2013. április 3., szerda

Mire jó az alma?


A tudomány felfedezte, hogy az almának rendkívüli gyógyító értéke van, hála a gyümölcs húsának, ami gazdag pektinben (az érés során feloldódó rostok anyaga). A nyers, finoman reszelt alma a különböző eredetű hasmenéseknek, a vérhasnak és a paratífusznak is jól bevált, gyakorlatban is alkalmazott gyógyszere. Nyersen fogyasztva segíti az emésztést, vitamin-, foszfor- és almasav-tartalmánál fogva jótékonyan hat az agyra, a vese és a máj működésére. Az alma gyökér kérge florizin keserű glikozidát tartalmaz, mely a malária parazitákat elpusztítja, ezért a kinin pótszere is volt.

Az alma 85 % vizen kívül, 12 % gyümölcscukrot, szerves savakat, pektint, cserzőanyagot, ásványi anyagokat és nyomelemeket, valamint A-, B1-, B2-, B6-, C-, E-vitamint és béta-karotint tartalmaz. Az alma elősegíti és aktiválja a kalcium beépülését a szervezetbe. Emésztési zavarok kezelése esetén mielőtt elfogyasztjuk, hagyjuk egy kicsit állni, amíg enyhén barna lesz. A nyers, reszelt alma szivacsszerű anyag, felszívja a gyomorból és a belekből a káros anyagcseretermékeket és bélgázokat. A főzött alma borogatásként csillapító hatású. A kozmetikában az almalevet tonikként használják a ráncos, megereszkedett bőr kezelésére. Az alma továbbá:

serkenti az anyagcserét
segíti az emésztést
vértisztító 
elősegíti a véralvadást
csökkenti a lázat
vízhajtó 
erősíti a kötőszövet tónusát erősíti
segíti a lábadozást
segít reumás és köves megbetegedések kezelésében
kimerültség és hörghurut esetén.

Az almát diétázóknak is ajánljuk, ám nagyon fontos, hogy az alma-diétát nem ajánlott két hétnél tovább végezni, mellette pedig tilos a megerőltető sporttevékenység, hiszen csak nagyon kevés kalóriát viszel be naponta! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése