetésére is alkalmazzák, de ezt eddigi tudományos vizsgálatok nem tudták megerősíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése