2013. április 10., szerda

A banánról


A banán latin nevén a Musa paradisiaca (jelentése: bölcs ember gyümölcse) a trópusokon elterjedt és termesztett egyszikű, lágy szárú, gyakran fatermetű növény. 700 különböző fajtája ismert. Nagy részük úgynevezett zöldségbanán, nyersen nem is fogyasztják, sós ételeket, főzelékeket készítenek belőle. A forgalmazott csemege- vagy desszertbanánok nagy része a "Cavendish" fajtából való. Levelei egymásra borulva 3–5 méter magas áltörzset alkotnak. Lecsüngő, összetett fürtvirágzata van. Évente 50–70 kg keményítőben gazdag, utóérő gyümölcsöt hoz. Termése bogyótermés. Az átlagosan 10–15 cm hosszú, hajlott, sokszögletes, lekerekített, zöldessárga gyümölcsök közös száron helyezkednek el. Vadon termő változatának gyümölcsében nagy, kemény magok vannak, de a termesztett triploid változat magtalan. Mivel nincsenek magjai sarjaztatással, vegetatív módon szaporítják.

A vad banán a termesztett banánfajok őse, őshazája Délkelet-Ázsia, de a görögök i. e. 333-ban már ismerték. Elbeszélések szerint Nagy Sándor katonái is megkóstolták indiai hadjáratuk során. A 7. században arab elefántcsont- és rabszolga-kereskedők közvetítésével terjedt el az afrikai kontinensen, majd az egész Földön. A portugálok a 15. század elején banánsarjakat telepítettek a Kanári-szigetekre. Egy spanyol dominikánus szerzetes vitte magával Santo Domingóba 1516-ban. Innen terjedt el az amerikai kontinensen, mint az Amerikába hurcolt rabszolgák egyik fő tápláléka. Európába csak viszonylag későn, a XIX. században jutott el, mert előbb megromlott, minthogy ideért volna. Legfőbb exportőrei ma Brazília, Ecuador, Honduras, Costa Rica, Panama és Columbia. A hatalmas ültetvényekről származó gyümölcsöt hűtőhajókon szállítják az egész világon mindenhova.

Jellegzetes zamatú húsát vagy frissen fogyasztják, vagy szárítva kerül forgalomba. Az éretlen, zölden szedett gyümölcsöt az értékesítés helyén utó érlelik. A zöld banán hűtőtárolása 90-95% relatív páratartalmú térben 14-15 °C hőmérsékleten 10-20 napig lehetséges. Érett állapotban 13-16 °C-on tanácsos tartani, 13 °C alatt szürkül és 5–10 napig tartható el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése