2013. április 6., szombat

Lizin, a limitáló aminosav




A lizin alkalmazása az étrend-kiegészítők között akkor kezdődött, amikor kiderült, hogy in-vitro (kémcsőben) és in-vivo (élőlényekben) is gátolja a herpes simplex virus szaporodását. A herpes simplex (HSV) vírus az idegrendszert szállja meg, és benne képes szaporodni is. Aki egyszer megkapta, az egész életében kénytelen együtt élni vele. Egyelőre nincs módszer a teljes elpusztítására. Hosszan rejtőzködik a szervezetben, láz, legyengült állapotok, stressz, napfény, menstruáció, ételek hatására, fogorvosi kezeléseknél történő higanyterhelés, vagy vírusfertőzés hatására reaktiválódik. HSV-1 típus előfordulási gyakorisága a társadalomban az életkorral nő, a 30-éves korosztályban az USA-ban a jómódúak között 50%, az alacsonyabb néposztályban 80%. Magyarországon a népesség 80%-a vírushordozó, becslések szerint 2.000.000 embernek vannak rendszeresen tünetei. A herpes simplex másik típusa a HSV-2 nemi úton terjed, a fertőzés valószínűsége a párkapcsolatok számának növekedésével nő.

A lizin „herpesz stop” hatásúnak bizonyult, azaz abban a fázisban állítja meg a herpesz tüneteinek kifejlődését, amikor elkezdik a szedését. Az égető érzés megjelenésekor 1-2 grammot bevéve a kellemetlen tünetek 5-10 percen belül megszűnnek. Számos esetben a betegség kifejlődésének megakadályozásához elegendő 2 gramm egyszeri bevétele, máskor viszont érezhető az első adag kiürülése a szervezetből: a vírus újra támad, újra jelentkezik a jellegzetes tünetegyüttes. Ekkor a második adagot bevéve a jól ismert kellemetlen érzés újra elmúlik, s a napi 3-4-szer 1-2 gramm bevételével folytatott 2-3 napos kúra után a tünetek nem térnek vissza, hólyagok nem alakulnak ki.

A betegség későbbi szakaszában, a herpesz megjelenése után kezdve a kezelést a hólyagok nem sebesednek ki, és 2-4 nap alatt teljesen visszahúzódnak. A kúra annál hatásosabb, minél korábban sikerül elkezdeni. A kezeléshez 500 mg-os tablettából napi 3-szor 3-4 db javasolt.

A kisebb adagokban (napi 2-szer 1-2 tabletta), hosszabb időn keresztül folytatott kezelés jelentősen csökkenti a herpesz megjelenésének gyakoriságát (McCune 1984, Thein 1984, Griffith 1987). A WHO a lizin napi szükségleteként 1973-ban 0,6-1,0 g-ban, az MIT (Massechusett Institute of Technology) kutatói 2-3 grammban határozták meg. A lizin, a tabletta bevétele után tíz perccel már megjelenik a véráramban, 3-4 óra alatt csökken koncentrációja a kiindulási szintre. Jelenleg az USA-ban a vírushordozó megkérdezettek közel 50%-a lizint használ a herpesz tüneteinek kezelésére.





Milyen hatása van a lizinnek a szervezetünkre? 

A lizin, mint esszenciális aminosav, a tapasztalatok szerint, általános és specifikus hatásokkal is rendelkezik. Az általános immunerősítés mellett vírusellenes és csonterősítő hatású. Az érrendszer karbantartásával, a plagképződés csökkentésével, a kollagénszintézisben, kalciumfelvételben játszott szerepe eredményeként jelentősen hozzájárul a szervezet megfelelő működésének fenntartásához. A lizinszint a szükségesnél nagyobb dózis esetén 3-4 órán belül beáll a szükséges szintre a vérben.


Mit okozhat a lizin hiánya?

A lizin hiánya csökkent fehérjeszintézist, csökkent növekedést és vírusfertőzésekre való fogékonyságot eredményez. Szélsőséges esetben a lizin hiánya a niacin (B3 vitamin) hiányához vezet, ami a pellagra nevű betegséget okozza.


Miben fordul elő a lizin?

A lizin, nagyobb mennyiségben, teljes értékű fehérjékben, tojásban, húsban, halban fordul elő. Ám ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása nincs hatással a herpesz vírusra, mivel ezekben a lizin argininnel együtt fordul elő és a herpesz vírus a szaporodáshoz pont arginra van szükség. Ugyanezért az argininben gazdag ételek (mogyoró, más olajos magvak) segítik a herpesz vírus szaporodását.


Kinek van szüksége lizin étrend-kiegészítők fogyasztására?

A vegetáriánus étrend tipikusan lizin hiányos. A lizinhiány csökkenti a mikroelemek felvehetőségét is. A vegetáriánus étrendnek is több fajtája van. Az ovo-lakto vegetáriánusok, akik tojást és tejtermékeket is fogyasztanak, azok kevésbé veszélyeztetettek. A növényi fehérjék viszont tipikusan lizinhiányosak. Akinek gyakran vannak megfázásos, vírusos megbetegedései, gyakori herpesz fertőzése, annak gondolnia kell arra, hogy célszerű lenne a lizinbevitelét növelni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése