2013. április 5., péntek

A gesztenye érdekességei





Az ehető gesztenye, a szelídgesztenye (Castanea sativa), más néven maróni, édes gesztenye, jóféle gesztenye, európai gesztenye a Bükkfafélék (Fagaceae) családjába tartozó fa, amely a neve ellenére nem rokona a vadgesztenyének (Aesculus hippocastanum).


A XVII. században Lippai János már ír a gesztenye termesztéséről, ültetésének módjáról, de a magyarországi fajták nemesítése, majd termesztése csak az 1950-es évektől kezdődött. Ültetvények találhatók többek között:
·        az Alpokalján,
·        a Dél-Dunántúlon,
·        Nagymaros környékén.

A gesztenye a nálunk élő fák közül a leghosszabb életű fa. Akár 500-1000 évig is elél. Kőszeg környékén 6-700 éves példányokról is tudnak.

A vadgesztenye (bokrétafa, lógesztenye, Aesculus), ami nem összekeverendő a szelídgesztenyével, a kétszikűek (Magnoliopsida) közé tartozó szappanfafélék (Sapindaceae) családjának egyik legismertebb nemzetsége, mintegy 15 fajjal. Azonban a vadgesztenye gyümölcse nem ehető, sőt mérgező!


Felhasznált részek és hatóanyagaik

A gesztenye legfőbb jellemzője, hogy rendkívül sok szénhidrátot – 100 grammja 28-44 grammot –, azon belül pedig 17-25% keményítőt tartalmaz és gazdag zsír-, olaj- és fehérjeforrás (4,8%).

Leginkább C-vitamint (27,3 mg) találhatunk benne, valamint E-, B1-, B2- és B6-vitamint, némi niacint és pantoténsavat is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül sok káliumot (640 mg), foszfort, kalciumot és magnéziumot tartalmaz. A nyomelemek közül a vas, a cink, a mangán és a réz található meg benne jelentősebb mennyiségben.

A fitoterápiai gyakorlatban és a kozmetikai iparban a magvak, a virágok, a levelek és a kéreg használatosak.

A mag legfontosabb hatóanyagai:
a 3-15%-ban előforduló eszcinszaponin keverék és a 0,2-0,3%-ban meglévő flavonoid. Ezek mellett kumarinok, allantoin és egyéb anyagok is megtalálhatók még benne. A magból igen jó, természetes ragasztóanyag (csiriz) készül és szárított pora a valamikor nagyon közkedvelt tubáknak is összetevője volt. Fényvédő kenőcsben a szeplőket tünteti el, pörkölve, kávéként pedig a krónikus hasmenést szünteti meg. Teája a vénákat erősíti, alkoholos kivonata, pedig az ízületi bántalmakat enyhíti. Maghéja sok tannint tartalmaz, melynek érösszehúzó, vérzéscsillapító hatása jó szolgálatot tesz hasmenés idején vagy vérző sebek kezelésénél.

A levél legfontosabb hatóanyagai:
Kumarin glikozidokat (eszkulint), flavonol-glikozidokat, cserzőanyagokat, szterolokat tartalmaz.

A kéreg legfontosabb hatóanyagai:
Kumarin glikozidokat (eszkulint), eszkuletint, szterolokat tartalmaz.

A virágok legfontosabb hatóanyagai:
a flavonoidok, a szaponinok és a cserzőanyagok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése