2013. április 5., péntek

Mire jó a gesztenye?




tVirágai április végén, május elején nyílntak. A virágok fehér, tövükön sárga, később pirosló szirmú bugákat alkotnak. Rendkívül mutatósak. Májusra a gesztenyefák marcipán-tortadíszre emlékeztető rokokó-szerű virágzásnak indulnak, mert az egyes virágok közepe sárgából pirosra vált. A gesztenye virága gyógyszer reumatikus fájdalmak ellen. Ilyenkor a gesztenye virágjából készült teát kell fogyasztani és borogatást is tehetünk a fájó testrészekre. Tegyünk az esti fürdővízbe jó egy-két liter friss vagy szárított virágból készült virágforrázatot!
Az eszcin jótékony hatással van az erekre, különösen a vénákra, éppen ezért gyakran alkalmazzák visszérbántalmak, lábszárfekély és vérkeringési zavarok esetén.
t
A kéregből nyert eszkulin a fényvédő krémeknek is gyakori alkotórésze. A leveleket hagyományosan ízületi bántalmak enyhítésére, reumás panaszok, hátfájás, ízületi merevség ellen és izomlazítóként is használják. Leveleinek és kérgének cseranyagai gyulladásgátló, összehúzó és köptető hatásúak. tKülsőleg régóta használják fekélyek és bőrbetegségek kezelésére, aranyér ellen pedig ülőfürdőként.

t
Hogyan használjuk?                   
t
Tea
3 dl forró vízzel forrázunk le 1 teáskanálnyi szárított vadgesztenyelevelet, majd 8-10 perc elteltével szűrjük le. Mézzel édesíthető.
t
Tinktúra
100 ml 38%-os pálinkához keverjünk 2 evőkanálnyi szárított és porított vadgesztenyelevelet és 2 evőkanálnyi vadgesztenye-lisztet, majd légmentesen zárjuk le, és hagyjuk állni 10 napig. Ezt követően szűrjük le, és sötét üvegben tároljuk. Fájó, sajgó ízületekre alkalmazzuk bedörzsölő-szerként.
t
Pép
2 evőkanálnyi vadgesztenyelisztet keverjünk össze 2 evőkanálnyi búzaliszttel, és adjunk hozzá annyi 10%-os étkezési ecetet, hogy kenhető péppé váljon. Fájó, sajgó ízületekre adható.
t
Fürdő
2 evőkanálnyi szárított és porított vadgesztenyelevelet és 2 evőkanálnyi vadgesztenyelisztet forrázzunk le 3 dl forrásban lévő vízzel, majd 8-10 perc után szűrjük le, a főzetet öntsük a fürdővízhez. Visszér, aranyér esetén jótékony kúra.

t

Terméséből a vénákat erősítő, visszérbántalmak ellen alkalmazott gyógyszereket állít elő a gyógyszeripar, a drogkivonat (eszcin) homeopátiás gyógyszerkészítményekben is megtalálható. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése