2013. április 8., hétfő

Tudtad a szamócáról?



Az eper, de a szamóca C-vitamin tartalma is magasabb, mint a citromé és a narancsé. Napi 15 dkg szamóca, túl azon, hogy finom, fedezi egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletét. Erősíti a hajszálereket és a sejtfalat, ezen kívül létfontosságú a bőr petyhüdését megakadályozó kollagén rostok termelésben! Mézzel keverve gyulladáscsökkentő hatást érhetünk el vele és ez a massza a leégést is gyorsan helyrehozza. Kálium és magnézium tartalmán kívül az E- és C-vitamin tartalmának köszönhetően csökkenti a koleszterinszintet és a túl magas vérnyomást. Serkenti a vérkeringést, és fokozza a méregtelenítő folyamatokat. Fél csésze eper több rostot tartalmaz, mint egy szelet teljes kiőrlésű kenyér. Megelőzi a trombózist és a vérerek beszűkülését, így az infarktus megelőzésében is nagy szerepe lehet! Mivel a szamóca alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, nem emeli hirtelen magasba testünk vércukorszintjét, így nem érzünk farkasétvágyat elfogyasztása után. Fogyókúrázók, diétázók nyugodtan; cukorbetegek - mértékkel - fogyaszthatják. Megtalálható benne az aszpirin egyik hatóanyaga a szalicilsav, javasolt epe- és vesebántalmak, reuma és köszvény kezelésére, vértisztító és baktériumölő hatása van.

A szamóca levele is gyógyító hatású. Teája fertőtlenítő, régóta kezelnek vele gyomorhurutot és bélfertőzést, de ekcéma, vérszegénység kezelésére is javallott, lázcsillapító hatása is ismert. Ráadásul gyökere is megbecsülendő: kivonata vérzéscsillapító, vizelethajtó, főzetével vérhast, hasmenést, külsőleg fagydaganatot és torokfájást gyógyítanak. S, hogy a virág se maradjon ki a sorból, elmondhatjuk, hogy virága a komposzt érését gyorsító aktivátor.

Korábbi időkben komolyan hitték és az a legenda járta róla, hogy vágyfokozó. A legenda alapja valószínűleg a gyümölcs szív alakra emlékeztető formájával és C-vitamin tartalmával magyarázható, hiszen a C-vitamin felfogható ajzószernek, mert nagy szerepe van a rosszkedvünkért felelős hormonok lebontásában, ezenkívül védi a spermiumokat is. Pezsgővel pedig tökéletes íz-harmóniát alkot. Ahhoz, hogy a gasztronómiai élmény még tökéletesebb legyen tudnunk kell, hogy az igazi, illatos eper zamatát egy kis tejszínhab fokozza. Hasonló hatást érhetünk el, ha a gyümölcsöt félig csokiba mártjuk (ez lehet ét-, tej-, de akár fehér csoki is), így a vágykeltő hatását is fokozhatjuk, hiszen a csokoládé önmagában is afrodiziákum.

Az apró szemű szamóca sokszor sokkal édesebb, zamatosabb. Vásárlás után mindig jól szellőző helyen kell tartani, a sérült szemeket pedig el kell távolítani.  Igazából szedés után 2-3 órán belül hűtőbe kerülve, 0 és +4 C° között általában 2-3 napig tárolható, de csak száraz állapotban. Vásárlás után mindig vegyük ki a zacskóból és semmiképp sem szabad lefedni, mert a gyümölcs – magas nedvesség tartalma miatt – könnyen megrohad! Kizárólag fogyasztás előtt mossuk meg és „csumázzuk” ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése