2013. április 6., szombat

Herpesz … ellentámadás




A fájdalmas, folyadékkal teli hólyagokat az ajkakon, illetve a szájüregben és a torokban fekély formájában jelentkező herpeszt is általában a Herpes simplex-1 vírus okozza.
Akinél egyszer már jelentkezett, az számíthat rá, hogy később kiújul, mert az elsődleges fertőződés után a vírus megbújik az érzőidegdúcokban. Innen aztán, bizonyos tényezők hatására, ismételten aktiválódhat, mivel a vírus az idegek mentén jut el a bőr felszínére. A száj körüli bizsergés, viszketés előre jelzi a hólyag közelgő, többnyire egy-két napon belüli megjelenését. Ez előbb megduzzad, kireped, nedvezik, varasodik, majd hét-tíz nap alatt eltűnik. A kiújulás gyakori előidézője a napfény, a kimerültség, a stressz, a menstruáció és az immunrendszer legyengülése.

Elsősegély

Tegyél jeget a herpeszre! A hideg leviszi a duzzanatot, ráadásul enyhíti a fájdalmat is. Ha elég korán – már a herpeszt jelző bizsergés első jelére – alkalmazod a hűsítő trükköt, akár egy kisebb hólyaggal is megúszhatod az eseményt.
Próbálkozhatsz ecettel is! Ahogy először észleled a herpesz közeledtét jelző bizsergést, márts ecetbe egy vattalabdát, majd helyezd egy rövid ideig az érintett területre. Ezt ismételd meg naponta többször. A savas kémhatású folyadékban a vírusok ugyanis nem érzik jól magukat.

A vírus legyőzése
A citromfű illóolaja olyan összetevőket tartalmaz, melyek bizonyítottan gátolják az ajakherpeszt okozó vírus működését. Egy német vizsgálat szerint a rendszeresen citromfűolajat használó, herpeszben szenvedő emberek körében jóval ritkábban aktiválódott a vírus, illetve, ha meg is jelent a herpesz, nem fejlődött ki.

Hasznos ellenszer a lizin nevű aminosav. Több vizsgálat azt igazolta, hogy a lizin megakadályozza a herpeszt okozó vírus szaporodását. Ha elegendő lizinbevitelről gondoskodsz a hólyagok megjelenésétől egészen a visszahúzódásukig vagy, ha attól tartasz, hogy hamarosan kiújul a herpesz, akkor érdemes kipróbálni a patikákban kapható LIZIN C nevű készítményt.
Lizinben gazdag élelmiszer a bab, a burgonya, a hal, a tojás, a hús, a tej és a joghurt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése