2013. április 4., csütörtök

A fagyöngy gyógyhatásai




A fagyöngy egyike a legrégebben használt népi gyógyhatású növényeknek. Már a régi görögök is előszeretettel alkalmazták különböző betegségek gyógyítására. A középkorban például lépfenét és epilepsziát gyógyítottak vele, ráadásul a növényt mágikus tulajdonságokkal ruházták fel, ugyanis azt hitték, hogy az epilepsziát a rossz szellemek okozzák. Később, világhírű természetgyógyászok, köztük Sebastian Kneipp is használta, de már egész más problémák, betegségek ellen (görcsoldás, vérzéscsillapítás és magas vérnyomás kezelése).

Az utóbbi időben a gyógyszeripar alkalmazza gyógyászati készítményekhez, így ízületi betegségeknél, immunrendszer erősítésére, fájdalomcsillapítóként és étvágygerjesztőként is ismert. A benne levő viscotoxin megöli a nekrotikus sejteket, ezért a tumorral kezelteknek az áttétek megakadályozására ajánlják. Ez azonban nem nyert teljes bizonyosságot, ugyanis a kísérletek nem támasztják egyértelműen alá. (13 kísérletből, mindössze 6-nál jelentett pozitív hatást.)

Vigyázat! A bogyók enyhén mérgezőek, allergiás tüneteket okoznak, de viszonylag nagy mennyiséget kellene elfogyasztani belőlük ahhoz, hogy az ember egészségére károsak legyenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése