2013. április 7., vasárnap

Mire és hogyan használják a homoktövist?




A legújabb kutatások a vízben oldódó sárga flavonoidjait, a benne lévő értékes növényi olajokat és zsírokat, illetve kedvező élettani hatását hangsúlyozzák. Erősíti és védi az immunrendszerünket, zsíroldó hatással rendelkezik, így pozitívan hat a máj működésére, fokozza az anyagcserét, segít az optimális testsúly megtartásában. Növeli szervezetünk ellenálló képességét, hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást és a bőrbetegségek gyógyulását. Megfázásra, meghűlésre is használják.

Jó hatással van a száraz, kirepedezett bőrre, illetve megvéd az UV-sugárzás káros hatásaitól. Erősíti a kötőszövetet, így csökkenti a narancsbőr kialakulásának lehetőségét, továbbá segít a ráncok megszüntetésében, rendszeres fogyasztása a ráncok megjelenését is késlelteti. Legfontosabb gyógyhatása, a megfázásos, influenzás betegségek megelőzésében rejlik. Az influenza tünetei, az étvágytalanság, hidegrázás, köhögés, fejfájás és a nagyfokú fáradtság. Az orvosok az influenzásoknak ágynyugalmat rendelnek el, sok folyadék ivását, aszpirin szedését, ez ugyanis enyhíti a lázat és csökkentik a fájdalmat. Ám ugyanilyen hasznos lehet a homoktövis lé sűrítmény is, melyet megelőző jelleggel fogyasztva, akár az influenza is elkerülhető vagy felgyorsítható az influenzából, megfázásból való kigyógyulás. Nemcsak felnőttek, gyerekek is fogyaszthatják.


Tea: A leveléből készített teát meghűléses megbetegedések esetén alkalmazzák.
Gyümölcsét általában feldolgozva szirup, lekvár, bor, ivólé, likőr, zselé formájában.
Homoktövis-magolaj: gyógyítási és megelőzési céllal belsőleg és külsőleg.

Jó tudni!
A homoktövis-magolaj nem javasolt akut epehólyag-gyulladásnál és hasnyálmirigy-megbetegedéseknél.

Ha valaki termesztené fontos tudni, hogy kétlaki növény, ezért telepítésekor nő és hímivarú növényeket is kell ültetni. A biztonságos, bőséges terméshez 9 nőivarúhoz 1 hímivarú növényt kell ültetni (4-5 méteres sorban 2,5 méter tőtávolsággal) a szélirányt is figyelembe véve. Rendszeres metszést nem igényel csak az idősebb termő ágakat kell visszavágni.


Termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be. Fajtái:
Oranzsevaja - termős: Közepesen sűrű kissé tövises a bokra. Gyümölcse sötétnarancs színű, középnagy. Július végén kezd érni.
Csujszkaja: Tövis nélküli, bőtermő fajta. Hajtásrendszere szétterülő. Augusztus elején érik.
Jantarnaja: Tövis nélküli, vagy csak enyhén tövises. Bokra ritka ágrendszerű, jól termő. A fajták közül talán a legnagyobb gyümölcsű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése