2013. április 4., csütörtök

Fehér fagyöngy (viscum album)




Sokan ismerik és szeretik, ezt a Magyarországon és egész Európában elterjedt örökzöld, fehér bogyójú és félélősködő növényt, ami vizet és ásványi anyagokat von el az anyanövénytől, viszont saját fotoszintézist végez. A fagyöngy (más néven enyves bogyó, gyimbor, gyomború, gyöngybuckó, madárlép) Karácsonykor, kívül-belül, közkedvelt dísze a házaknak. Az elmúlt évtizedekben rohamosan terjedt el környezetünkben. Szinte az összes fafélén előfordul, de leginkább a puha szövetű fákat kedveli. (A tölgyfákat soha nem támadja meg, ezeken a sárga bogyójú fakín élősködik.) Az elterjedés valódi oka feltehetőleg a levegő szennyezettsége. Különös tulajdonsága, hogy levele és hajtásai minden nap másképpen helyezkednek el és mindkét oldalukon légzőnyílások vannak.

Legendák

A görög mitológia szerint, Hermész, a kereskedelem istene, az alvilág bezárt kapuját egy fagyöngy ágával nyitotta ki.

A druidák rituális alkalmakkor arany sarlóval vágták le a fagyöngyöt, a bogyók húsát fehér kelmében fogták fel és varázslatokra használták. De ha a nemes anyag a földre cseppent, akkor elvesztette varázserejét.

Az északi mitológiában Hader, a tél istene egy fagyöngy vesszőjével ölte meg Baldurt, a napistent. Amikor ez Frigga istennőnek, a házasság és az anyaság őrzőjének tudomására jutott, megkísérelte szeretett fiát feléleszteni: könnyeket hullatott és a könnycseppek a fagyöngy fehér bogyóivá változtak. A boldog anya örömében mindenkit megcsókolt, aki a fa alatt elhaladt. Ebből származik az a régi szokás, hogy a jegyespár az első csókot egy, a mennyezetre vagy a lámpára felakasztott fagyöngy csokor alatt válthatta.

C. Plinius Secundus azt tanította, hogy a fagyöngy védelmet nyújt a gonosz szellemek és a villámcsapás ellen.

A pogány népek hiedelme, hogy a fagyöngy misztikus hatásának a boszorkányok sem tudtak ellent állni, a szó szoros értelmében lépre csalta őket.

A kereszténységben a fagyöngy a békét jelenti. Egyesek szerint Krisztus keresztjét fagyöngyös fából ácsolták.

A fagyöngy bogyójának ragadós, enyves húsából madárlépet főztek és ezzel fogtak madarakat. Mozart Varázsfuvolájának minden hájjal megkent Papageno-ja is biztosan használta ezt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése