Az ehető gesztenye, a szelídgesztenye (Castanea sativa),
más néven maróni, édes gesztenye, jóféle gesztenye, európai gesztenye a
Bükkfafélék (Fagaceae) családjába tartozó fa, amely a neve ellenére nem rokona
a vadgesztenyének (Aesculus hippocastanum).
A XVII. században Lippai János
már ír a gesztenye termesztéséről, ültetésének módjáról, de a magyarországi
fajták nemesítése, majd termesztése csak az 1950-es évektől kezdődött. Ültetvények
találhatók többek között:
·
az Alpokalján,
·
a Dél-Dunántúlon,
·
Nagymaros környékén.
A gesztenye a nálunk élő fák
közül a leghosszabb életű fa. Akár 500-1000 évig is elél. Kőszeg környékén
6-700 éves példányokról is tudnak.
A vadgesztenye (bokrétafa, lógesztenye,
Aesculus), ami nem összekeverendő a szelídgesztenyével, a kétszikűek
(Magnoliopsida) közé tartozó szappanfafélék (Sapindaceae) családjának egyik
legismertebb nemzetsége, mintegy 15 fajjal. Azonban a vadgesztenye gyümölcse nem ehető, sőt mérgező!
Felhasznált részek és hatóanyagaik
A
gesztenye legfőbb jellemzője, hogy rendkívül sok szénhidrátot – 100
grammja 28-44 grammot –, azon belül pedig 17-25% keményítőt tartalmaz és gazdag
zsír-, olaj- és fehérjeforrás (4,8%).
Leginkább C-vitamint (27,3 mg) találhatunk benne, valamint E-, B1-, B2- és
B6-vitamint, némi niacint és pantoténsavat is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül sok káliumot (640 mg), foszfort, kalciumot és magnéziumot tartalmaz. A nyomelemek közül a vas,
a cink, a mangán és a réz található meg benne jelentősebb mennyiségben.
A fitoterápiai gyakorlatban és a kozmetikai iparban a magvak, a virágok, a levelek és a kéreg használatosak.
A mag legfontosabb hatóanyagai:
a
3-15%-ban előforduló eszcinszaponin keverék és a 0,2-0,3%-ban meglévő
flavonoid. Ezek mellett kumarinok, allantoin és egyéb anyagok is megtalálhatók
még benne. A magból igen jó, természetes ragasztóanyag (csiriz) készül és
szárított pora a valamikor nagyon közkedvelt tubáknak is összetevője volt.
Fényvédő kenőcsben a szeplőket tünteti el, pörkölve, kávéként pedig a krónikus
hasmenést szünteti meg. Teája a vénákat erősíti, alkoholos kivonata, pedig az ízületi
bántalmakat enyhíti. Maghéja sok tannint tartalmaz, melynek érösszehúzó,
vérzéscsillapító hatása jó szolgálatot tesz hasmenés idején vagy vérző sebek
kezelésénél.
A levél legfontosabb hatóanyagai:
Kumarin
glikozidokat (eszkulint), flavonol-glikozidokat, cserzőanyagokat, szterolokat
tartalmaz.
A kéreg legfontosabb hatóanyagai:
Kumarin
glikozidokat (eszkulint), eszkuletint, szterolokat tartalmaz.
A virágok legfontosabb hatóanyagai:
a
flavonoidok, a szaponinok és a cserzőanyagok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése