2013. április 14., vasárnap

Mire jó a kurkuma?


Indiában rengeteg panaszra használták, például láz, fertőzések, de akár ízületi gyulladások esetén is. Segít a felfúvódás, teltség-érzés és a bélgörcs orvoslásában, de használják még kígyó-és pókcsípéskor is. Ilyenkor egy fél csésze vízhez 3 evőkanál durvára vágott kurkuma gyökeret adnak, ezt pépesítik, majd megisszák.
A nők testápoláshoz is használták, arcukat kurkumás vízzel mosták meg, ezáltal az fénylő, tiszta, egészséges lett.
Fájdalomcsillapításra forró tejben feloldott változatát itták meg.
Külsőleg pépesített változatát, melyet liszt vagy hidegen sajtolt olajok hozzáadásával készítették, főként gyulladásokra, égési sérülésekre, horzsolásokra, véraláfutásokra tették.
Légzési panaszok esetében főzetével inhalálhatunk.
Tisztított vajban 1:1 arányban feloldva csökkenti a köhögést és a lerakódást.
A hepatitiszt is gyógyítja, ha reggelente 1 evőkanál kurkumát elkeverünk 2 és fél deciliter joghurttal, és ezt éhgyomorra fogyasztjuk.
Kínában vérkeringés, vérzékenység javítására és menstruációs panaszokra is használták.

Vigyázat!
A csávázott vetőmag alkalmatlan emberi fogyasztásra, ezért figyeljünk oda, hogy csakis csírázásra alkalmas magot vásároljunk.
Mikrohullámú sütőbe tenni és forralni tilos!

Tudományos kísérletek
Sok tudományos kísérletet végeztek a kurkumával, az elsőt 1970-ben Aggarwal követte el, aki főként a rákkutatással foglalkozott.
Kimutatták a kurkuma sejtölő hatását, azaz meggátolhatja a rákos sejtek kialakulását, bár hatékonysága függ az alkalmazás idejétől és dózisától is.
Szemvédő hatásának köszönhetően megelőzheti a szürke hályogot, de képes csökkenteni a vérben a koleszterin szintet és szabályozni a vese működését.

Érdekesség
Indiában nagyon ritka az idősek körében az egyébként gyakran kialakuló Alzheimer kór. Elkezdték vizsgálni ennek az okát, és kiderült, hogy a kurkuma gyökér e betegség ellen is hatékonyan érvényesülhetne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése