2013. április 8., hétfő

Tudtad az eperről?




A szamóca (Fragaria) a botanika tudománya szerint még csak nem is feltétlenül gyümölcs, hanem a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó nemzetség neve. Fontos, hogy csak a termesztett fajokat hívják epernek.

Bár Ázsiából indult világhódító útjára, de a legtöbb ma is ismert fajta az amerikai kontinensről származik. A vad szamócát már az ősember is fogyaszthatta, írásos feljegyzések pedig már az ókorból is maradtak ránk. Apulius gyógynövényként tartja számon, Virgilius és Ovidius műveikben a vadon termő gyümölcsök között sorolja fel, idősebb Plinius természettudományi enciklopédiája Fraga néven említi, mint Itáliában vadon termő gyümölcsöt. A középkori Nicholas Myrepsus görög orvos botanikakönyve szerint: az eper „hűsítő, oldó és étvágygerjesztő” orvosság, Angliában pedig a X. századtól szerepel a botanikai leírásokban, és arról is van írásos bizonyíték, hogy 1430 körül már árulták London utcáin. VIII. Henrik állítólag egy kisebb vagyont (egy tehén árát) adott egy kis kosár eperért. Az élet furcsa fintora, hogy III. Richárd viszont allergiás volt az eperre (az eper hisztamint tartalmaz), aminek halálos következményei voltak. Ugyanis, amikor az uralkodó belakmározott a szamócából, ellenlábasát Lord William Hastingsot gyanúsította meg látványos kiütéseiért, így Hastingsot ezek alapján gyorsan halálra is ítélték.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése